Ebba Busch Thor under pressträffen. Foto: Janerik Henriksson/TtEbba Busch Thor under pressträffen. Foto: Janerik Henriksson/Tt
Ebba Busch Thor under pressträffen. Foto: Janerik Henriksson/Tt
KD:s förslag är bland annat att införa gränskontroller. Foto: Janerik Henriksson/TtKD:s förslag är bland annat att införa gränskontroller. Foto: Janerik Henriksson/Tt

KD:s förslag är bland annat att införa gränskontroller.

 Foto: Janerik Henriksson/Tt

Ebba Busch Thor: "Inför gränskontroller"

Publicerad

Nu sätter även KD press på regeringen om att införa gränskontroller. Partiet vill också införa transitzoner vid svenska gränsen. Det uppgav Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på en blixtinkallad pressträff med anledning av flyktingsituationen.

– Vi har hamnat i ett läge där vi inte kan hantera situationen. Dublinförordningen är helt satt ur spel, säger Ebba Busch Thor.

På pressträffen lade hon fram fem skarpa förslag på åtgärder som partiet vill att regeringen inför för att möta flyktingkrisen.

Det var bland annat att införa transitzoner vid svenska gränsen och få till snabbare avvisningar.

– Det kan handla om tältläger, säger Ebba Busch Thor.

Ett annat syfte med transitzoner är att "förhindra att asylsökande avviker". Det ska alltså bli svårare att komma in i Sverige.

– Förslaget innebär i praktiken att alla asylsökande slussas till dessa områden. Det här gör vi för att vi behöver snabba på processen och att de människor som uppenbart inte har asylskäl snabbt ska kunna få det beskedet, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

Vill tillsätta kriskommission

Enligt Busch Thor kan det ta 1,5 år innan man får sin asylansökan prövad, och 43 procent av de som sökt asyl har fått avslag. Konsekvensen blir att de personerna utgör en kostnad för Sverige under tiden man väntar på besked och dessutom tvingas de sväva i ovisshet onödigt länge.

KD vill även återinföra beredskapspolisen, civilpliktiga poliser som kan kallas in vid allvarliga eller omfattande störningar på samhället från ordnings- eller säkerhetssynpunkt. Polisen föreslås få mer resurser och att man ska kunna kalla in personer som påbörjat polisutbildning i arbetet med asylprocessen.

KD vill också tillsätta en kriskommission som ska komma med snabba förslag på hur asylmottagandet och integrationen ska förbättras.

Partiet vill även minska anhöriginvandringen. Åldersbedömningar på asylsökande ensamkommande barn vill KD också ska förbättras.

"Juridiskt genomförbara"

KD:s utspel sätter ytterligare press på den rödgröna regeringen om att införa gränskontroller. Tidigare i veckan lade Moderaterna fram förslag på skärpningar för att dämpa flyktingströmmen till Sverige och även M vill ha gränskontroller.

Hittills har regeringen avfärdat förslaget, men samtidigt har statsminister Stefan Löfven (S) öppnat upp för nya blocköverskridande samtal om flyktingkrisen.

Kristdemokraternas förslag är mildare än Moderaternas och Ebba Busch Thor tror att deras förslag är mer realistiska att genomföra.

– Vårt förslag vet man är juridiskt genomförbara. Vi tror det är det här som behövs i den akuta situation vi befinner oss i. Vi har behov av att minska trycket i asylmottagandet och det gör vi med vårt förslag, säger hon till Expressen tv.

På onsdagen blev det också känt att det kan upprättas flyktingläger inne i EU och i länder på Balkan och andra delar av EU:s närområde, uppger Dagens Nyheter.

Flyktingläger i EU

Förslaget går ut på att upprätta så kallade "processing center" som ska fungera både som flyktingläget och mottagningscenter där människors ansökan om asyl ska snabbehandlas. De som inte har rätt till asyl ska skickas tillbaka mer eller mindre omedelbart.

Under torsdagen samlas EU:s stats- och regeringschefer för ett EU-toppmöte om flyktingkrisen där förslaget ska diskuteras.

De fem förslagen som KD lade fram är:

1. Att införa gränskontroller i Sverige. V

2. Att införa transitzoner nära gränsområden i Sverige. Det innebär att alla nyanlända slussas in i ett asylområde och får sina asylskäl prövade där.

3. Minska rätten till anhöriginvandring. Rätten till anhöriginvandring ska bara gälla de anhöriga som den asylsökande uppgivit vid ankomsten.

4. Tillsättandet av en nationell kriskommission.

5. Förbättrat mottagande av ensamkommande barn. Fler kommuner ska tvingas ta emot ensamkommande.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag