Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dyra och berömda förlovningsringar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ringen var minst sagt iögonfallande med en bamsediamant på 33,19 (!) carat. Ringen uppskattas i dag vara värd 8,8 miljoner dollar.
Foto: AP

More is more – för ja, storleken har betydelse.

Vi talar naturligtvis om diamanter.

Kungligheter och kändisar har nämligen för vana att ta i ordentligt när äktenskapslöftet ska slutas med en ring.

Prinsessan Diana och Kate Middleton 

Prinsessan Diana blev känd för att göra saker och ting på sitt eget vis. Samma sak gällde förlovningsringen som hon fick av prins Charles när han friade i februari 1981. Diana valde själv ut en tunn 18-karats ring i vitt guld prydd med oval safir (12 carat) omgiven av 14 små diamanter.


För dig som loggar in på Expressen – här finns fler artiklar.


Ringen gick lös på 28 000 pund, men valet höjde en hel del ögonbryn. För ringen inte var unik, utan en del av Garrads juvelkollektion det året. Vem som ville (och hade råd) kunde köpa den.

Prinsessan Diana.
Foto: Getty images
Dianas ring.
Foto: AP
Prins William friade till sin fru, Kate Middleton – med sin mammas förlovningsring.
Foto: All over press

Diana dog tragiskt i en bilolycka i Paris 1997. Men 2010 fick hennes förlovningsring nytt liv. Då friade Dianas son prins William till sin nuvarande fru, Kate Middleton – med sin mammas förlovningsring. En symbolisk gest till minnet av den hyllade och älskade prinsessan av Wales.

Jackie Kennedy.
Foto: All over press/Getty images

Jackie Kennedy 

John F Kennedy friade till sin Jacqueline den 24 juni 1953. Med hjälp av sin far Joseph Kennedy hade John valt ut en ring värdig en prinsessa. Ringen, som många kallat bedårande, har en 2,88 carats diamant och en 2,84 carats smaragd fäst på en ring i gult guld.


LÄS MER: Världens dyraste skor.


Ringen har även en rund briljant och navettslipade diamanter. Dagens värde på ringen uppskattas till 1,39 miljoner dollar. I efterhand har John och Jackie kallats för "USA:s kungligheter". Men sagan slutade allt annat än lyckligt. Äktenskapet kantades av otrohet och slutade med de fatala skotten i Dallas 1963.

Furst Rainer och Grace Kelly.
Foto: AP

Grace Kelly 

Historien om Grace Kelly är en Askungesaga. Hon var den amerikanska skådespelerskan som blev furstinna i och med giftermålet med furst Rainier III av Monaco 1956. Paret träffades vid Cannesfestivalen 1955. Det sa klick och innan året var slut hade paret förlovat sig. Fursten hade inledningsvis valt ut en något enklare ring. Men när han insåg att andra skådespelerskor bar större diamanter än den han gett till sin blivande brud, valde han att uppgradera den flera, rejäla snäpp. Nu föll valet på en ring med en 10.47 carats navettslipad diamant vars värde i dag uppskattas till 4,5 miljoner dollar. Äktenskapet slutade i tragedi. Grace färdades tillsammans med parets dotter Stéphanie på slingringa smala vägar genom södra Frankrike med siktet inställt på Monaco. Men bilen for av vägen ner i en ravin. Stéphanie överlevde men Grace dog av sina skador. De exakta omständigheterna kring dödsolyckan har aldrig blivit utredda.

Englands drottning Elizabeth II och prins Pillip, hertig av Edinburgh.
Foto: AP

Drottning Elizabeth II

Det är inte helt ovanligt att bröllop leder till nya bröllop. Och det kan även hända kungligheter. Så var fallet med Englands drottning Elizabeth II och prins Pillip, hertig av Edinburgh. Paret sprang på varandra när Philips kusin prinsessan Mariana av Grekland, gifte sig. Dock skulle det gå rätt lång tid innan bröllopsklockorna klämtade för Philip och Elizabeth – av förklarliga skäl. Elizabeth var nämligen bara 13 år gammal. Men så, under sommaren 1946, friade Philip till Elizabeth som sa ja på stubben utan att fråga sina föräldrar om råd. Den enda invändningen hennes pappa visade sig ha var att de skulle hålla förlovningen och frieriet hemligt till året därpå när hon firade sin 21 födelsedag. Förlovningsringen lät Philip tillverka av diamanter som plockats från en tiara som tidigare burits av hans mamma. I ringens centrum finns en briljantslipad diamant i 3 carat och ringens värde uppskattas i dag till 144 000 dollar.

