Ebba, 11, dödades i terrordådet på Drottninggatan – pappan startar minnesfond

"Jag hoppas att arbetet med Ebbas minnesfond ska få oerhörd stor betydelse eftersom barn liksom vuxna växer oerhört mycket när deras goda gärningar uppmärksammas", skriver Ebbas pappa på minnesfondens hemsida.
Foto: PRIVAT
Ebbas namn skrevs på en vägg tillsammans med kärleksförklaringar efter terrordådet på Drottninggatan den 7 april.
Foto: PRIVAT
Elvaåriga Ebba Stefansdotter Åkerlund är ett av fem dödsoffer vid på Drottninggatan i Stockholm den 7 april.
Foto: PRIVAT
Fem personer dödades i terrordådet på Drottninggatan i central Stockholm den 7 april.
Foto: ROB SCHOENBAUM / POLARIS/IBL POLARIS

Ebba Stefansdotter Åkerlund, 11, dödades i terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm i april i år.

Nu har Ebbas pappa startat minnesfonden Svenska Hjärtan till hennes minne.

Det var den 7 april som Ebba Stefansdotter Åkerlund klev av vid T-centralen i centrala Stockholm för att möta sin mamma. Strax före klockan 15 dog hon i terrorattacken på Drottninggatan. Ebba blev ett av fem dödsoffer i attacken.

”Jag dog i samma stund som min helt fantastiska dotter” skriver pappan på minnesfondens hemsida.

Han berättar vidare: "Just den här fredagen var en riktigt bra dag för Ebba. Hela skolan genomförde Team Rynkeby Skolloppet till förmån för Cancerfonden ute på Djurgården. Eftersom Cancerfonden skulle få mer pengar ju längre eleverna sprang hade hon bestämt sig för att ge allt! Och på väg hem i bussen från skolan var hon riktigt stolt över sin insats”.

Ebba Stefansdotter Åkerlund, 11, omkom i terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm i april i år.
Foto: Privat

Pappan: "Hoppas att arbetet ska få oerhörd betydelse"

Förhoppningen är att stiftelsen ska inspirera barn, ungdomar, lärare och ledare att sprida kärlek, gemenskap och glädje i sin vardag. Skolor och föreningar får möjlighet att ansöka om att dela ut stipendium på årsdagen av händelsen.


LÄS MER: Ebbas föräldrar: "Hon kommer att fattas oss oerhört" 


"Jag hoppas att arbetet med Ebbas minnesfond ska få oerhörd stor betydelse eftersom barn liksom vuxna växer oerhört mycket när deras goda gärningar uppmärksammas", skriver pappan på hemsidan. 

"Fredagen den 7 april 2017 var en mörk dag"

Stiftelsen offentliggörs samma dag som den misstänkte Rakhmat Akilovs försvarsadvokat meddelade att förundersökningen om dådet på Drottninggatan är avslutad, och att rättegången nu kan komma att inledas i början av nästa år.

– Vi riktar in oss på rättegång i början av februari. Men vi måste ju gå igenom materialet och så innan åklagare kan väcka åtal, säger Johan Eriksson, Akilovs försvarsadvokat.

På minnesfondens hemsida skriver pappan om händelsen: 

"Fredagen den 7 april 2017 var en mörk dag, en dag som förändrade allt för väldigt många människor. En dag med ofantlig ondska, lidande och död men också en dag med kraft från så många; att livet, kärleken och ljuset vägrar låta sig besegras av mörka krafter".


https://www.instagram.com/p/Bc2XAlrntxv/?hl=en&taken-by=expressen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.