E-sporteliten samlad i Stockholm för tävling

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

STOCKHOLM. Tusentals svenskar väntas strömma till Stockholm i helgen för att se på när andra tävlar i datorspel.

Eliten i världens snabbast växande publiksport är samlad här för att mötas i e-sportturneringen Dreamhack Open.

När en handfull kompisar första gången samlades i en skolmatsal i Malung hade de inte ens någon internetuppkoppling. I somras drog 20-årsjubilerande Dreamhacks "LAN-party" nästan 24 000 besökare.

Helgens evenemang i Stockholm är första gången Dreamhack frångår konceptet med nätverksfest för att anordna en stor turnering i e-sport. Tusentals besökare väntas till Globen för att se på när världseliten gör upp om prispotter på tiotusentals amerikanska dollar.

– Några av de bästa spelarna i världen är på plats och två av tävlingarna är europeiska VM-kval till finalerna i USA, säger Fredrik Nyström, pressansvarig för Dreamhack.

Växer i hela världen

Intresset för e-sport växer i rasande fart över hela världen. För bara någon månad sedan köpte den amerikanska nätjätten Amazon i en mångmiljardaffär upp streamingsajten Twitch, där man kan följa e-sportmatcher via nätet. Då hade det under en tid redan cirkulerat rykten om att sökmotorgiganten Google planerade att lägga ett bud.

– Det finns ingen tendens att intresset avstannar. Det här har tagit plats som bred underhållning och ett populärt sätt att umgås. I Sverige har vi också länge haft några av de bästa spelarna, säger Nyström.

Försörjd I sex år

Christopher "Get–Right" Alesund, 24, har försörjt sig som professionell e-sportspelare i sex år. Han är världsetta i sitt spel "Counterstrike" och deltar i tävlingar över hela världen.

– Jag reser väldigt mycket och har inte tid med något annat. Men jag får göra det jag tycker om, det är min hobby som jag kan syssla med på heltid, säger han.

– Det går att tjäna väldigt mycket pengar om man är bäst. Rent socialt blir man också väldigt mycket bättre på engelska och träffar många intressanta människor online.

Christopher hade hoppats kunna lägga Dreamhack Open till lagets redan imponerande meritlista. Att tävla i en stor turnering på hemmaplan är personligt, menar han.

– Vi vill spela det bästa vi kan här.

I torsdagens gruppspel grusades förhoppningarna när "Ninjas in pyjamas" fick se sig utslagna efter förlust mot två franska lag.

E-sport

När man tävlar mot varandra i datorspel – över internet, på ett eget nätverk eller på samma spelmaskin – utövar man e-sport. Begreppet uppstod på 1990-talet i Sydkorea, där tävlingar i datorspel har vuxit till en professionell jätteindustri med flera dygnetruntsändande tv-kanaler.

Bland de största e-sportspelen finns populära titlar som "Starcraft II", "Counter-Strike", "League of Legends" och "World of Warcraft".

E-sport var vuxit i popularitet i Sverige under de senaste åren. Matcher har direktsänts i både Sveriges Television och TV4 och flera stora nyhetsredaktioner satsar på att utöka bevakningen av sporten.

I internationella turneringar kan den totala prissumman hamna på över tio miljoner dollar och framgångsrika deltagare har gjort sitt spelande till ett karriärval.

Dreamhack

Dreamhacks "LAN-party", där man kopplar upp sig på ett gemensamt nätverk för att spela och programmera tillsammans, lockade förra året totalt 41 171 besökare vid två tillfällen. I helgen slår man upp dörrarna i Globen för e-sportturneringen Dreamhack Open. Det anordnas även föredrag, en spelmässa och ett "hackathon", där deltagare under 24 timmar tävlar om 100 000 kronor genom att bygga ett nytt datorspel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.