Ebba Busch Thor: Beredda att förhandla med SD i alla frågor

KD-ledaren i en intervju med SVT:s Mats Knutsson.
Ebba Busch Thor (KD).
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger i SVT:s ”Mats möter” att hon är beredd att förhandla med alla riksdagspartier.

KD ska inte förhålla sig till olika partier på olika sätt, säger hon.

Samtidigt kritiserar hon den tidigare allianskollegan Annie Lööf:

– De lovade Sverige en ny regering, en borgerlig statsminister, sen gav de Sverige en socialdemokratisk statsminister. De visade att de inte var att lita på längre.

Ebba Busch Thor säger till SVT:s Mats Knutson att hon gärna ser ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna, även efter den så kallade januariöverenskommelsen. Men varumärket ”alliansen” är nog förstort, menar hon.

Alliansens kollaps har nu gjort att KD får söka stöd och samarbeten överallt i riksdagen.

– Vi måste vara beredda att förhandla med alla partier i Sveriges riksdag. Vi är beredda att förhandla med SD i alla frågor som vi anser nödvändiga, säger Ebba Busch Thor i ”Mats möter”.

”Vi och M som utgör den borgerliga oppositionen”

I veckan ställde sig KD bakom Vänsterpartiets hot om misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), tillsammans med Moderaterna. Hon säger att det är hennes parti tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna som är den ”riktiga oppositionen”.

– I övrigt är det vi och M som utgör den borgerliga oppositionen, men det är klart att den riktiga oppositionen är KD, M, SD – och vi utmanar gärna tillsammans i frågor vi tycker lika, det tycker inte jag att man ska rädas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.