E-post till svenska myndigheter kan avlyssnas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

E-post till svenska myndigheter, företag och organisationer kan avlyssnas av amerikanska staten. 

Svenska aktörer skickas sin e-post för att tvättas från spam och skadlig kod via Microsoft och Google, som övervakas av USA:s säkerhetsorgan, skriver tidningen Computer Swedens nätupplaga.

Enligt Stefan Thelberg, vd på IT-säkerhetsföretaget Stay Secure, ingår bland annat SMHI och Stockholms kommun.

– Om du inte vill skicka information som lätt kan hamna i amerikanska myndigheters händer, ja då ska du inte kommunicera med de här myndigheterna, säger han till tidningen.

Hans företag levererar mejltjänster med lagring i Sverige och han har, utifrån uppgifter från offentliga upphandlingar, satt ihop en lista över svenska aktörer som lagrar i USA eller skickar sin e-post via landet.

Flera kommuner på företag

På listan finns flera kommuner och företag som SSAB och Bonnier. Expressen.se har sökt Bonnier AB som avböjer kommentarer i nuläget. Expressen har inte samma e-postlösning som Bonnier AB. 

På listan finns även Folkpartiet. Partiets presstjänst säger till Expressen.se att man i nuläget inte har några kommentarer om det faktum att man finns med på listan.

Per Hellqvist, säkerhetsexpert på IT-säkerhetsföretaget Symantec finner uppgifterna trovärdiga.

– Det du kan göra är att se till att det finns en krypterad tunnel mellan dig och leverantören, säger han till TT.

Han tillägger dock att inte heller krypterade uppgifter är helt säkra från insyn.

The Guardian avslöjade under torsdagen att säkerhetsmyndigheten NSA fått domstolstillstånd för att dagligen övervaka trafiken via bredbands- och teleföretaget Verizon. Tidningen ska ha kommit över en kopia av beslutet. Det handlar om miljontals människor som drabbas av övervakningen.

Obama försvarar

Övervakningen omfattar både inrikes och utrikes samtal och gavs i april, med tillstånd att samla data fram till den 19 juli i år.

USA:s president Barack Obama försvarar agerandet och säger till AP att ingen lyssnar på telefonsamtalens innehåll samt att spaningen inte riktar in sig på amerikanska medborgare. Obama uppger också att han tror att övervakningen kan vara till hjälp för att stoppa terroristattacker.

It- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) har enligt pressekreterare Jonas Johansson inte möjlighet att kommentera ärendet under fredagen.

Här är hela listan

Myndigheter:

SMHI

Statens skolinspektion

Skogsstyrelsen

Skolväsendets överklagandenämnd

Sametinget

Statens Biografbyrå

Statens Medieråd

Kommuner:

Stockholm

Vara

Lund

Uddevalla

Tingsryd

Ystad

Varberg

Växjö

Partille

Mark

Tomelilla

Täby

Salem

Bjuv

Storföretag:

Bonnier AB

SSAB

Stena AB

YIT Sverige AB

Lindab International AB

Politiska partier:

Folkpartiet

Källa: Computer Sweden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.