Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så erövrade Busch Thor makten som 23-åring

VINNARE. Ebba Busch Thor på valvakan den 9 september 2018. Kristdemokraterna klarade sig inte bara kvar i riksdagen, partiet gjorde bästa valet på tolv år. Foto: OLLE SPORRONG

Gång på gång har hon varit uträknad men rest sig igen.

Kristdemokraternas partiledare har varit en aktiv spelare i regeringsbildningen och har fått kraftigt ökat förtroende från väljarna efter valet.

På sin väg mot makten har Ebba Busch Thor inte tvekat att ta strid – även mot sina egna.

– Hon planerar långt in i framtiden, det har hon nog alltid gjort. Hon har spelat sina kort rätt, säger Ella Bohlin, ledamot i KD:s partistyrelse.

I april 2009 skickades ett pressmeddelande från Kristdemokraterna i Uppsala.

Där meddelades att partiets kommunalråd i Uppsala tog timeout för att ”få hjälp att hantera följderna av en längre tids jobbrelaterad stress och periodvisa överkonsumtion av alkohol”.

– Jag tror att detta är det bästa sättet att hantera situationen för min egen, min familjs, partiets och våra väljares skull, kommenterade kommunalrådet. 

Under hans sjukskrivning axlade hans 22-åriga politiska sekreterare Ebba Busch chefens arbetsuppgifter i kommunfullmäktigegruppen.

Det var också hon som låg bakom sjukskrivningen.

I boken ”Broilers – De nya makthavarna och det samhälle som formade dem”, har Kristdemokraternas partiledare själv redogjort för vad som hände:

”Jag hade synpunkter på hans alkoholkonsumtion och vad det hade för inverkan på hans sätt att driva politiken. Jag valde att konfrontera honom. Jag berättade allt som jag hade sett och noterat under en längre period. Jag hade datum på allting. Så det gick liksom inte att slingra sig. Jag sade till honom att jag tycker du borde söka hjälp och jag hade bokat plats på ett ställe två dagar senare. Han åkte i väg”, berättar hon i boken.

KAMPANJVIDEO. ”Mitt namn är Ebba Busch och jag kandiderar för Kristdemokraterna till Europaparlamentsvalet den 7 juni." sade den blivande KD-ledaren i en film från Bryssel inför valet till EU-parlamentet 2009. Hon stod på plats 15 och blev inte invald. Foto: KRISTDEMOKRATERNA

KD:s nuvarande kommunalråd i Uppsala Jonas Segersam minns:

– Jag tror till och med att det var Ebba som körde honom till behandlingshemmet.

Han fortsätter:

– Det var en smärtsam process. Men det är viktigt att man tar tag i sådana problem, att Ebba gjorde det stod vi bakom i styrelsen. Det var viktigt och nödvändigt att Ebba tog tag i det där.

BYTTE ÅSIKT. Jonas Segersam, KD:s nuvarande kommunalråd i Uppsala, är i efterhand glad över att KD-medlemmarna i Uppsala röstade fram Ebba Busch i stället för det sittande kommunalrådet, som då var hans förslag. Foto: STEWEN@QIMAGE.SE / STEWEN QUIGLEY, WWW.QIMAGE.SE

Palatskuppen

Däremot gör det henne inte självklar för ledningen. När Ebba Busch som då även var vice förbundsordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund, i maj 2010 utsågs till Sveriges yngsta kommunalråd någonsin, blir hon det på halvtid tillsammans med det tidigare sjukskrivna kommunalrådet - och det är han som nomineringskommittén har föreslagit som förstanamn inför valet till kommunfullmäktige. Ebba Bush skulle enligt förslaget placeras först på tredje plats på valsedeln.

Det gick inte som nomineringskommittén tänkt sig.

Årsmötet röstade för Busch Thor, som segrade med siffrorna 26-24. 

– Jag vill inte uttala mig överhuvudtaget om Ebba Bush Thor är inblandad i din artikel, säger det tidigare kommunalrådet när Expressen ringer i dag.

Det hela var välplanerat av Ebba Busch. Det säger Ella Bohlin, landstingsråd i Stockholms läns landsting och ledamot i KD:s partistyrelse.

– Jag vet att hon hade ett stort nätverk som hon hörde sig för med hur de tänkte rösta. Jag tror att hon planerar långt in i framtiden, det har hon nog alltid gjort. Hon har spelat sina kort rätt. Men hon har gjort det på ett transparent sätt, utan att be om ursäkt för att hon vill gå långt.

