Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch använder trafikmål som bevis mot Esbjörn Bolin

På tisdag hålls den muntliga förberedelsen i Uppsala tingsrätt om tvisten mellan KD-ledaren Ebba Busch, 33, och Esbjörn Bolin, 81
Esbjörn Bolin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ebba Busch lägger i nästa växel i striden om husaffären.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Huset som det hela handlar om.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD-ledaren Ebba Busch tänker använda Esbjörn Bolin eget vittnesmål från en annan rättegång för att visa att han inte lider av kognitiva minnesproblem.

I målet, som rör ett trafikärende, har 81-åringen kunnat lämna detaljerade uppgifter om händelsen. 

– Kan han göra det, men sedan inte förstå vad det innebär att skriva ett avtal? Det väcker minst sagt frågor, säger advokaten Katrin Björklund till Aftonbladet

Under tisdagen möter Ebba Busch Esbjörn Bolin i ett första framträdande i rätten efter den infekterade hustvisten, som Expressen avslöjade under oktober.

Esbjörn Bolin har genom sitt juridiska ombud, Johann Binninge, hävdat att klienten lider av kognitiva funktionsnedsättningar och minnesproblem, och inte riktigt förstod avtalet han tecknade om att sälja huset till Ebba Busch. 

Så planerar Ebba Busch att vända Esbjörns ord 

Till stöd för detta har det lämnats in ett 39 sidor långt psykologutlåtande som gjordes på Esbjörn Bolin i december förra året. 

Ebba Busch har anlitat två egna experter som har avfärdat slutsatserna i utlåtandet – och hävdar att 81-åringen har ”hög kognitiv funktionsnivå” och är ”självgående”.

Nu tänker Ebba Busch använda Esbjörn Bolins egna utsagor mot honom i rättssalen. 

Det framgår av en inlaga som hennes advokat, Katrin Björklund, lämnade in till tingsrätten under måndagen strax innan stängningsdags. 

Trafikärendet används mot Esbjörn Bolin

Inlagan lyfter bland annat fram två vittnesförhör med Esbjörn Bolin som genomförts under 2019 och 2020, i ett trafikärende där Esbjörn Bolin kunnat lämna förhållandevis detaljerade redogörelser för händelseförloppet. 

Katrin Björklund skriver i sin inlaga om ett av dessa förhör. Ett telefonförhör som hölls förmiddagen den 13 augusti, en vecka innan kontraktet om försäljningen skrevs under:
”Att Esbjörn inte lider av sådana kognitiva brister att avtalet till följd härav skulle kunna ifrågasättas stöds även av att Esbjörn för ca en vecka sedan/ .../ rörande en trafikincident som inträffade i oktober 2019. Vid denna förhandling återgav Esbjörn på ett förhållandevis detaljerat sätt vad som skett vid trafikincidenten som då alltså låg ca 1,5 år tillbaka i tiden”, skriver advokaten i inlagan. 

Ebba Busch advokat: ”Något tveksamt”

– Naturligtvis framstår det som något tveksamt att Esbjörn i förhör som hölls en vecka innan det aktuella avtalet om försäljning av fastighet skrevs på i augusti 2020 kunde berätta detaljer om en händelse som redan då låg ungefär ett år tillbaka i tiden, när det samtidigt påstås från hans ombuds sida att han en vecka senare skulle vara så pass kognitivt nedsatt att han inte ens förstått att han sålde sitt hus till Ebba, säger Katrin Björklund i Aftonbladet.

I inlagan skriver Ebba Busch advokat också om ett inslag i Nyhetsmorgon, där Esbjörn Bolin intervjuades: 

”Av denna intervju med Esbjörn, vilken kommer åberopas som bevisning vid ev. huvudförhandling i målet, anger Esbjörn själv uttryckligen att han har ändrat inställning till fastighetsförsäljningen först sedan Ebba börjar ta ner träd på tomten vilket han ej tyckt om. Detta går inte ihop med vad Esbjörns ombud anfört om att Esbjörn skulle ha ändrat sig redan dagen efter avtalet undertecknats och försökt nå Ebba utan resultat”, skriver Katrin Björklund i inlagan. 

I inlagan nämner advokaten även en intervju som Esbjörn Bolin gjort med Expressen. 

”I intervjun påstår Esbjörn att han ej getts möjlighet att ordentligt ta del av avtalet i samband med att detta skrevs under utan att Ebba forcerat honom att skriva under avtalet. Detta tillbakavisas av Ebba och överensstämmer inte heller med hur Ebbas väninna som var med vid kontraktsskrivningen uppfattat situationen”, skriver advokaten.  

Expressen har sökt Esbjörn Bolins juridiska ombud Johann Binninge.

”Risk att Busch får ta med sig tvisten in i valrörelsen”

Fredrik Sjöshult om Ebba Buschs hustvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.