Ebba Busch Thor kritiseras internt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kristdemokraternas riksdagsledamot Tuve Skånberg riktar skarp kritik mot sin partiledare.
Foto: RIKSDAGEN
Pridetåget genom Stockholm lockar tiotusentals människor.
Foto: ZABELLE NORDFJELL
Ebba Busch Thor blir den första kristdemokratiska partiledaren att delta i Pride.
Foto: PELLE T NILSSON/AOP-IBL/I

Ebba Busch Thor kommer att bli den första KD-ledaren som går i pridetåget.

Men hennes beslut gillas inte av alla – nu får hon intern kritik, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det står för saker som insemination, surrogatmödraskap, fri prostitution och andra saker som finns under deras partiprogram. Sådant som inte Kristdemokraterna står för, säger riksdagsledamoten Tuve Skånberg.

Men hans uppfattning kritiseras i sin tur av ordförande för Stockholm Pride som anordnar paraden.

– Han har helt fått saken om bakfoten, säger Christian Valtersson.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor berättade nyligen att hon skulle gå i Pridetåget under årets Pridefestival. Hon blir då den första kristdemokratiska partiledaren som går i tåget, som anordnas för att synliggöra hbtq-frågor.

Men hennes beslut har kritiserats från flera håll inom övriga partiet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Hon som partiledare representerar hela partiet och när hon tar en ställning så gör jag och alla andra också det. Och då är det viktigt att man tänker igenom i förväg: är det här demonstrationståget förenligt med Kristdemokraternas parti. Och vad jag kan se så är det inte det, säger riksdagsledamoten Tuve Skånberg.

Han berättar att han inte fått någon information om sin partiledares beslut förrän efter hon gått ut med det offentligt. Han menar också att hela riksdagsgruppen var ovetande. Själv känner han att han skulle ha velat att ett sådant val skulle ha varit uppe för diskussion.

– Om hon hade sagt att hon skulle gå i vänsterns demonstrationståg, på första maj, därför att hon tycker att deras syn på arbetslösa människor är väldigt fin. Då hade jag sagt det, att ja det kan jag hålla med om, det finns delar i vänstens program som är bra. Men du får så mycket annat på köpet. Inte ska du väl gå med vänstern på första maj, du demonstrerar ju för en politisk agenda som du inte delar som partiledare. Ungefär så är min reaktion. Överrumplad, säger han och fortsätter:

– RFSL som startade tåget är fortfarande den som samordnar och organiserar pride runtom i landet. Och det är RFSL:s agenda som är själva demonstrationstågets utskott. Och RFSL står för saker som insemination, surrogatmödraskap, fri prostitution och andra saker som finns under deras partiprogram. Sådant som inte Kristdemokraterna står för, säger Tuve Skånberg till Ekot.

"Har ju verkligen missförstått"

Men den bilden håller inte Stockholm Prides ordförande Christian Valtersson med om.

– Tuve Skånberg har ju missförstått flera saker kring hur det fungerar i Stockholm Pride. Stockholm Pride har inte något eget politiskt program. Det vi har är en värdegrund. Att delta innebär att man ställer sig bakom vår värdegrund. Värdegrunden innebär bland annat att verka för att stärka hbtq-personers rättigheter och aktivt ta avstånd från rasism, sexism och homofobi och transfobi. Och det ser vi att KD börjat göra. Men vill man synas i paraden så skapar det förväntningar på att driva hbtq-frågor ännu mer, säger han, säger han.

Stockholm Pride som anordnar pride-paraden är en ideell förening. De driver verksamheten med hjälp av bland annat intäkterna från biljetförsäljning.

– Vi får inga pengar från RFSL. Däremot är RFSL en av många aktörer som går i paraden, arrangerar programpunkter i pride house och är utställare i pride park. Stockholm Pride är en plattform för andra aktörer att driva hbtq-frågor, säger han.

Ville markera allas lika värde

Partiledaren Ebba Busch Thor vill inte kommentera sitt val att gå med i tåget ytterligare, utan hänvisar till det hon sagt om beskedet innan.

– Det är självklart så att hon står upp för vår politik och samtidigt har hon varit tydlig med skälet till varför hon går, att det är alla människors lika värde, säger hennes pressekreterare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.