Borobudur Buddhisttempel i Magelang i Indonesien. Foto: Dhana Kencana / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNBorobudur Buddhisttempel i Magelang i Indonesien. Foto: Dhana Kencana / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Borobudur Buddhisttempel i Magelang i Indonesien.  Foto: Dhana Kencana / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
I Taiwan släcktes det ner. Foto: Ritchie B. Tongo / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNI Taiwan släcktes det ner. Foto: Ritchie B. Tongo / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
I Taiwan släcktes det ner. Foto: Ritchie B. Tongo / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
I Kina blev det också svart. Foto: Mark Schiefelbein / API Kina blev det också svart. Foto: Mark Schiefelbein / AP
I Kina blev det också svart. Foto: Mark Schiefelbein / AP
Eiffeltornet i Paris under Earth hour 2015. Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNEiffeltornet i Paris under Earth hour 2015. Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Eiffeltornet i Paris under Earth hour 2015. Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Earth hour 2014 i Kina. Foto: Wu Hong / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNEarth hour 2014 i Kina. Foto: Wu Hong / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Earth hour 2014 i Kina. Foto: Wu Hong / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Även här i Kina under Earth hour. Idrottsarenan "Fågelboet" i Peking. Foto: Wu Hong / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNÄven här i Kina under Earth hour. Idrottsarenan "Fågelboet" i Peking. Foto: Wu Hong / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Även här i Kina under Earth hour. Idrottsarenan "Fågelboet" i Peking. Foto: Wu Hong / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Under dagen kommer storstäderna att avverkas i en rasande takt. Expressen sänder live när Earth Hour infaller i Tokyo, världens mest folktäta område, klockan 12.30. Foto: Scott Kelly / AP TT NYHETSBYRÅNUnder dagen kommer storstäderna att avverkas i en rasande takt. Expressen sänder live när Earth Hour infaller i Tokyo, världens mest folktäta område, klockan 12.30. Foto: Scott Kelly / AP TT NYHETSBYRÅN
Under dagen kommer storstäderna att avverkas i en rasande takt. Expressen sänder live när Earth Hour infaller i Tokyo, världens mest folktäta område, klockan 12.30. Foto: Scott Kelly / AP TT NYHETSBYRÅN

Earth Hour 2016 – kom ihåg att släcka ner

Publicerad

Du glömmer väl inte att släcka lampan?

Vid klockan 20.30 infaller Earth Hour i Sverige då lampor på kända byggnader, som Globen och Kaknästornet kommer att släckas som en del av en miljömanifestation.

Följ evenemanget på Expressen-tv, som sänder live då Sverige slår av strömmen.

När Earth Hour kommer på tal går tankarna ofta till släckta lampor och tända ljus, men det är bara ett av alla sätt som man kan fira Earth Hour på, menar Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på Världsnaturfonden (WWF).

– Vi vet att många uppskattar en tyst stund för reflektion, eller ordnar en familjeafton med lite brädspel, kanske lagar man lite god, klimatsmart mat tillsammans, kanske bjuder man hem kompisar och kör lite klimatdans i mörkret, säger Barbara Evaeus och fortsätter:

– Eller också är man ute på gator och torg, där kommunen ofta ordnar någon aktivitet i samband med Earth Hour. Man kan se det som en högtid för klimatet, säger hon.

Earth Hour firas över hela världen klockan 20.30 lokal tid. Det innebär att många svenskar ännu inte hade hunnit stiga ur sängen i morse när de första firarna på ön Samoa i Polynesien släckte sina lampor klockan 07.30 svensk tid.

I år släcker 350 ikonbyggnader världen över, exempelvis Eiffeltornet, Empire State Building och Operahuset i Sydney. I Sverige släcker bland annat Riksdagen, Globen, Kaknästornet, Stockholms Slott, Turning Torso och Liseberg.

Earth Hour firas över hela världen

Under dagen kommer storstäderna att avverkas i en rasande takt. Expressen sände live när Earth Hour inföll i Tokyo, världens mest folktäta område, klockan 12.30. En timme senare släcktes lampor i Peking och Shanghai för att sedan nå New Delhi 16.00 och Moskva 18.30.

Världsturnén tar sedan slut där den började, i Polynesien. I morgon bitti är Tahiti sist ut att fira Earth Hour.

Att du sitter med släckt lampa och avstängd tv under en timme kommer inte att rädda världen - men det är inte heller meningen.

Förhoppningen bakom Världsnaturfondens världsomspännande kampanj Earth Hour handlar mer om att sätta fokus på miljöfrågorna. Det långsiktiga målet är att lägga olja, gas och kol som bränslekälla till historien och i stället ställa om till förnybar och fossilfri energi.

Sifo-undersökningar som har gjorts i samband med Earth Hour talar för att konceptet kan fungera. Ungefär hälften av Sveriges befolkning uppger att de har blivit inspirerade till att anamma nya vanor med anledning av kampanjen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag