Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Busch el-larmar: Risk att det ”blir svart”

Slår från sig i svekdebatten
”Det finns inget quickfix på det här, det är resultatet av ett nedmonterat elsystem som gjort att Sverige står väldigt sårbart när vi har en energikris och kraftig påverkan utav kriget i Ukraina”, säger hon.
Foto: Fritz Schibli
Ebba Busch besökte Skåne under tisdagen.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Ebba Busch var på besök i Skåne. Här tillsammans med moderaten Anna Jähnke och Carl Johan Sonesson (M).

Regeringen har fått hård kritik för att inte komma med tillräckligt el- och gasprisstöd.

Samtidigt slår energi – och näringsministern Ebba Busch från sig i svekdebatten. 

– Det stora problemet här kan inte vara att vi valt en bättre modell, säger hon. 

Strax innan energi– och näringsministern Ebba Busch (KD) landade i Skåne på tisdagen gick regeringen ut med att 27 000 hushåll som är beroende av gas i Sydsverige kommer få stöd, i likhet med elstödet. Detta efter tunga påtryckningar från ledande moderater i Skåne som i valrörelsen lovade att gasen skulle ingå i elstödet då de hade fått partiledningens ord på det. 

Företag som är beroende av gas lämnas dock utanför. 

– Vi följer situationen för företagen väldigt noga, de kommer att nås av elstödet. På EU-nivå förhandlar vi just frågan om gaspriser och ser vad vi kan göra för att ytterligare pressa ner priset där, säger Ebba Busch. 

Ebba Busch statssekreterare avslöjade dock i en intervju med Dagens industri efter senaste EU-ministermötet att Sverige snarast har ”en neutral hållning” i frågan om pristak i EU och att man inte vill ha ett ”extremt lågt pristak”.  

– Vår grundhållning är att vi ska göra allt vi kan för att få ner priset men sedan har min statssekreterare helt rätt i att vi förhåller oss neutrala till modellen, det viktiga är att vi lyckas får ner priset och att vi kan ta företagen i Sverige och i EU genom den här svåra tiden, säger Ebba Busch. 

Slår från sig kritiken

Samtidigt riskerar vinterns elräkningar att bli mångdubbelt högre än förra året – och många är oroliga att pengarna inte ska räcka till med det elstöd som regeringen har presenterat. 

Efter att regeringen presenterat elstödet har en svekdebatt växt fram, från privatpersoner, oppositionen och även internt inom Moderaterna. Det beslutade elstödet är inget framåtblickande högkostnadsskydd och ger mindre pengar än vad som utlovades i valrörelsen.

Under besöket i Skåne träffade Ebba Busch även skånska politiker som tidigare har riktat stark kritik mot elstödet och det faktum att hon först avböjde ett besök i Skåne.
Foto: Fritz Schibli

Men på frågan om ministern har förståelse för kritiken slår hon från sig. 

– Vi levererade alltså ett elstöd nio dagar efter vi tillträdde, det stora problemet här är inte att vi har ändrat modellen. Jag tycker det är positivt med ödmjuka politiker som kan se om någon presenterar en bättre modell som dessutom kan nå hushållen snabbare.

Men den ger mindre pengar till hushållen än vad ni lovade – det är väl det debatten handlar om? 

– Ja, men det innebär ändå en modell som inte driver upp förbrukningen. Det finns en reell risk för frånkoppling, det vill säga att det blir svart, det kan vi inte under några omständigheter riskera att bidra till att öka. 

”Tufft för näringslivet i söder” 

Efter företagsbesöket hos NCC där den fossilfria omställningen avhandlades åkte Ebba Busch vidare till samtal med de skånska regionpolitikerna Carl Johan Sonesson och Anna Jähnke (M). Flera lokala moderattoppar har tidigare riktat hård kritik mot ministern i el- och gasfrågan och det faktum att hon tidigare avböjt politiksamtal i Skåne

– Skåningarna behöver inte fler politiker som dricker kaffe utan som levererar akut elstöd, sa hon då, ett uttalande som hon sedan backat från. 

Anna Jähnke, ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne, säger att det blev ett väldigt bra möte och att ministern delar deras problembild. 

– Fokus vidare behöver ligga på näringslivet som har det tuffast nu. De har inte fått besked om elstödet heller. Vi har gett ett förslag på hur man kan kapa toppen i vinter, så att företagen håller näsan ovanför vattenytan, berättar hon. 

– Jag känner mig väldigt hoppfull till att vi hittar en lösning i närtid även för näringslivet.  

Magdalena Andersson vill införa ”elstödsakut”

S presenterar tre åtgärder mot energikrisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.