Audrey Hepburn.
Foto: Stella pictures

Audrey Hepburn 

Ikonen och skådespelerskan Audrey Hepburn träffade Mel Ferrer på ett filmparty i London 1953. Där blev de introducerade för varandra av skådespelaren Gregory Peck. Och allt började som en oskyldig värvning. Mel övertygade nämligen Audrey att arbeta med honom på Broadway. Men snart spirade kärleken och året därpå förlovade sig paret i varandras armar med utsikten över Vierwaldstättersjön i Schweiz. Mel hade valt ut inte mindre än tre ringar, en i gult guld, en i vitt guld med diamanter (1,5 carat) och en i rosa guld så att Audrey kunde mixa och matcha som hon ville. Paret gifte sig två gånger, men båda äktenskapen slutade med skilsmässa.

Elizabeth Taylor träffade sin och maken Richard Burton.
Foto: All over press

Elizabeth Taylor 

Skådespelerskan Elizabeth Taylor träffade sin blivande make Richard Burton under inspelningarna av den i dag klassiska filmen Cleopatra 1963. Enligt uppgift kysstes de för första gången när kamerorna rullade – och fortsatte kyssas trots att regissören sagt "cut". Romantiken fortsatte att spira och Burton friade till Taylor på en lyxyacht som just då guppade omkring på Thames i London. Och så ringen. Den var minst sagt iögonfallande med en bamsediamant i 33,19 (!) carat. Ringen uppskattas i dag vara värd 8,8 miljoner dollar. Den massiva diamanten hade formellt namnet "The Krupp Diamond" men döptes senare om till "The Elizabeth Taylor Diamond". Men Richard var långt ifrån den enda av skådespelerskans äkta män. Hon gifte sig sju gånger – två av dem med Richard Burton.

Marilyn Monroe och baseballstjärnan Joe DiMaggio.
Foto: AP

Marilyn Monroe 

Superstjärnan och ikonen Marilyn Monroe gifte sig med Yankees-legenden Joe DiMaggio, den 14 januari 1945. Den runna ringen han gav henne under ceremonin innefattade 35 baguetteslipade diamanter. Men parets kärlek höll inte. De gick skilda vägar och senare gifte Monroe om sig med författaren Arthur Miller.

Kim Kardashian och Kanye West.
Foto: Stella pictures
Kim Kardashians ring.
Foto: Splash news.

Kim Kardashian 

Realitystjärnan Kim Kardashian gifte sig med maken Kanye West 2014. Men så sent som för ett par månader sedan fick Kim ytterligare en förlovningsring. Den var inte bara värd 4,5 miljoner dollar – den var också designad av den äkta maken själv. Kim Kardashian visade flitigt upp sin ring i sociala medier. Men så i oktober kom rapporter om att Kim Kardashian överfallits och rånats på sitt hotellrum i Paris. Bland de försvunna dyrgriparna ska ett skrin med dyrbara smycken ha funnits – liksom hennes färska förlovningsring.

Brad Pitt och Agnelina Jolie.
Foto: Splash news
Förlovningsringen designades av Brad tillsammans med parets personliga juvelerare Robert Procop.
Foto: Stella pictures

Angelina Jolie 

Angelina och Brad Pitt blev för många beviset på att gammal kärlek kan hålla utan att rosta – även i Hollywood. Paret träffades under arbetet med filmen Mr an Mrs Smith. De blev ett par men gifte sig först tio år senare, 2014. Förlovningsringen designades av Brad tillsammans med parets personliga juvelerare Robert Procop. Det tog ett år att designa och kostade 250 000 dollar. Men så i september kom den chockerande nyheten. Paret hade valt att gå skiljda vägar. Nu är Brangelina ett minne blott.

Donald och Melania Trump.
Foto: AP

Melania Trump 

USA:s blivande första dam, Melania Trump, har också en riktig dyrgrip på sitt finger. När maken och blivande presidenten Donald Trump friade till henne 2004 var det med 12 carats ring som värderas till 3 miljoner dollar. Paret gifte sig ett år senare.

Beyoncé Knowles.
Foto: Goldeneye / London Entertainment / ALL OVER PRESS SPLASH NEWS

Beyoncé Knowles

"If you liked it, then you should have put a ring on it", sjunger Queen B i "Single Ladies". Och den som inte lät tillfället gå honom förbi var rapstjärnan Jay Z. Han tog snarare i från tårna och trädde en 18 carats diamant på sin älskades finger. Ringen är värderad till 5 miljoner dollar. Även om den rejäla diamanten går få ögon förbi var inte bröllopet något som paret skyltade med. De gifte sig i hemlighet i brudgummens lägenhet i New York.

Källor: Daily Mail, Stylist.com, USmagazine, Whowhatwear.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.