Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch Thor: Strama åt migrationen som grannländerna

KD-ledaren skriver på SvD Debatt.
Ebba Busch Thor.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD-ledaren Ebba Busch Thor vill strama åt migrationen till Nordens genomsnittsnivå, skriver hon på SvD Debatt. 

Söktrycket skulle då minska med omkring 70 procent jämfört med i dag”. 

Samtidigt skickar hon en uppmaning till statsministern Stefan Löfven (S). 

Tillsammans med riksdagsledamoten Hans Eklind skriver Ebba Busch Thor om svensk migrationspolitik.

KD-ledaren, som under våren rusat i flera opinionsmätningar, vill minska den svenska migrationen. 

”De senaste fem åren har Sverige ensamt tagit emot långt fler än dubbelt så många asylsökande som övriga länder i Norden gjort tillsammans. Utlänningslagen behöver nu ses över i sin helhet och en ny lagstiftning behöver tillämpas så att Sveriges mottagande hamnar på nordisk genomsnittsnivå. Det skulle innebära att dagens söktryck skulle minska med omkring 70 procent”, skriver Ebba Busch Thor och Hans Eklind på SvD Debatt. 

Ebba Busch Thor om svensk migrationspolitik

Ebba Busch Thor och Hans Eklind drar paralleller till övriga nordiska länder som hon menar delar många likheter med Sverige – förutom migrationspolitiken. 

Sverige är Nordens folkrikaste land. Det är därför fullt rimligt att Sverige har ett mottagande som i reda tal är högre än grannländerna. Det är däremot inte rimligt att det svenska mottagandet per capita är mer än tre gånger högre än i samtliga andra nordiska länder. Så är dock fallet i dag”, skriver KD-politikerna. 

Samtidigt skriver de om att Kristdemokraterna värnar om asylrätten och människor som flyr i fruktan för sina liv ska erbjudas en fristad. 

Ebba Busch Thors uppmaning till Löfven

De menar också att människor som erbjudits skydd ska ges rimliga möjligheter att ”återförenas med sin närmaste familj”. 

Men det stora mottagande som Sverige haft under en lång följd av år har lett till allvarliga integrationsproblem. Den förda politiken har skapat ett skuldberg av obetalda integrationsräkningar”. 

De avslutar debattinlägget med en uppmaning till statsminister Stefan Löfven att ge den parlamentariska utredningen uppdraget att undersöker alla delar av utlänningslagen som ”har bäring på migrationspolitiken så att Sverige kan få en hållbar, human migrationspolitik som är i harmoni med vår närmaste omvärld”. 

Uppdatera dig på dagens nyhetshändelser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.