Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch Thor om alliansens framtid

Ebba Busch Thor (KD).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD-ledaren Ebba Busch Thor öppnar för att de fyra borgerliga allianspartierna ska kunna återförenas på sikt.

– Det finns fortfarande starka gemensamma värderingar mellan de borgerliga partierna och det ska vi värna, säger hon i TV4-programmet Malou efter tio. 

Samtidigt ser Busch Thor inga problem med att få stöd av Sverigedemokraterna framöver.

När Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) i januari meddelade att de ville släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister var tongångarna hårda från Ebba Busch Thor.

– Jag beklagar att de väljer att lämna alliansen. Det är ett dåligt besked för Sverige och ett dåligt beslut för svensk borgerlighet, sade Busch Thor på en presskonferens strax efteråt.

En knapp vecka senare berättade Vänsterledaren Jonas Sjöstedt att hans parti fattat samma beslut.

Ebba Busch Thor menade då att Centerpartiet och Liberalerna blivit lurade av Stefan Löfven – och att de bägge i praktiken skulle utgöra regeringsunderlag tillsammans med Vänsterpartiet.

– Den här nya oheliga alliansen, femgänget, de har ingen idé om vart vi ska, ingen riktning eller plan för att möta framtiden. De har redan en bruten överenskommelse. Risken är stor att vårt land tappar fotfästet, sade Busch Thor.

”Tycker inte att det är ett problem”

I TV4-programmet Malou efter tio, som sänds på tisdagskvällen, får KD-ledaren frågan om huruvida alliansen är död.

– Jag har inte använt ordet död, jag tycker det är lite dramatiskt, säger Busch Thor i programmet.

Samtidigt avfärdar hon idén om ett konservativt block bestående av M, KD och SD.

– Det man kan säga, tycker jag, är att blocken har upphört att existera. Och vi och Moderaterna är en borgerlig opposition. Och SD är också en del av oppositionen.

Hon ser inga problem med att få stöd av SD framöver.

– Jag har själv engagerat mig för äldrefrågor. Om jag lägger fram ett förslag som sedan får Vänsterpartiets eller Sverigedemokraternas röster. Jag tycker inte att det är ett problem, säger Ebba Busch Thor.


LÄS MER: Busch Thor lyfter – men Annie Lööf rasar 

LÄS MER: Ebba Busch Thors lyft: M, KD och SD-effekten 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.