Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebba Busch Thor om partiets hemliga plan

Ebba Busch Thor skriver på Aftonbladet Debatt att partiets plan var att kräva posten som jämställdhetsminister i en ny alliansregering. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Uppgifterna om Kristdemokraternas krav fick Liberalerna att gå i taket – nu kallar Ebba Busch Thor deras ilska för ”trams”. Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Inför valet florerade uppgifter om att KD skulle kräva posten som jämställdhetsminister i en ny alliansregering – något som fick L att gå i taket.

Nu bekräftar Ebba Busch Thor uppgifterna och kallar Liberalernas ilska för ”trams”.

”Sverige behöver en ny sorts feminism”, skriver KD-ledaren på Aftonbladet Debatt.

I onsdagskvällens ”Aktuellt” i SVT debatterade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor jämställdhet mot Miljöpartiets Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister i den nya rödgröna regeringen.

Föräldraförsäkringen och huruvida föräldrarna själva har rätt att bestämma hur de vill fördela tiden hemma med barnet har blivit en stridsfråga för KD-ledaren. Nu publicerar hon ett inlägg på Aftonbladet Debatt om sin syn på jämställdhet och feminism.

I en ”utmaning till landets jämställdhetsdebattörer” skriver Ebba Busch Thor: 

”Vill ni hjälpa mig bygga en ny sorts feminism, eller vill ni fortsätta vara en del av problemet?”

KD-ledaren: Sverige behöver en ny feminism

Hon menar att Moderaterna och Kristdemokraterna ströp stödet till den omdebatterade Jämställdhetsmyndigheten i sin budget eftersom att pengarna kan göra mer nytta på annat håll – inte för att hon är emot jämställdhet.

”Medan tv-soffornas återkommande feminister diskuterar könsstereotypa Lego-figurer eller menskonst i Stockholms tunnelbana, väntar en lång rad verkliga frågor på att hanteras. Dubbelt så många kvinnor som män är sjukskrivna”, skriver KD-ledaren bland annat.

Inför valet publicerade Aftonbladet uppgifter om att Kristdemokraterna skulle kräva posten som jämställdhetsminister i en ny alliansregering. Det ledde till kraftiga reaktioner från Liberalerna, och en källa inom partiet sa till tidningen att det var ”helt uteslutet”:

– Att sätta Ebba Busch Thor som jämställdhetsminister är ju som att utse Jonas Sjöstedt till finansminister.

Ebba Busch Thor vill bli jämställdhetsminister

Nu bekräftar Ebba Busch Thor att partiet aspirerade på posten. 

”Vi hade den ambitionen. Vi ansåg att det behövdes nya idéer i svensk jämställdhetspolitik”, skriver hon.

Busch Thor hävdar att ”de flesta väljare” tycker som KD i frågan om jämställdhet och fortsätter debattartikeln med att rikta en känga mot de kritiska rösterna som höjdes mot hennes krav på ministerpost:

”Från liberalt och socialistiskt håll visste ilskan inga gränser. De kallade oss bakåtsträvare. En del påstod att vi inte ens har någon jämställdhetspolitik. Det är trams.”