Migrationspolitiken och synen på invandringen var länge det politikområde som gjorde att inget annat av riksdagspartierna ville ha med Sverigedemokraterna att göra.
Men nio år efter att SD kom in i riksdagen vill Kristdemokraterna nu få med SD på just en bred uppgörelse om migrationspolitiken.
– Jag tror att det vore bra. Sverigedemokraterna är i dag ett stort parti som representerar en stor del av den svenska befolkningen, säger Ebba Busch Thor.
– Jag tror det skulle bidra till den långsiktighet som svensk migrationspolitik behöver ha och ge det den legitimitet som också behövs. Sedan kommer inte alla vara nöjda med en sådan överenskommelse, men jag tror det vore välgörande, fortsätter hon.
Ebba Busch Thor: ”Försöker vara pragmatiska”
Enligt Ebba Busch Thor har Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna under en tid stått för liknande positioner i migrationsfrågan, men har trots det inte kunnat göra upp eftersom andra partier ”kidnappat” frågan.
– Nu blir frågan återigen vilken roll andra partier kommer att tillåtas spela i det här: Om det blir mindre partier i riksdagen, som Miljöpartiet, som tillåts kidnappa hela den här processen för att Stefan Löfven ska rädda regeringsmakten. Vi försöker här vara pragmatiska och visa på att det finns en både human och hållbar väg framåt som många partier borde kunna enas kring, säger hon.
Hur långt står ni själva från SD?
– Vi är två helt olika partier med två helt olika ideologisk grund och har helt olika förhållningssätt till politiken. Men vi har varit glasklara att framtiden för svensk migrationspolitik inte kan hänga på vad Miljöpartiet ställer för ultimatum för att Stefan Löfven ska sitta kvar vid regeringsmakten.
Migrationskommittén, som hade sitt första möte på tisdagen och där Sverigedemokraterna representerades av partiledaren Jimmie Åkesson, blir enligt Ebba Busch Thor en mycket viktig prövning där SD tvingas bekänna färg.
– Den stora frågan är om SD verkligen vill komma överens eller om de bara tänker vara med ett tag för syns skull och sedan rusa ut och smälla igen dörren. Jag vet inte hur genuint deras intresse verkligen är för att vara med och ta ansvar för migrationsfrågan. Det här blir SD:s första riktiga prövning, säger hon.
Men SD vill helt stoppa asyl- och anhöriginvandringen. Är det verkligen realistiskt att de ska vara med på en bred uppgörelse?
– Vem som helst inser att det inte är vad kommittén kommer att landa i, och då är frågan om SD vill sitta vid sidan av och klaga eller om de vill bidra till att något genomförs. De säger gång på gång att de är beredda att ta ansvar. Och nu kommer för första gången på nio år möjligheten att ta det ansvaret. Vill de det eller inte?
Åkessons svar: Litet utrymme för kompromisser
Jimmie Åkesson skriver i en kommentar på Facebook med anledning av Ebba Busch Thors uttalande att SD gärna ”är del av en uppgörelse om invandringspolitiken”:
”Dock, vi är inte intresserade av att agera alibi åt de övriga. En uppgörelse måste bygga på både ansvar och förnuft. Utrymmet för kompromisser är mycket begränsat, givet hur situationen ser ut i dag”, skriver han.
Han kräver också att asylinvandringen kommer ner till ett ”absolut minimum” och att det måste till ambitioner för ”återvandring gällande människor som saknar rimliga skäl att stanna”.
”Så länge vi bedömer att S och M visar förståelse för problemets sanna omfattning, kommer vi att ha en konstruktiv hållning i Migrationskommittén. Vi kommer dock inte medverka till fortsatt ansvarslös politik”, skriver SD-ledaren i sitt svar till Ebba Busch Thor.
”Sverige måste göra sin hemläxa”
Inför migrationskommitténs möte på tisdagen presenterade KD skärpta försörjningskrav vid anhöriginvandring. Och partiet är nu i färd med att radikalt lägga om partiets politik på migrationsområdet, där partiet traditionellt stått för en mycket liberal linje i riksdagen.
