Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch Thor och Strandhäll i storbråk

Ebba Busch Thor (KD).Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Annika Standhäll (S).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll anklagar Ebba Busch Thor för att ”lite löst slänga sig med statistik” efter att KD-ledaren presenterat våldtäktsstatistik.

Något som får Busch Thor att gå till hårt motangrepp. 

– Statsrådet behöver gå hem och läsa på, säger hon till Expressen tv.

På Facebook skriver Strandhäll:

”I en polariserad värld borde partiet rannsaka sig själva. Istället har de slutat ta replik på Jimmie Åkesson och börjar allt mer låta som hans parti.”

SVT:s partiledardebatt har gett upphov till hätska diskussioner mellan Ebba Busch Thor (KD) och Annika Strandhäll (S).

Under debatten nämnde Ebba Busch Thor att 100 000 kvinnor utsätts för våldtäkt eller försök till våldtäkt varje år. 

– Vi hade 100 000 försök till våldtäkter eller riktiga fullbordade våldtäkter förra året. Nästan 8 000 kvinnor anmälde försök till eller fullbordad våldtäkt förra året, sa Ebba Busch Thor. 

Det fick skribenten och gymnasieläraren Andreas Magnusson att reagera i en krönika i magasinet Paragraf. 

”Ljuger Ebba Busch Thor medvetet eller är hon totalt okunnig?”, lyder rubriken, och i texten pekar Magnusson på statistik som han menar pekar på att Busch Thor överdriver siffrorna. 

”I debatten gick Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor loss fullständigt i värsta sortens Avpixlat-retorik. Och frågan är om inte Ebba Busch Thor var värst”, skriver Magnusson.

Strandhäll delade artikeln

Den meningen – och krönikans rubrik – delade Annika Strandhäll i ett Twittermeddelande där hon även undrade:

”Hur kan KD få komma undan med sådant här?”.

Sedan utvecklade hon:

– Efter ännu en partiledardebatt där framför allt Ebba Busch Thor lite löst slänger sig med statistik på ett sätt som inte är rättvisande, säger Strandhäll till Expressen tv. 

– Är man partiledare så måste man vara noggrann med hur man uttrycker sig. Dels för att inte orsaka onödig oro och dels för att inte hamna i ett läge där man svartmålar vissa grupper. 

Det fick Ebba Busch Thor att gå på offensiven och till motattack.

– Statsrådet behöver gå hem och läsa på. Genom det här uttalandet förminskar hon den allvarliga situation som många kvinnor i Sverige lever i, säger hon till Expressen tv. 

Busch Thor förtydligar att hon med siffran 100 000 syftade på ”kriminalstatistik om självrapporterad utsatthet” från Brottsförebyggande rådets rapport Nationella trygghetsundersökningen 2018.

– Den visar att 2,3 procent av kvinnor (16-84 år) uppger att de utsatts för 'allvarliga sexualbrott' under det senaste året. Räknar man ut det blir det ungefär 100 000 kvinnor, säger hon.

Busch Thor anser det uppenbart att Strandhäll inte läst på. 

– Hon sprider vidare citat huruvida jag ljuger eller är okunnig. Här har man använt fel fakta eller missleder väljarna. Jag räknar med att statsrådet faktiskt backar från anklagandet att vi inte skulle ha koll på fakta. 

I sociala medier fortsätter Annika Strandhäll ordväxlingen under fredagskvällen.

https://twitter.com/strandhall/status/1126883042495217665

”Ebba Busch Thors generaliseringar borde inte accepteras. Hon är trots allt partiledare”, skriver ministern på Twitter och hänvisar ett längre inlägg på Facebook.

Där skriver Annika Strandhäll att mäns våld mot kvinnor måste bekämpas:

”Men jag tänker inte heller acceptera eller låta bli att bemöta siffertrixande som dessutom stödjer en blåbrun agenda. Därför reagerade jag, med flera, starkt när Kristdemokraternas partiledare i partiledardebatten vilt kastar sig mellan siffror och blandar ihop statistik.”

Hon fortsätter sitt angrepp på Ebba Busch Thor:

”Snabbt blev hon uppbackad av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. I den konfliktyta som Ebba Busch Thor precis skapat fick SD sedan bre på om sexualbrottslingar. Åkesson fick återkomma till den tes han oavbrutet diskuterar. Att var vi än kommer är det alltid - oavsett ämne - invandringens fel.”

Ebba Busch Thor replikerar kort därefter:

https://twitter.com/BuschEbba/status/1126888995881988096

Tillägget i Paragraf-texten 

Enligt Statistiska centralbyrån fanns 5 037 580 kvinnor i Sverige 2017. 2,3 procent av dem är fler än 115 000 kvinnor. 

Under fredagen har Paragraf-skribenten Andreas Magnusson gjort ett tillägg till sin text.

”Eftersom många hör av sig med samma kommentar eller fråga kring den här artikeln så kan det vara bra att förtydliga en sak. Ebba Busch Thor stöder sig på NTU som är en undersökning gällande människors upplevelse av brottsutsatthet. Man frågar ett antal personer och estimerar sedan upp deras svar till att gälla hela populationen”, skriver Magnusson och fortsätter:

”Poängen med NTU är att man vet att det finns ett mörkertal. Om man bara använder sig av anmälningsstatistik så kommer man inte åt alla brott. Nackdelen med NTU är att man vet att människor tenderar till att kalla saker för brott som inte är brott. Där blir det alltså istället för höga siffror”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.