Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Busch Thor: Visar att internet är ett laglöst land

I kvällens "Bara Politik" riktar Ebba Busch Thor hård kritik mot Google och Youtubes ageranden kring att låta nazistiskt innehåll ligga klart på plattformarna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Tidigare KD-ledaren Göran Hägglund menar att det är en svår avvägning för företagen att rensa innehåll.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I kvällens "Bara Politik" riktar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skarp kritik mot Google och Youtubes agerande kring att nazistiskt material tillåts ligga kvar på deras plattformar. 

– Jag är verkligen glad över att Dagens Nyheter och Expressen har gjort de här granskningarna. Det visar på det stora problemet med att internet upplevs som, och de facto är, ett laglöst land. 

I kvällens "Bara Politik" riktar Ebba Busch Thor hård kritik mot Google och Youtubes ageranden kring att låta nazistiskt innehåll ligga klart på plattformarna. Hon välkomnar Expressen och DN:s granskningar som konfronterat medieföretagen med detta.

– Det är uppenbart att de har ett stort ansvar och så måste det vara. Jag är verkligen glad över att Dagens nyheter och Expressen har gjort de här granskningarna. Det visar på det stora problemet med att internet upplevs som, och de facto är, ett laglöst land. Alla vet att de här sakerna är olagliga när de sker IRL, men det tillåts när det sker online, säger hon och fortsätter:

– Det behövs fler poliser och fler som är speciellt utbildade för brott som sker på nätet. 


LÄS MER: Google stoppar hatlista – men allt ligger kvar på Wordpress 


I programmet frågas hon även ut om Kristdemokraternas kris i opinionsundersökningarna, och säger att det delvis handlar om vad partiet får för uppmärksamhet i medier. 

– Dels har vi i många intervjuer fått prata om opinionssiffror, och jag tror att det finns väldigt lite intresse hos väljarna kring ett parti som bara pratar om sig själva. Sveriges största utmaningar är inte KD:s siffror, det är vårdkrisen, otryggheten och polisen. 

"Sveriges största utmaningar är inte KD:s siffror, det är vårdkrisen, otryggheten och polisen", säger Ebba Busch Thor
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Du har varit partiledare i snart tre år: Om du tittar tillbaka lite, hade du kunnat göra något annorlunda under de här tre åren?

– Absolut. En del av de tidiga beskeden som jag gav när jag precis hade fått förtroende var viktiga och jag ångrar dem inte i sak, men jag var inte tydlig med bevekelsegrunden. Vi berättade inte alltid vilken skillnad besluten skulle göra för människor.

Göran Hägglund: ”Otroligt svår avvägning för företagen”

Tidigare partiledaren Göran Hägglund kommenterar även han Expressens granskning av Google. Han menar att det är en svår avvägning som företaget måste göra när det kommer till att rensa i användarnas innehåll som läggs upp. 

– Å ena sidan har flera pratat om att det inte får förekomma censur, eller att företagen får använda sin enorma maktposition på ett otillbörligt sätt. Å andra sidan ska de inte erbjuda plats för det som ingen av oss vill se som hat, hot och förföljelser mot judar. Det är en otroligt svår avvägning för företagen att göra, men också för lagstiftningen om hur eller vad som ska ske eller hur det ska regleras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.