Ett avgörande steg togs i juni när Ebba Busch Thor gjorde klart att hon vill strama åt migrationen så att det svenska mottagandet hamnar på en genomsnittsnivå i Norden, vilket skulle innebära en minskad asylinvandring med 70 procent jämfört med i dag.
Enligt Ebba Busch Thor är skärpningen av partiets politik ett ”resultat av verkligheten”. Det handlar inte minst om situationen ute i många kommuner.
– Sverige måste göra sin egen hemläxa och harmonisera både lagstiftning och tillämpning av lagstiftning med de andra länderna i Norden. Vi sticker ut radikalt där och det måste ändras, och det kan vi göra i den här migrationsuppgörelsen. Söktrycket mot Sverige måste ned, säger hon, och pekar också på att dagens system är orimligt också om man ser till vilka som faktiskt tar sig till Sverige.
– Den stora majoriteten är män. Många barn, kvinnor och människor som är sjuka blir kvar och blir inte hjälpta av svensk migrationspolitik.
Har stora delar av partiet bakom sig
Det är inte första gången partiet lägger om politiken. En skärpning förbereddes strax efter att Ebba Busch Thor tog över som partiledare, men då saknades stöd internt. Partiets stora framgångar och Busch Thors höga förtroendesiffror har gett ett annat manöverutrymme i frågan, som alltjämt är känslig internt.
Men KD-ledaren har stora delar av partiet bakom sig, säger hon.
– Alla håller inte med om allt, men så är det alltid.
KD:s nya linje
KD vill precis som M strama åt migrationen så att Sverige hamnar på samma nivå som övriga nordiska länder när det gäller antalet asylsökande. Det skulle innebära en minskning med 70 procent och att mellan 5000 och 8000 personer kom till Sverige, i stället för de 21 000 asylsökande som väntas komma 2019 (enligt Migrationsverkets prognos).
Det ska enligt partiet ske genom att utlänningslagen ändras.
KD vill också, i likhet med M och SD, skärpa försörjningskravet vid anhöriginvandring. I dag kan en person som fått asyl slippa försörjningskraven om ansökan om anhöriginvandring lämnas in inom tre månader efter att uppehållstillståndet beviljats. Den möjligheten vill KD nu slopa, liksom undantaget för ensamkommande barn under 18 år som vill ta hit sina föräldrar.
KD vill samtidigt införa ett nytt undantag från försörjningskraven för föräldrar som fått uppehållstillstånd i Sverige och vill ha hit sina barn under 18 år.
KD vill ha kvar ordningen med tillfälliga uppehållstillstånd, men driver även på för en liberalisering i form av en ny humanitär skyddsgrund, för särskilt ömmande skäl.
Källa: KD, TT/Expressen
Migrationskommittén
Kommittén om den framtida svenska migrationspolitiken leds av Thomas Rolén, kammarrättspresident med flera tunga utredningsuppdrag bakom sig. Alla åtta riksdagspartier deltar och kommittén ska lämna sina förslag senast den 15 augusti nästa år.
Kommittén ska utreda:
Om asylsökande som beviljas uppehållstillstånd ska få tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd.
Om en ny humanitär skyddsgrund ska införas och vilka regler som ska gälla för rätt för anhöriga att invandra och för familjer att återförenas.
Om, när och hur det ska ställas krav på att en person vars make, sambo eller barn får komma efter ska kunna försörja den eller dem. Det kallas vanligen försörjningskrav.
Kommittén ska föreslå en politik som är långsiktigt hållbar, som samhället i god tid kan planera för och som kan ge de som kommer goda förutsättningar att etablera sig.
Regler som föreslås ska ”inte väsentligen avvika” från andra EU-länders.
Kommittén ska räkna på vad förslag som läggs kostar. Bedöms förslagen öka kostnaderna ska kommittén föreslå hur det ska betalas.
Källa: TT/Regeringskansliet