Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch Thor: ”EU ska inte bli en superstat”

Ebba Busch Thor (KD) och Jakob Forssmed (KD). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU ska få mer makt över utrikespolitiken, men inte bli en ”superstat”.

Det anser Kristdemokraternas Ebba Busch Thor i en ny intervju med DN där partiledaren förklarar valbudskapet att göra EU lagom igen.

– Vill man värna EU så måste man också rädda EU från sig självt, säger Ebba Busch Thor till DN.

Kristdemokraterna har medvind. 

Det visar statistik från DN/Ipsos som tyder på att 12 procent av väljarkåren skulle rösta på partiet i dag. 

Nu berättar partiledaren Ebba Busch Thor hur hon ska ta medvinden med sig in i EU-valrörelsen.

I en ny intervju med DN berättar KD:s partiledare att hon vill ge EU mer makt över utrikespolitiken. Samtidigt varnar hon för att EU är på väg att bli en ”superstat”. 

Ett av KD:s främsta budskap i EU-valrörelsen är att göra EU ”lagom igen”. 

– Jag tror att det är ett anslag som de flesta väljare söker efter. Vi är genuina EU-vänner. Därför vågar vi också se att vill man värna EU så måste man också rädda EU från sig självt. Många vill att Sverige ska vara med i EU och ser fördelarna men är inte intresserade av att EU ska bli en superstat. Det är många genuint rädda för och då är vi ett alternativ för de väljarna. EU:s maktomfång ska vara lagom men EU:s befogenheter på kärnområdena ska vara offensiva, säger Ebba Busch Thor till DN.

KD – större makt till EU i utrikespolitiska frågor

Till EU:s kärnområden räknar Ebba Busch Thor handel, klimatomställning och kampen mot gränsöverskridande brottslighet. 

Men även mänskliga rättigheter. Det är inom detta område som partiledaren Busch Thor vill ge EU mer makt på medlemsländernas räkning.

– När EU talar med en samlad röst så blir det mycket tyngre, exempelvis när det gäller mänskliga rättigheter. Därför har vi ett nytt ställningstagande som kommer att finnas med när vi presenterar vårt valmanifest. I dag finns det en vetorätt när EU ska landa i en utrikespolitisk hållning. Nu senast lade Italien in sitt veto när EU ville erkänna övergångspresidenten i Venezuela. Där har vi tänkt om och där är vi beredda att ge EU större befogenheter, förklarar Ebba Busch Thor till DN.

Partiledaren vill helt enkelt ge unionen större makt i avgörande utrikespolitiska frågor.

Ebba Busch Thor understryker även i intervjun att KD i grunden är EU-vänner, och att de ”aldrig drivit frågan om utträde”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.