Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch Thor: Löfvens nya politiska bottenrekord

Ebba Busch Thor presenterade under sommarens Almedalsvecka ett förslag om att skärpa patientlagen.
Ebba Busch Thor lyfter ofta upp vårdköerna och nu kritiserar hon Stefan Löfven.Foto: SVEN LINDWALL
Statsminister Stefan Löfven på Järvaveckan tidigare i sommar.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraterna.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven, S, har slagit ett nytt politiskt bottenrekord.

Det hävdar Ebba Busch Thor på Aftonbladet Debatt – där hon riktar hård kritik mot regeringen för de långa vårdköerna.

”Människor lider och avlider i köer”, skriver KD-ledaren.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har vid upprepade tillfällen lyft vårdfrågan – specifikt de långa köerna inom vården.

Nu går hon tillsammans med partikollegan Acko Ankarberg Johansson, ordförande i riksdagens socialutskott, till hårt angrepp mot regeringen i en debattartikel på Aftonbladet. KD-topparna skriver att Stefan Löfven nådde ett nytt politiskt bottenrekord i juni:

Då hade över 100 000 personer väntat i mer än 90 dagar på att antingen få träffa en specialist eller på att få genomgå en operation eller ”annan behandling”.

Ebba Busch Thor om vårdköerna: ”Olagligt länge”

Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson menar att de vårdsökande därmed har ”väntat olagligt länge på att få sjukvård” – och skriver att det är första gången Sverige har nått över 100 000 väntande redan i juni.

”Kö-plågan har ökat lavinartat under Stefan Löfvens tid vid makten. I juni 2014, det år då Sverige senast hade en borgerlig regering, var junisiffran 43 826.

Antalet svenskar som inte får vård i tid har alltså mer än fördubblats sedan Socialdemokraterna återtog regeringsmakten och avskaffade den kömiljard som Kristdemokraterna införde under Göran Hägglunds tid som socialminister”, skriver KD-topparna.

Enligt dem har bland annat Tyskland, Frankrike och Nederländerna lyckats med kortare köer. De kallar Sveriges problem för ”ett underbetyg åt regeringen” och kritiserar att det ser så olika ut i olika regioner.

”Människor lider och avlider i köer, medan vårdpersonalen slits ut”.

KD vill att staten ansvarar för vården

Kristdemokraterna vill nu att landstingen skrotas som ansvariga för vården, och att staten tar över.

”Sjukvården måste flyttas in under statens paraply. Det är där de ekonomiska musklerna och möjligheterna att samordna vården rättvist över hela landet finns”, skriver Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson på Aftonbladet Debatt och avslutar:

”Den här mandatperioden varar till 2022. Hur långa kommer köerna att vara då?”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.