Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Earth Hour 2019: Datum och det betyder dagen

Foto: KAMIL ZIHNIOGLU / AP TT NYHETSBYRÅN

Sista lördagen i mars uppmanas vi att släcka under en timme. 

2019 infaller Earth Hour klockan 20.30 den 30 mars.

– Släck lampan, för en ljusare framtid, uppmanar Världsnaturfonden.

Vad är poängen att stänga tv:n under bästa sändningstid? Här förklarar vi idén med dagen.

Det är poängen med Earth Hour och datum för 2019

Earth Hour, eller jordtimmen, är en internationell kampanj för att få privatpersoner och företag att under en timme släcka lampor och stänga av elektriska apparater som inte används. 

Det är ett sätt att visa att klimathotet tas på allvar. Ju fler som släcker desto större genomslagskraft, resonerar skaparna av Earth Hour, Världsnaturfonden, WWF. 

Men elförbrukningen minskar minimalt, endast med en procent, förklarade svenska kraftnätet till SVT 2018

– Syftet är inte att spara energi, utan det är endast symboliskt, sa Cecilia Stenström, projektledare för Earth hour på Världsnaturfonden WWF till SVT.

Då infaller Earth Hour i Sverige

Jordtimmen infaller sista lördagen i mars, men får inte krocka med påsk, då infaller Earth Hour lördagen före påskafton. Timmen infaller alltid mellan klockan 20.30 och 21.30, lokal tid. 

Så de som hedrar Earth Hour i Sverige stänger av när Finland är klara. Och när vår timme är över då släcker Storbritannien. Så drar Earth Hour runt klotet under ett dygn.

Kina. Palatset Biyong i Beijing. Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP

 

Earth Hour under de närmaste åren

2019: 30 mars.

2020: 28 mars.

2021: 27 mars.

2022: 26 mars.

2023: 25 mars.

2024: 23 mars.

Det kan du göra under Earth Hour

WWF skriver att vi lever som om vi hade fyra gånger så stora naturresurser som vi faktiskt har och att vår livsstil drabbar både djur och natur. 

Att släcka lamporna under en timme räcker inte för att rädda klimatet, men det är en markering att någonting behöver göras. 

Kanske upptäcker de som är engagerade i timmen att det är enkelt att dra ut mobilladdaren och släcka ljusen i de rum man inte befinner sig i. Det är i alla fall något som arrangörerna hoppas på.

Om du inte vill sitta hemma och mysa till levande ljus, kan du exempelvis, gå ut och fotografera om du befinner dig i en hyggligt stor stad. 

Eiffeltornet och flera ikoniska byggnader 

Den här filmen visar hur världen släcks ner under earth hour. Så som Akropolis i Aten, Big Ben i London och Eiffeltornet i Paris. 

https://www.instagram.com/p/BdKpbMWHhvj/?utm_source=ig_web_copy_link

Är det samma timme över hela jorden?

Earth Hour hålls mellan samma klockslag över hela världen. Alltså 20.30 till 21.30. Det betyder att det är släkt i en tidszon åt gången.

Ät middagen med vänner med levande ljus. Stäng av alla telefoner och ge er en timme att umgås utan el eller elektronik. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Räcker det att stänga av tv:n en timme?

Det räcker förstås inte att släcka lite lampor och tända några ljus. Men arrangörerna hävdar att det finns ett symbolvärde att visa att vi är beredda att ta klimathotet på allvar. Och kanske en avstängd timme kan leda till ändrade vanor? Om inte för att sänka elräkningen.

USA. Vita huset släcker inte under Earth Hour. Bilden är dock tagen vid ett annat tillfälle. Foto: JACQUELYN MARTIN / AP

Landet som var först med Earth Hour

Timmen har spridit sig sedan de första släckte lamporna 2007 i Sydney i Australien. 2018 deltog 188 länder och territorier i jordtimmen, skriver WWF på sin hemsida. Även myndigheter är aktiva under timmen, genom att släcka offentliga byggnader som exempelvis Stockholms slott och de ikoniska byggnaderna över hela världen som syns i artikeln.