Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thor: Därför gick jag emot Lööf

När KD-ledaren begärde replik på Annie Lööf var det första gången sedan 2004 som en alliansledare begärde replik på en annan alliansledares anförande.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN
”Jag noterar att Ebba Busch Thor tar replik på mig, men inte på Jimmie Åkesson”, konstaterade Annie Lööf.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL MEDIABILD / TT

Första partiledardebatten sedan januariöverenskommelsen – och sprickan i alliansen är tydlig.

Särskilt tydlig blev den när Ebba Busch Thor valde att begära replik på forna allianskollegan Annie Lööfs anförande. 

Nu berättar hon varför: 

”Jag tyckte att det var naturligt att ställa sakliga, respektfulla frågor”, skriver Ebba Busch Thor i ett sms. 

Under årets första partiledardebatt skedde ett historiskt replikskifte mellan Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD). 

När KD-ledaren begärde replik på Annie Lööf var det första gången sedan 2004 som en alliansledare begärde replik på en annan alliansledares anförande i riksdagen, skriver DN.   

Efter januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L, som ligger till grund för den nya regeringen, har alliansen dödförklarats av både Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson (M). 

Och under onsdagens partiledardebatt i riksdagen var det nya politiska landskapet tydligare än någonsin.

Det var efter Annie Lööfs anförande som Ebba Busch Thor begärde replik och frågade om Annie Lööf kan garantera att den gröna skatteväxlingen i januariöverenskommelsen inte innebär att människor på landsbygden får betala mer i skatt. 

– Jag noterar att Ebba Busch Thor tar replik på mig, men inte på Jimmie Åkesson, konstaterade Annie Lööf syrligt. 

– Det går att anklaga Jimmie Åkesson för mycket men han har inte släppt fram Stefan Löfven, kontrade Ebba Busch Thor.

Ebba Busch Thor: ”Naturligt” 

Ebba Busch Thor begärde även replik på Jan Björlunds anförande. Under alliansens tid begärde aldrig alliansledarna replik på varandra – men måndagens debatt visade att relationen har förändrats avsevärt.  

I ett sms berättar Ebba Busch Thor varför hon valde att ta replik på Annie Lööf. 

”Jag tyckte att det var naturligt att ställa sakliga, respektfulla frågor. C och L valde att stödja en ny Löfvenregering. Därmed ingår de i regeringsunderlaget och är två stödpartier och KD en del av den borgerliga oppositionen med M. I det läget blir det nödvändigt för mig att ställa frågor om deras politik och om vad den innebär”, skriver Ebba Busch Thor. 

Samtidigt är hon inte helt nöjd med det svar hon fick från C-ledaren. 

”Hade gärna sett en tydligare garanti från C om att de inte kommer låta det totala skattetrycket på de som bor på landsbygden öka”, skriver Ebba Busch Thor. 

Ulf Kristersson: Oklart 

Ulf Kristersson begärde inte replik på varken Jan Björklund eller Annie Lööf, men det var ändå tydligt att det skett en förändring i dynamiken partierna emellan. 

Under tidigare partiledardebatter i riksdagen har Ulf Kristersson suttit bredvid Jan Björklund och Annie Lööf – men så gjorde han inte under onsdagen. 

Jan Björklund och Annie Lööf slog sig ned bredvid varandra, men valde dock att inte sätta sig bredvid ledarna för sina nya samarbetspartier Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 

Ulf Kristersson satt för sig och Ebba Busch Thor satt på sin vanliga plats längst bak till vänster i kammaren.

– Det var litet oklart vem som var regering och vem som var i opposition, konstaterade Ulf Kristersson efter debatten, skriver TT. 

Jan Björklund och Annie Lööf begärde båda replik på statsminister Stefan Löfven (S), men de kom inte med någon hård kritik.

L-ledaren säger till Expressen att han tycker att debatten präglades av mer samförstånd än konfrontation. 

– Det tror jag beror på att de åtgärder som regeringen nu vidtar är rätt mycket borgerlig politik. Själva åtgärderna finns det rätt mycket enighet om egentligen, med undantag för Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som är arga från varsitt håll, säger Jan Björklund. 

Sofie, 43, tog tjänstledigt – swingtradar på börsen

Bästa tipsen: Så får du pengarna att växa • Avslöjar sina bästa affärer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.