Ebba Åkerlund, 11, dog i terrorattacken i Stockholm i fredags. Nu går hennes familj ut med hennes namn och bild – och en hälsning.Ebba Åkerlund, 11, dog i terrorattacken i Stockholm i fredags. Nu går hennes familj ut med hennes namn och bild – och en hälsning.

Ebba Åkerlund, 11, dog i terrorattacken i Stockholm i fredags. Nu går hennes familj ut med hennes namn och bild – och en hälsning.

Ebba Åkerlunds familj har godkänt att Expressen publicerar hennes namn och bild, och familjens uttalande. Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅNEbba Åkerlunds familj har godkänt att Expressen publicerar hennes namn och bild, och familjens uttalande. Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN
Ebba Åkerlunds familj har godkänt att Expressen publicerar hennes namn och bild, och familjens uttalande. Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN

Ebba Åkerlund, 11, dog i terrorattentatet

Publicerad

Hon var på väg hem från skolan för att möta sin mamma i stan.

Men i stället dödades Ebba Åkerlund, 11, av den framrusande lastbilen i terrordådet på Drottninggatan.

Nu berättar hennes familj om sorgen och visar samtidigt en bild på Ebba.

"Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlan och smärta", säger familjen i uttalandet.

Det var sista skoldagen före påsklovet och när lektionerna var slut i fredags eftermiddag tog elvaåriga Ebba Åkerlund och några av hennes vänner buss 69 från skolan på Djurgården in mot centrala Stockholm där stockholmare och turister flanerade runt i vårsolen.

När de närmade sig T-centralen strax före klockan 15 klev Ebba av för att gå och möta sin mamma, medan vännerna åkte vidare med bussen.

Samtidigt hade den nu misstänkte terroristen Rakhmat Akilov kapat en lastbil klockan 14.53 och påbörjat sin dödliga resa ned längs Drottninggatan med målet att meja ned så många människor som möjligt.

Ebba Åkerlund hann passera Åhléns innan hon kom i lastbilens väg och blev en av de fyra människor som dog i attentatet.

Säkrat DNA

Men för Ebbas föräldrar, som inte fick kontakt med henne efter terrordådet, började ett desperat sökande efter dottern och timmar som pendlade mellan hopp om att hitta henne och djupaste förtvivlan. Under sen eftermiddag på fredagen la de ut en efterlysning i sociala medier med förhoppningen att någon visste var hon fanns, och tusentals människor engagerade sig i Ebbas öde.

– Det är väldigt ovisst. Man hoppas och tror att hon har gömt sig någonstans. Att hon är välbevarad. Det är klart att man hoppas det, sa en släkting till Expressen på lördagsförmiddagen.

Då hade polisen redan varit hemma hos Ebbas föräldrar och säkrat DNA. Och bara några timmar senare, strax efter lunch på lördagen, kom mardrömsbeskedet: Då kunde polisen konstatera att Ebba Åkerlund var ett av de fyra dödsoffren.

De andra tre dödsoffren är Lena Wahlberg, 69, från Ljungskile, Chris Bevington, 41, från Storbritannien och Maïlys Dereymaeker, 31, från Belgien.

Familjens ord

Nu har Ebbas familj gått ut med namn och bild på henne, samt en hälsning till svenska folket:

"Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlan och smärta." Vi behöver nu lugn och ro för att bearbeta vår sorg och ber om förståelse för att vi behöver göra det i fred", säger familjen i hälsningen.

Familjen har godkänt att Expressen publicerar hennes namn och bild, och uttalandet som gjordes till TV4.

Den elvaåriga flickans död har berört människor över hela landet och på Drottninggatan växer samlingen av blommor och tända ljus till Ebbas minne för varje dag.

"Jag kommer aldrig glömma dig", står det på ett kort från en av Ebbas skolkamrater där hjärtan och stjärnor ringar in Ebbas namn.

Psykologer och präster

Hennes plötsliga död har skakat om både lärare och elever på hennes skola Campus Manilla på djupet. Trots påsklovet öppnade skolan redan i söndags för att kunna ta emot barn, föräldrar och personal som ville samlas, lägga blommor, sörja och vara tillsammans.

I måndags hölls även en extra samling i aulan med en tyst minut för Ebba samtidigt som psykologer, präster och andra personer med kunskap om att hantera människor i kris fanns på plats.

– Det var ganska stillsamt. Det var många tårar, mycket sorg, säger skolans rektor Maija Möller Grimakova.

"Speciellt med henne"

Hon beskriver Ebba Åkerlund som en glad flicka som satte ett stort avtryck hos de som lärde känna henne. En flicka som nyligen gick till final i en tävling i matematik och som spelade basket på fritiden.

– Ebba var en person som man la märke till på ett fint sätt. Jag har bara ljusa minnen av henne, säger Maija Möller Grimakova.

Och fortsätter:

– Jag har över 500 elever på skolan men Ebba minns jag verkligen. Det är något speciellt med henne, det är så mycket liv i henne och så plötsligt så finns hon inte här. Det är otroligt sorgligt.

"Himlen är oskyldigt blå"

Redan nu finns ett stort porträtt uppställt på Ebba på hennes skola och många skolkamrater har varit där och lagt ner blommor. När eleverna kommer tillbaka på tisdag efter påsk kommer det även hållas en minnesstund för Ebba Åkerlund då man bland annat kommer spela Ebbas favoritlåt "Himlen är oskyldigt blå" av Ted Gärdestad.

– Jag tror att det jobbiga kommer då. Även om säkerligen alla vet tror jag ändå att det blir känsligt för alla som kommer tillbaka. Det är bara en stor sorg som man försöker greppa, säger Maija Möller Grimakova.

Fler andra personer som kände Ebba på olika sätt har också uttryckt sin sorg över hennes plötsliga död.

"Av alla människor i Stockholm var det just du som var tvungen att dö. Du hade många år framför dig med skratt och kärlek. Vi saknar vår solstråle", skriver en person som kände Ebba Åkerlund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag