Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thors angrepp – efter förslaget om nationalsången

KD-ledaren utvecklar sin kritik mot Skolverket.
Ebba Busch Thor talade på rikstinget i Umeå.Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor talade.Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor på scenen.Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor (KD).Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Ebba Busch Thor höll tal i Umeå, där Kristdemokraternas högst beslutade organ håller till i helgen, passade hon på att göra en minst sagt hård attack mot Skolverket. Detta med anledning av myndighetens förslag om att bland annat ta bort nationalsången och antiken från kursplanen. 

– Det kanske är dags att ringa Skolverket och berätta att Berlinmuren har fallit. För där verkar ju DDR fortfarande leva kvar, sade Ebba Busch Thor i talet. 

Nu varar Skolverket: 

– Vi kan lugna både Ebba Busch Thor och andra som har uppfattat att vi i kursplanerna vill ta bort väsentliga delar av det svenska kulturarvet att så inte är fallet, säger Anna Westerholm, chef för läroplansavdelningen på Skolverket.

På fredagen inleddes Kristdemokraternas riksting, partiets högst beslutande organ, genom att partiledaren Ebba Busch Thor höll ett tal. Hon inledde det med en attack på januaripartierna, alltså Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. 

– I januari gick de fyra socialistiska och liberala partier samman och slöt en överenskommelse om att styra Sverige. Inte för att de hade en gemensam bild av vårt lands problem. Inte för att de hade en gemensam idé om vägen framåt. Utan för självuppjagad rädsla och nedärvd makthunger, sade hon. 

Ebba Busch Thor om Skolverket: ”myndighetsvänster” 

I talet valde hon också att ta upp Skolverkets förslag om att ta bort nationalsången ur skolans kursplan. 

– Jag kan inte låta bli att notera att myndighetsvänstern nu i omgångar föreslagit att man ur kursplanerna kan stryka antiken, Bibeln, nationalsången, psalmerna och våra traditionella barnsånger. 

Hon fortsatte: 

– Det kanske är dags att ringa Skolverket och berätta att Berlinmuren har fallit. För där verkar ju DDR fortfarande leva kvar. Släpper regeringen igenom detta så kommer ett vallöfte redan nu: vi kommer att riva upp det beslutet. Våra barn har rätt till sitt kulturarv. 

Efter talet utvecklade Ebba Busch Thor för Expressen vad hon menade: 

– Jag menar att den här idén om att det inte skulle ha något värde att ha koll på antiken, Bibeln, nationalsången eller kulturskatter som flera av våra traditionella barnvisor. Den typen av idéer och tankegods präglade ju också DDR. Och, med viss humor ändå, menar jag att det kanske ändå är dags om att lyfta på luren till Skolverket och upplysa dem om att Berlinmuren har fallit. Vi ska inte ha en läroplan i Sverige och en kursplan som är präglad av den sortens idéer. 

Är svenska myndigheter vänstervrida menar du? 

– Nej, men det har absolut funnits tendenser till det. Och det här är en typ av socialistisk idé där man inte värdesätter den här typen av historia och kulturarv. Det tycker jag inte att vi ska ha en svensk skola som är präglad av. 

Anna Westerholm, chef för läroplansavdelningen på Skolverket, menar att Ebba Busch Thor har missuppfattat. De tar inte alls bort exempelvis nationalsången från kursplanen, säger hon. 

– Vi kan lugna både Ebba Busch Thor och andra som har uppfattat att vi i kursplanerna vill ta bort väsentliga delar av det svenska kulturarvet att så inte är fallet. I våra remissförslag har vi infört samlingsbegrepp som omfattar Bibeln, nationalsången, psalmerna och våra traditionella barnsånger. Kursplanerna är skrivna för lärare. Vi har valt att i det förslag som nu är ute på remiss minska ner på detaljeringsnivån. Det är inte samma sak som att vi plockar bort något. Det är att ha respekt för lärares kunskaper och goda omdöme. Nu går vi igenom alla synpunkter på vårt förslag. En fråga som vi får ta ställning till är om vi ska använda samlingsbegrepp eller ha en högre detaljeringsnivå. 

Hårda kritiken mot Skolverket – se utspelet

Se delar av KD-ledarens tal.

Hållpunkter Kristdemokraternas riksting

Fredag

19.20: Hälso- och sjukvård. Här avhandlas bland annat frågan om organdination samt om samvetsfrihet för barnmorskor. 

Lördag

10.45: Partistyrelsens förslag på integrationsområdet beslutas. 

15.25: Regionalt, trafik och bostad. Här beslutas om KD ska vända i frågan om höghastighetsbanor för tåg. KAN BLI STRID. 

Söndag

08.40: Rättsväsende. Här behandlas bland annat motionerna om tiggeriförbud. KAN BLI STRID. 

11.00: Socialt och migration. I en motion som behandlas här har 40 kristdemokrater skrivit att de vill återgå till permanenta uppehållstillstånd – vilket partistyrelsen motsagt sig. Här beslutas det även i frågan om att villkora anhöriginvandring, där en rad tunga kristdemokrater, däribland Lars Adaktusson, motsagt sig partistyrelsens förslag om att villkora familjeåterförening. KAN BLI STRID. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.