PARTISTYRELSE-KOLLEGA. KD-politikern Ella Bohlin säger att Ebba Buschs maktövertagande i Uppsala var välplanerat: ”Hon har spelat sina kort rätt”. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jonas Segersam var ordförande för nomineringskommittén och argumenterade för att Ebba Buschs tidigare chef skulle få förnyat förtroende.

– I efterhand är jag glad över att medlemmarna inte stödde vårt förslag, säger han i dag.

Men Ebba Busch siktade högre än Stadshuset i Uppsala. 

Utmaningen

I oktober året därpå utmanades KD-ledaren Göran Hägglund av Mats Odell. Den sparkade kommun- och finansmarknadsministern Odell hade tidigare sagt att han inte var beredd att söka partiledarposten. Men sedan han nominerats av bland annat Uppsaladistriktet hade han tänkt om.

LEDDE UPPRORET. Mats Odell och Ebba Busch sommaren 2011. Under hösten skulle de båda utmana Göran Hägglund om ledarskapet i KD. Foto: Lisa von Garrelts

Med sig hade han två kandidater till vice ordförandeposterna: Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd, där KD ensamt brukar få runt 40 procent av rösterna – och Ebba Busch.

Den då 28-åriga kommunpolitikern från Uppsala var mycket frän i sin kritik av partiledaren.

– Göran Hägglund byter ideligen politiska slogans som inte inger förtroende. Varför? Det beror på att han inte är övertygad själv om varför Kristdemokraterna behövs, sade hon i en intervju med tidningen Fokus i november samma år.

Göran Hägglund, i dag senior rådgivare på en kommunikationsbyrå, minns den hösten med obehag.

– Det var ingen rolig tid. Mats Odell och de som samarbetade med honom sa saker och ting som jag hoppas att det tillhör det ovanliga att man säger om partikamrater.

UTMANAD. Ebba Busch Thor ingick i gruppen som ville byta ut Göran Hägglund 2011. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hägglund var förvissad om att han hade ett stabilt stöd men menar att striden var skadlig för partiet.

– Som det fungerar i en medial tillvaro går konflikt före politiskt sakinnehåll. Det hindrade oss från att komma ut med politiska budskap, säger han.

Nederlaget

Bengt Germundsson, kommunalrådet från Markaryd som ingick i utmanarlaget, imponerades att av att Ebba Busch var redo att ta striden om ledarskapet trots sin ungdom.

– Man kan jämföra med hur man själv var när man var 25–30. Jag hade ju inte de egenskaperna precis, säger han.

POPULÄR. Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd, är en av KD:s mest framgångsrika kommunpolitiker. Foto: REGION KRONOBERG

Slutstriden stod den 28 januari på KD:s extra riksting i Västerås. När rösterna var räknade stod det klart att Hägglund utklassat Odell med 198 röster mot 88.

RIVALERNA. Mats Odell och Göran Hägglund kramar om varandra på KD:s extra riksting i Västerås i januari 2012. Hägglund fick sitta kvar som partiledare. Foto: OLLE SPORRONG

I omröstningen om vice ordförande blev marginalen mindre. Maria Larsson vann med 155 röster mot Ebba Busch som fick 122 röster.

– Jag tror att man upplevde Ebba som en frisk fläkt som var duktig på att kommunicera utåt, som stod för en linje som många efterfrågade, säger Bengt Germundsson om de relativt jämna siffrorna.

Men hon nådde inte ända fram. Hon hade missbedömt situationen; det som hade lyckats i Uppsala misslyckades på rikstinget.

Ella Bohlin tycker att hon märkte en förändring hos Ebba Busch efter den händelsen.

– Efter det tycker jag att hon mer har valt att profilera sig kring sakfrågor än i personfrågor. Det är en fara om man uppfattas som att man alltid är framme så fort det handlar om personfrågor, säger hon.

– Jag tror att det var det som hjälpte henne att komma tillbaka så snabbt – det och att hennes kvaliteter som politiker överskuggar det som hände under partiledarstriden.

Återkomsten

Ebba Busch Thor, som lagt till ett efternamn efter giftermålet med fotbollsspelaren Niklas Busch Thor, valdes in i partistyrelsen hösten 2013.

– Folk var lite trötta på det offentliga kurret och man ville komma åter till att driva partiets politik. Jag gjorde också ganska stora ansträngningar att knyta till mig personer, också bland dem som hade funnits på andra sidan, säger Göran Hägglund.

