Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samma sprängmedel kan ligga bakom explosionerna

Stora skador efter explosionen i Linköping i juni tidigare i år. Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN JEPPE GUSTAFSSON
Polisen har nu fått svar från NFC och det finns indikationer på att dynamit använts vid explosionen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: Polisen

Minst 25 personer skadades i en kraftig explosion i Linköping i juni. 

Drygt två och en halv månad senare totalförstördes ett polisförråd för beslagtaget gods i samma stad efter ny explosion. 

Polisen misstänker att dynamit använts vid båda explosionerna. 

– Vi kollar naturligtivs på om det finns något samband mellan händelserna, säger John Skoog på Grova brott i Linköping. 

Samtidigt har polisen ett nytt spår i form av en mopedhjälm. 

Minst 25 personer skadades och flera fönster och balkonger förstördes. 

– Mycket tyder på att det är någon form av grov organiserad brottslighet, sa spaningsledare Magnus Skoglund i samband med händelsen. 

Drygt två och en halv månad senare totalförstördes ett polisförråd för beslagtaget gods i samma stad efter efter att en moped exploderat. 

Polisen meddelade då att de utreder huruvida det finns en koppling mellan de två explosionerna. 

Dynamit kan ha använts vid båda explosionerna i Linköping

Nu har svaren kommit från Nationellt forensiskt centrum (NFC) som visar på indikationer att dynamit användes vid båda explosionerna. 

– Mopeden som exploderade på Grigadgatan stals 26 maj någon gång mellan klockan 12.00 och 16.30 vid Ryds Allé i Linköping. Vi är intresserade av iakttagelser från Ryds Allé vid tidpunkten för brottet, säger John Skoog på Grova brott i Linköping. 

Några andra konkreta kopplingar mellan händelserna finns inte i nuläget. 

– Vi kollar naturligtivs på om det finns något samband mellan händelserna. Vi har en indikation på att det är dynamit som använts på båda ställena. Det är väl framför allt det konkreta sambandet som vi kan se nu, säger John Skoog. 

Går det att dra några slutsatser utifrån att dynamit kan ha använts? 

– Dynamit är ett sprängmedel som finns tillgängligt inom byggbranschen och det säljs och förvaras på många ställen i Sverige. Det inträffar också ett antal stölder varje år, men det går egentligen inte att dra några slutsatser av att det visar en indikation på dynamit. Det tror jag man ska vara försiktig med. 

Polisens nya spår efter explosionerna i Linköping

Samtidigt har polisen ett nytt spår efter explosionen i polisförrådet: en hjälm. 

Det pågår ett arbete med att härleda hjälmen till en person. Polisen önskar komma i kontakt med personer som kan lämna tips om var hjälmen är såld och vem som brukar hjälmen”, skriver polisen på sin hemsida. 

John Skoog berättar mopeden som exploderade stals den 26 maj vid Ryds Allé. Natten den 30 maj fick polisen syn på den stulna mopeden men föraren lyckades fly. Mopeden, som senare sprängdes, togs i beslag tillsammans med hjälmen. 

– För oss är det väldigt viktigt att vi identifierar en brukare till den här cykeln som vi tror har använts vid brottet och det är viktigt att få in iakttagelser kring området Gripgatan och Skeppargatan den 30 maj, säger John Skoog. 

Samtidigt som polisen arbetar vidare med bland annat fler förhör, väntar man på svar från andra undersökning hos NFC.

– Det är olika föremål som vi har gjort tekniska undersökningar på men jag kan inte gå in specifikt på vad det är för typ av föremål. Men det är spår som vi har samlat in på olika sätt, säger John Skoog.

Polisens nya spår. Foto: Polisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.