Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dzjochar Tsarnajev, 21, döms till döden

21-årige Dzjochar Tsarnajev, som redan tidigare har befunnits skyldig till bland annat mord och stämpling till terroristbrott i samband med maratonloppet i Boston 2013.
Sprängattentatet krävde tre människors liv vid tävlingen.Foto: John Tlumacki
Brodern Tamerlan Tsarnaev dog i samband med polisjakten efteråt. 

NEW YORK. Boston Marathon-bombaren Dzjochar​ Tsarnajev, 21,​ dömdes i dag till döden.

Enligt CNN rörde han inte en min när domen läste upp.

– Det blev alldeles knäpptyst i salen, säger CNN:s reporter.

Under fredagskvällen svensk tid meddelade rätten att de var klara med sina förhandlingar. En knapp timme senare, vid 21.30-tiden svensk tid, lästes domen upp i den federala domstolen i Boston.

Enligt CNN var Tsarnajevs ansikte alldeles nollställt när rätten förklarade att han döms till döden för en av åtalspunkterna och kommer att avrättas med hjälp av en gifttion om straffet inte överklagas.

– Han tittade mest på sin advokat men det syntes ingen reaktion i hans ansikte, säger CNN:s reporter inifrån rättssalen.

Inte heller de anhöriga sa något och det som grät gjorde det alldeles tyst, berättar hon.

Redan förra månaden slog rätten fast att Tsarnajev var skyldig till alla 30 åtalspunkter, däribland mord och stämpling till terroristbrott.

Mannen, som har rötter i Tjetjenien men är amerikansk medborgare, har erkänt att han placerade ut en av de hemmagjorda bomberna vid målgången av Boston Marathon 2013. Tre personer dog i explosionen – varav en åttaårig pojke – och över 260 skadades.

Skyllde på brodern

Tsarnajevs försvarare har hävdat att det var Tsarnajevs äldre broder som var den drivande och att Tsarnajev​ därför skulle dömas mildare, medan åklagaren har argumenterat för att de båda var lika skyldiga. Den äldre brodern Tamerlan Tsarnajev dog efter att ha skjutits av polisen i samband med gripandet.

Juryn bestod av sju man och fem kvinnor som överlagt i tre dagar och sammanlagt över 14 timmar, rapporterar Boston Globe. 17 av de 30 åtalspunkterna kunde var och en ge dödsstraff, men det krävdes att hela juryn var eniga om att åtminstone en av dem skulle ge dödsstraff för att det straffet skulle utfärdas.

Enligt experter som CNN talat med kommer domen med största sannolikhet att överklagas, Tsarnajev​s advokat har krävt att han istället skulle dömas till livstid, och det kan dröja ytterligare fyra år innan rättsprocessen är över.

Föräldrar ville inte se dödstraff

Delstaten Massachusetts där Boston ligger använder sig inte av dödsstraff men eftersom målet handlade om terroristbrott och avgjordes i en federalt domstol var det möjligt för juryn att utdöma dödsstraff. Ändå kom domen som en stor chock för många. Det flesta har mot slutet lutat åt att straffet skulle sluta med livstids fängsle utan chans till frigivning.

Även flera av de drabbade, bland andra föräldrarna till det yngsta offret, 8-åriga Martin Richard, har sagt att de inte vill att Tsarnaev döms till döden. En av anledningarna är att de vet att det straffet då skulle överklagas och att de hellre vill gå vidare och försöka lägga Tsarnaev bakom sig. Även lokala tidningen Boston Globe har argumenterat för att Tsarnajev skulle dömas till livstids fängelse och inte dödsstraff.

Andra var i kväll mycket positiva till beskedet. ​Överlevaren Sydney Corcan som skadades svårt och vars mamma förlorade båda benen i explosionen twittrade under kvällen: "Min mamma och jag känner att NU kommer han att vara borta och vi kan gå vidare. Rättvisa. Med hans egna ord, "öga för öga".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.