KÄRLEKEN. Ebba Busch Thor med maken Niklas Busch Thor sommaren 2014. Foto: SVEN LINDWALL EXP

Samtidigt var hans egen tid i toppolitiken på väg mot sitt slut. 

Efter att KD backat för fjärde valet i rad 2014 meddelade Göran Hägglund i januari 2015 att han tänkte avgå som partiledare.

Officiellt tog han inte ställning i frågan om efterträdare. Men i februari kunde Expressen citera en centralt placerad uppgiftslämnare inom partiet som uppgav att Hägglund föredrog partisekreteraren Acko Ankarberg.

– Ingenting har egentligen förändrats under de här åren. Sprickan är lika djup – och avståndet lika långt – som då, sade uppgiftslämnaren apropå den uppslitande striden tre år tidigare.

Göran Hägglund är lika förtegen i dag som han var då.

– Det är faktiskt partiet som gör bedömningen om vem som är bäst i det läget. Det skulle inte jag som partiledare ha någon uppfattning om.

Men det har man väl ändå?

– Det har man absolut. Men det var ingenting som jag pratade om, och det gör jag inte nu heller.

Men en efter en drog sig motkandidaterna ur.

– Det gick väldigt fort när man såg att Ebba var den som hade det starkaste stödet. I stället för att gå till en personstrid som man visste att man skulle förlora drog man tillbaka sina kandidaturer, säger Ella Bohlin.

Sedan även huvudkonkurrenten Jakob Forssmed kastat in handduken nominerade en enig valberedning Ebba Busch Thor som ny partiledare.

Hon hade nått sitt mål.

– Förr kanske det mer var så att man skulle lyftas på rörelsens händer och man skulle gärna tacka nej till uppdrag tio gånger och sen låta sig övertalas. Men så har aldrig Ebba jobbat, säger Ella Bohlin.

Han fortsätter:

– Det är lite känsligt i en folkrörelse. I Moderaterna är det nog mer karriär och kall planering. Men vi som är folkrörelsepartier har haft en annan tradition. Jag säger inte att det ena eller det andra är bättre, men Ebba har stuckit ut lite på det sättet.

I CENTRUM. Ebba Busch Thor som nyvald partiledare i april 2015. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Kursändringen

Redan innan hon blev formellt nominerad gjorde Ebba Busch Thor klart att en kursändring var på gång.

– Det är klart att vi står mer till höger i svensk politik än vad de andra partierna gör, sade hon bland annat i en intervju med DN.

Göran Hägglund medger att de orden aldrig hade kommit över hans läppar. Men, tillägger han:

– Nu är det jag som har släppt ratten och det är andra som kör. Det värsta som finns är baksäteschaufförer, säger han.

Den nya inriktningen väckte dock missnöje bland flera partikamrater. Advokaten Peter Althin valde att lämna partiet i protest efter nästan 20 år som medlem.

”Jag hör inte hemma i det högerparti som den nya partiledaren har ambitionen att forma partiet till – därför lämnar jag partiet”, skrev han på SvD Brännpunkt och vände sig bland annat mot uttalanden om hårdare straff och om att vårdpersonal ska ha rätt att vägra utföra aborter. 

Uträknad

Samtidigt fortsatte kräftgången i opinionen. I flera mätningar hamnade partiet under 4-procentsspärren. Det var i och för sig väntat, säger Bengt Germundsson.

– Vi genomförde ett stort arbete med politikutveckling de första åren. Fokus var inte på at vinna opinionen i det läget, utan på att komma tillbaka i valet 2018.

IFRÅGASATT. Ebba Busch Thor kämpade länge med dåliga förtroende- och opinionssiffror. Många dömde ut partiets chanser att klara fyraprocentsspärren i valet 2018. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Men de dåliga siffrorna för partiet höll i sig när valet närmade sig. 

– Vi gjorde ett väldigt tungt internt arbete under lång tid men ändå lyfte det inte. Många kände sig oroliga, säger Ella Bohlin. Men det flesta höll nog med om att Ebba måste få chansen i ett val, säger Ella Bohlin.

Väljarnas förtroende för KD-ledaren var också lågt. I Expressen/Demoskops mätning i mars 2018 hade bara 14 procent ganska eller mycket stort förtroende för henne. Det placerade henne i botten bland partiledarna.

Mindre än en månad före valdagen kom vändningen. Den 17 augusti kom två undersökningar, från DN/Ipsos och SvD/Sifo, där KD låg över riksdagsspärren. 

