Ebba Busch erkände förtal – ville själv skärpa straffen

Ebba Busch har skrivit på ett strafföreläggande om grovt förtal.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch mötte medierna efter att ha erkänt grovt förtal.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch har erkänt grovt förtal – och kritiserat lagrummet som hon menar är för öppet.

Men så har hon och hennes parti inte alltid tyckt. De har i motioner och debattartiklar argumenterat för att förtalslagstiftningen bör skärpas.

”Vi har därför en hel generation som växer upp i tron att lagar inte gäller i digitala medier”, skrev Ebba Busch i ett debattinlägg 2016.

Under fredagen erkände KD-ledaren Ebba Busch att hon gjort sig skyldig till grovt förtal. Bakgrunden till det handlar om att hon i ett inlägg på sociala medier pekat ut Esbjörn Bolins juridiska ombud som tidigare dömd för brott.

Busch var inte nöjd med det hon anklagats förr. Hon ansåg att förtalslagarna är alldeles för öppna.

”För mig har sanningen alltid varit viktig, men lagen tar inte hänsyn till sanningshalten. I Sverige kan även sanningen vara förtal”, skrev Ebba Busch i ett Facebook-inlägg.

”Jag ansåg att hur jag handlade var inom det tillåtnas gräns.”

Fram till att hon själv dömdes, har hon tyckt att lagen var för slapp.

KD: Vill inrätta en polisenhet som utreder kränkningar

I maj 2016 publicerade Aftonbladet en debattartikel, skriven av Ebba Busch, om just förtal. Då tyckte hon att lagstiftningen var för slapp och behövde stramas åt.

”Vi har därför en hel generation som växer upp i tron att lagar inte gäller i digitala medier.”

”Idag faller ärekränkningsbrott under enskilt åtal, vilket gör att väldigt få gärningsmän fälls. Därför vill Kristdemokraterna ändra i lagstiftningen och inrätta en ny enhet inom polisen!”, skrev Busch då.

Ebba Busch och Kristdemokraterna har velat se en stramare förtalslagstiftning.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även Expressen har publicerat en debattartikel där Ebba Busch skriver att ”internet ska inte vara ett laglöst land”. 

Flera riksdagsmotioner

Hela partiet var då på krigsstigen för en stramare förtalslagstiftning. Under samma period 2016 lämnades en motion till riksdagen in. Där förfasades Kristdemokraterna av att hat och hot på nätet ökade.

”Kristdemokraterna vill att brotten olaga hot, ofredande, förtal och förolämpning förtydligas och moderniseras”, skrev partiet då, syftandes till klimatet på nätet.

Den motionen har följt med partiet under flera år, och kom tillbaka under samma paroll 2020. Då ville partiet inrätta en särskild enhet på polisen för att utreda kränkningar på nätet.

”Kristdemokraterna anser att förtalsbrottet behöver förtydligas när det är grovt och exempelvis bilder sprids så att många kan se.”

De kritiserade då också regeringen för att vara saktfärdig i hanteringen av hat, kränkningar och förolämpningar på nätet.

Busch: ”Anser mig vara oskyldig”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.