Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch Thor: Stoppa sexbrott med ”GW-modellen”

Ebba Busch Thor (KD).
Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Persson.
Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor under inledningstalet vid Kristdemokraternas kommundagar i Örebro på fredagen.
Foto: PAVEL KOUBEK / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna vill erbjuda pensionerade poliser upp till 50-procentigt lönepåslag – för att komma tillbaka som utredare i våldtäktsfall.

I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet kallar Ebba Busch Thor förslaget för ”GW-modellen”:

”En liten kostnad för skattebetalarna, men en enorm vinst för Sveriges kvinnor”, skriver partiledaren. 

Själv anser Leif GW Persson att namnet är rimligt.

– Det var ju jag som ganska tidigt gick ut med det här förslaget.

Det är i samband med att Kristdemokraternas kommundagar i Örebro inleds som Ebba Busch Thor presenterar reformförslaget i SvD.

Enligt Busch Thor är syftet att bättre kunna handskas med våldtäktsutredningar:

”Ett problem är att våldtäktsutredningar läggs på hög. Polisen är för upptagen med att utreda skjutningar och annan gängkriminalitet. Antalet kvalificerade utredare är för lågt. Och sådana tar tid att utbilda. Men det finns utredare. Om vi bara kan övertala dem att komma tillbaka till jobbet. Varje år pensioneras omkring 500 poliser. Bland dem många skickliga utredare.”

Ebba Busch Thor: ”Jag kallar det GW-modellen”

KD vill i reformen därför erbjuda pensionerade poliser ett upp till 50-procentigt lönepåslag för att återgå till utredartjänst.

”Jag kallar det GW-modellen, efter kriminologiprofessor Leif GW Persson som ursprungligen lyfte förslaget att plocka in pensionerade poliser. Han är kanske inte heller precis urtypen för vad regeringen skulle kalla feminist. Men vi behöver som sagt en ny sorts feminism i Sverige”, skriver Busch Thor.

KD-ledaren uppger att reformen skulle ge en pensionerad polis med 38 000 kronor i månadslön en ökning till 57 000 kronor per månad, och att reformen skulle finansieras statligt.

”Om vi kan locka tillbaka 400 utredare, skulle det kosta omkring 400 miljoner kronor per år. I realiteten är kostnaden lägre, då en del av beloppet är skatter som går tillbaka in i statskassan igen. Det är en liten kostnad för skattebetalarna, men en enorm vinst för Sveriges kvinnor”, skriver hon.

Leif GW Persson berättade i en krönika i Expressen inför valet i höstas att han kommer rösta på S tills han dör. 2010 gjorde han dock ett undantag – och röstade på just KD. 

”Namnet på förslaget har jag inga invändningar emot”, säger Leif GW Persson.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Leif GW:s egna ord om förslaget 

För Expressen berättar han att han själv inte blivit tillfrågad att bli något av ansiktet utåt för modellen, men att han inte heller ser något problem med det.

– Nej det gör mig ingenting alls, däremot när jag lyssnar på Ebba så undrar jag vad som händer med det kristna budskapet. Det här med förlåtning och försoning och så.

Hur menar du?

– Det här är ju ursprungligen ett parti på kristen grund och nu när hon är som mest i gasen, då låter hon faktiskt som Åkesson. 

Men KD:s förslag är GW Persson positiv till.

– Jag tycker att förslaget är bra. Namnet på förslaget har jag inga invändningar emot, det handlar inte ens om att det är smickrande, det är sakligt korrekt. Det var jag som väckte det första gången. Och jag tror att det kan vara till gagn både för de som kan söka sig tillbaka och för verksamheten i övrigt.

I samband med kommundagarna kommer Kristdemokraterna också med ytterligare ett förslag: Bryt sekretessen inom social-hälso- och sjukvård om misstanke i nära relation.

I partiets förslag ska polisen i dessa fall kunna underrättas. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.