Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Busch: Sverige behöver längre straff

Ebba Busch: ”Ett budgetalternativ för att hela Sverige ska fungera”.
Ebba Busch (KD) vill se att möjligheten för dömda brottslingar att slippa fängelse tas bort.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Det nya rättspolitiska handlingsprogrammet innehåller flera förslag på straffhöjningar.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch (KD) vill se att möjligheten för dömda brottslingar att slippa fängelse tas bort.

”2020 var ett svart rekordår för skjutningar. Nu krävs betydligt längre fängelsestraff för att knäcka de kriminella gängen” skriver partiledaren på DN Debatt.

Kristdemokraterna har ett nytt rättspolitiska handlingsprogram. På DN Debatt presenterar partiets partiledare Ebba Busch tillsammans med Andreas Carlson, KD:s rättspolitisk talesperson, 6 punkter från programmet. 

De vill bland annat se att ”presumtionen mot fängelse” avskaffas. Rätten ska som det ser ut i dag så långt det är möjligt välja andra straffpåföljder än fängelse. Det vill KD ändra på. 

”Villkorliga domar, böter och skyddstillsyn ska fortsatt finnas kvar i straffskalan, men för brott där fängelse är föreskrivet ska det straffet inte kunna undvikas.”

Hårdare straff

Vidare vill de se hårdare straff på flera områden. De skriver: 

”Det stämmer alltså inte att ”hårdare straff inte fungerar”. Straffet gör inte brottet ogjort och det kan inte ersätta förebyggande åtgärder. Men fängelsestraff hindrar dömda från att åter begå brott.”

”Det kortaste fängelsestraffet en person kan dömas till är 14 dagar. Det längsta straffet är tio år eller 18 år i vissa fall. Dessa straff är alltför korta.”

Vapenbrott ska enligt Busch och Carlson ge minst fem års fängelse, övergrepp i rättsak – exempelvis att hota vittnen – ska kunna ges 15 år fängelse och straffet för utpressning vill de ska höjas från dagens maximala sex år till 15 år. 

Kristdemokraterna vill också att straffrabatten för unga ska slopas. 

I det rättspolitiska handlingsprogrammet presenterar de också att de vill att ”missfirmelse mot tjänsteman” ska återinföras – alltså att det åter ska bli straffbart att kränka och förolämpa poliser med exempelvis glåpord. Något som Ekot var först med att rapportera om. 

Handlingsprogrammet presenteras på fredag. 

Tidigare i oktober la M, SD, KD och L fram gemensamma förslag för att komma till bukt med gängbrottsligheten i Sverige. 

KD-ledamotens oväntade dialektsuccé i SVT:s Agenda

”När de sett mig på tv retar de mig för att jag pratar så fint”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.