– Sen gick det snabbt uppåt, även om det var väldigt sent i valrörelsen, säger Ella Bohlin.

I valspurten höll Ebba Busch Thor, Göran Hägglund och Alf Svensson ett gemensamt valmöte i Jönköping. De tre personerna på scenen representerade tillsammans KD:s ledare under 45 års tid.

I det läget kände Göran Hägglund tillförsikt, minns han.

– Har man i det läget vinden i ryggen, då kommer den att förstärka sig själv under de sista dagarna. Så då var jag inte ett dugg orolig för att partiet inte skulle komma in, sen var frågan hur stort stödet skulle bli.

DÅ OCH NU. Ebba Busch Thor och mångårige KD-ledaren Alf Svensson under ett valmöte i Jönköping. Foto: ANNA HÅLLAMS/TT / TT NYHETSBYRÅN

Triumfen

När vallokalerna stängt på kvällen den 9 september åkte Ella Bohlin till KD:s valvaka på Hotel At Six i centrala Stockholm.

– Många var ganska slut och kom in lite sent, men stämningen var ändå hög från början. Sen var det som att det exploderade av glädje när vi såg mätningarna, säger hon.

Partiet, som legat nere för räkning bara några veckor tidigare, fick 6,37 procent, det bästa resultatet sedan 2006.

VRÅLET. Ebba Busch Thor under Kristdemokraternas valvaka den 9 september 2018. Foto: OLLE SPORRONG

Kristdemokraternas valutvärderingar visar att partiledaren starkt bidrog till resultatet.

– Men jag tror också att det handlar om att vi lyckades pricka in frågor som väljarna pratade mycket om och bekymrade sig kring, säger Ella Bohlin.

Göran Hägglund tror att Ebba Busch Thors insats i valrörelsen var avgörande:

– Hon är ju en naturbegåvning när det gäller att leverera klara och tydliga budskap och att fånga tillfällen i flykten i debatter. Det var i väldigt stor utsträckning Ebbas insatser som vände det dåliga opinionsläget, säger han.

Förtroendet för Ebba Busch Thor ökade också mycket kraftigt. I Expressen/Demoskops oktobermätning hade 42 procent förtroende för henne – en sensationell tredubbling av förtroendet jämfört med sju månader tidigare.

Novus-mätningen i månadsskiftet oktober/november visade samma tendens. Medan partiledarena generellt brottas med förtroendesiffror i ras efter regeringskaoset fanns en som stack ut: Ebba Busch Thor, som ökat med 13 procentenheter och tagit över Annie Lööfs position i toppen.

– Bakgrunden är att M- och SD-väljare har fått ett allt större förtroende för henne. Många SD-väljare uppfattar förmodligen henne som den alliansledare som är mest öppen för en regeringsbildning som inkluderar ett SD-stöd, kommenterade Demoskops opinionschef Peter Santesson i Expressen.

HOS TALMANNEN. Ebba Busch Thor i möte med Andreas Norlén den 30 oktober 2018. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Göran Hägglund står bakom sin partiledare i regeringsfrågan.

– Jag, som de flesta, tycker att det är omöjligt att ingå förhandlingar med Sverigedemokraterna. Däremot har jag svårt att se varför inte alliansens företrädare kan pröva att gå fram med sin egen politik. Sen får väl SD rösta ner sådan regering om de vill, men det skulle ligga ett värde i att tvinga fram ett sådant ställningstagande i riksdagen, för att tydliggöra positionerna.

– Skulle man få en möjlighet att regera, då ska man naturligtvis göra det som man har fått väljarnas förtroende att göra.

 

Så gjordes Novus-mätningen

Frågan som ställdes var ”Vilket förtroende har du för följande partiledare?”.

Nedan anges andelen som svarade stort eller mycket stort förtroende, med förändringar sedan förra mätningen angivet i parentes efteråt.

 

Ebba Busch Thor (KD): 33 procent (+13)

Stefan Löfven (S): 33 procent (+2)   

Ulf Kristersson (M): 32 procent (-3) 

Jimmie Åkesson (SD): 27 procent (-2) 

Annie Lööf (C): 26 procent (-7)

Jonas Sjöstedt (V): 23 procent (-6)

Jan Björklund (L): 17 procent (-7)

Gustav Fridolin (MP): 9 procent (-3)

Isabella Lövin (MP): 8 procent (-5) 

 

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 047 intervjuer på ett riksrepresentativt urval av personer mellan 18-79 år, den 22-27 november 2018.

 

Källa: SVT/Novus