Två personer har gripits misstänkta för häleri under dagen. De gripna har kopplingar till ett tiotal stölder som skedde vid förra helgens Antikmässa som anordnades i Stockholm. Bland objekten som stulits finns en vas av keramikern Axel Salto.Två personer har gripits misstänkta för häleri under dagen. De gripna har kopplingar till ett tiotal stölder som skedde vid förra helgens Antikmässa som anordnades i Stockholm. Bland objekten som stulits finns en vas av keramikern Axel Salto.
Två personer har gripits misstänkta för häleri under dagen. De gripna har kopplingar till ett tiotal stölder som skedde vid förra helgens Antikmässa som anordnades i Stockholm. Bland objekten som stulits finns en vas av keramikern Axel Salto.
Priset på vasen under mässan var 200 000 kronor.Priset på vasen under mässan var 200 000 kronor.
Priset på vasen under mässan var 200 000 kronor.
På måndagen lämnades den stulna vasen in till ett auktionsverk, som sedan lade ut den på en internetauktion.På måndagen lämnades den stulna vasen in till ett auktionsverk, som sedan lade ut den på en internetauktion.

På måndagen lämnades den stulna vasen in till ett auktionsverk, som sedan lade ut den på en internetauktion.

Efter att vasens ägare, Lars Månsson, fick ett tips om att den skulle ligga ute till försäljning tog han kontakt med polisen.Efter att vasens ägare, Lars Månsson, fick ett tips om att den skulle ligga ute till försäljning tog han kontakt med polisen.
Efter att vasens ägare, Lars Månsson, fick ett tips om att den skulle ligga ute till försäljning tog han kontakt med polisen.

Dyr vas stals – dök upp på auktionssida

Publicerad

Förra helgen stals en exklusiv vas för 200 000 kronor tillsammans med ett tiotal andra värdefulla antikviteter.

Dagen efter dök vasen upp på en auktionssida.

– Man kan ju undra vad det är för klumpiga tjuvar som går direkt och lägger upp det, säger vasens ägare, Lars Månsson.

Två personer har gripits misstänkta för häleri under dagen. De gripna har kopplingar till ett tiotal stölder som skedde vid förra helgens Antikmässa som anordnades i Stockholm.

– Just nu är förundersökningen i ett ganska kritiskt läge och vi samlar bevis, säger polisens talesperson, Carina Skagerlind.

Huruvida de två gripna har kopplingar till samtliga stölder är inte klarlagt i nuläget.

– Man måste titta på alla de här ärendena enskilt, men sedan måste man självklart titta på samband eftersom de har skett på samma ställe, säger Carina Skagerlind.

Vas för 200 000 kronor

Bland de stulna objekten fanns en vas av keramikern Axel Salto. Priset på vasen var 200 000 kronor under själva mässan. Den stals någon gång mellan det att mässan stängde på lördagen och dess öppnande på söndagen.

På måndagen lämnades den stulna vasen in till ett auktionsverk, som sedan lade ut den på en internetauktion. Efter att vasens ägare, Lars Månsson, fick ett tips om att den skulle ligga ute till försäljning tog han kontakt med polisen. De kunde sedan beslagta vasen på tisdagen.

– Man kan ju undra vad det är för klumpiga tjuvar som går direkt och lägger upp det. De kan ju inte ha höga poäng i tjuvavärlden, säger Lars Månsson.

Kommer prata med inlämnaren

Polisen vill inte uttala sig om någon av de gripna är den person som lämnade in vasen till försäljning.

– Självklart så har vi uppgifter om vem som har lämnat in vasen och kommer att prata med den. Sedan är ju oklart om vilket brott den personen eventuellt har gjort sig skyldig till, säger Carina Skagerlind.

Hur stölderna gått till är inte klarlagt. Polisen samlar för närvarande in bevis och de håller också kompletterande förhör.

"God säkerhet"

Antikmässan anordnades på Stockholmsmässan och de vet inte i nuläget hur stölderna gått till.

– Vi upplever själva att vi har en god säkerhet på det som går ut ur entréerna efter stängning. Vad vi har sett så har det inte gått ut någonting den vägen, säger mässans säkerhetschef, Tomas von Tourtchaninoff.

Han berättar att de gör riskanalyser inför varje event som anordnas på mässan. På Antikmässan hade de också förhöjd säkerhet så det fanns många värdefulla objekt inne i utställningssalarna.

– Allting kan ju göras bättre, men hundra procent det kommer vi aldrig att kunna uppnå vid den här typen av event. Det är ju rätt mycket människor som ändå ska röra sig ut och in med varor, säger Tomas von Tourtchaninoff.

Den auktionssida där vasen fanns till försäljning har nu annullerat auktionen. De uppger för Expressen att de arbetar aktivt för att undvika att sälja stulna varor. När något sådant händer försöker de bistå polisen så gott de kan.

– De var väldigt tillmötesgående. De ställde upp och hjälpte polisen så gott det gick, säger vasens ägare, Lars Månsson, som var med när polisen beslagtog vasen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag