Ebba Busch Thor: "Inför gränskontroller"

Ebba Busch Thor under pressträffen.
Foto: Janerik Henriksson/Tt
KD:s förslag är bland annat att införa gränskontroller.
Foto: Janerik Henriksson/Tt

Nu sätter även KD press på regeringen om att införa gränskontroller. Partiet vill också införa transitzoner vid svenska gränsen. Det uppgav Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på en blixtinkallad pressträff med anledning av flyktingsituationen.

– Vi har hamnat i ett läge där vi inte kan hantera situationen. Dublinförordningen är helt satt ur spel, säger Ebba Busch Thor.

På pressträffen lade hon fram fem skarpa förslag på åtgärder som partiet vill att regeringen inför för att möta flyktingkrisen.

Det var bland annat att införa transitzoner vid svenska gränsen och få till snabbare avvisningar.

– Det kan handla om tältläger, säger Ebba Busch Thor.

Ett annat syfte med transitzoner är att "förhindra att asylsökande avviker". Det ska alltså bli svårare att komma in i Sverige.

– Förslaget innebär i praktiken att alla asylsökande slussas till dessa områden. Det här gör vi för att vi behöver snabba på processen och att de människor som uppenbart inte har asylskäl snabbt ska kunna få det beskedet, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

Vill tillsätta kriskommission

Enligt Busch Thor kan det ta 1,5 år innan man får sin asylansökan prövad, och 43 procent av de som sökt asyl har fått avslag. Konsekvensen blir att de personerna utgör en kostnad för Sverige under tiden man väntar på besked och dessutom tvingas de sväva i ovisshet onödigt länge.

KD vill även återinföra beredskapspolisen, civilpliktiga poliser som kan kallas in vid allvarliga eller omfattande störningar på samhället från ordnings- eller säkerhetssynpunkt. Polisen föreslås få mer resurser och att man ska kunna kalla in personer som påbörjat polisutbildning i arbetet med asylprocessen.

KD vill också tillsätta en kriskommission som ska komma med snabba förslag på hur asylmottagandet och integrationen ska förbättras. 

Partiet vill även minska anhöriginvandringen. Åldersbedömningar på asylsökande ensamkommande barn vill KD också ska förbättras.

"Juridiskt genomförbara"

KD:s utspel sätter ytterligare press på den rödgröna regeringen om att införa gränskontroller. Tidigare i veckan lade Moderaterna fram förslag på skärpningar för att dämpa flyktingströmmen till Sverige och även M vill ha gränskontroller. 

Hittills har regeringen avfärdat förslaget, men samtidigt har statsminister Stefan Löfven (S) öppnat upp för nya blocköverskridande samtal om flyktingkrisen. 

Kristdemokraternas förslag är mildare än Moderaternas och Ebba Busch Thor tror att deras förslag är mer realistiska att genomföra. 

– Vårt förslag vet man är juridiskt genomförbara. Vi tror det är det här som behövs i den akuta situation vi befinner oss i. Vi har behov av att minska trycket i asylmottagandet och det gör vi med vårt förslag, säger hon till Expressen tv. 

På onsdagen blev det också känt att det kan upprättas flyktingläger inne i EU och i länder på Balkan och andra delar av EU:s närområde, uppger Dagens Nyheter. 

Flyktingläger i EU

Förslaget går ut på att upprätta så kallade "processing center" som ska fungera både som flyktingläget och mottagningscenter där människors ansökan om asyl ska snabbehandlas. De som inte har rätt till asyl ska skickas tillbaka mer eller mindre omedelbart.

Under torsdagen samlas EU:s stats- och regeringschefer för ett EU-toppmöte om flyktingkrisen där förslaget ska diskuteras. 

De fem förslagen som KD lade fram är:

1. Att införa gränskontroller i Sverige. V

2. Att införa transitzoner nära gränsområden i Sverige. Det innebär att alla nyanlända slussas in i ett asylområde och får sina asylskäl prövade där. 

3. Minska rätten till anhöriginvandring. Rätten till anhöriginvandring ska bara gälla de anhöriga som den asylsökande uppgivit vid ankomsten. 

4. Tillsättandet av en nationell kriskommission. 

5. Förbättrat mottagande av ensamkommande barn. Fler kommuner ska tvingas ta emot ensamkommande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.