Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Busch Thor: Kris är normalläge i svensk vård

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Busch Thor är kritisk till hur sjukvården fungerar.
Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN

Normalläget i svensk sjukvård är att den är i kris. 

Det anser KD-ledaren Ebba Busch Thor som intervjuas av Svenska Dagbladet. 

– Nu har Stefan Löfven varit statsminister i snart en mandatperiod. Och svensk sjukvård har konsekvent blivit sämre på område efter område, säger hon till tidningen. 

Ebba Busch Thor frågas ut om vården i Svenska Dagbladets artikelserie med partiledare inför valet. 

Och hon är inte speciellt positiv. 

Det som tidigare bara var en kris i sjukvården under sommarmånaderna har normaliserats under hela året, menar KD-ledaren som efter valet aspirerar på posten som socialminister i en alliansledd regering. 

– Nu har Stefan Löfven varit statsminister i snart en mandatperiod. Och svensk sjukvård har konsekvent blivit sämre på område efter område, säger Busch Thor till SvD. 

Ebba Busch Thor vill återinföra "kömiljard"

För att minska vårdköerna vill Ebba Busch Thor se en återinförsel av den så kallade "kömiljarden" som den förre KD-ledaren och socialministern i Reinfeldts regering, Göran Hägglund, införde. 

"Kömiljarden" innebar att de landsting som uppfyllde tidsgränserna i vårdgarantin fick extrapengar.


LÄS ÄVEN: Busch Thors lunch med Kinberg Batra


När de rödgröna bildade regering tog man bort "kömiljarden" och ersatte den med en "professionsmiljard" för att höja effektiviteten och kvaliteten. 

Kristdemokraterna vill även förstatliga vården i stället för att den som nu drivs i landstingets regi. Anledningen är att man anser att detta skulle göra vården mer jämlik över hela landet. 

– Det finns det men jag ser större risker med att låta sjukvården fortgå som den är i dag. Vi har aldrig varit så många läkare och sjuksköterskor som vi är i dag både i absoluta tal och per capita. Och ändå försämras tillgängligheten. Då är det någonting som är fel i prioriteringen, säger Ebba Busch Thor till Svenska Dagbladet. 


LÄS ÄVEN: Skräcksiffran för Busch Thor och Kristdemokraterna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.