Estland kräver nya dykningar vid Estonia

Överlevaren Rolf Sörman anser att tidigare utredning varit partisk och gjort ett dåligt jobb
Här visas hålet i grafik i dokumentärfilmen.
Foto: Dplay
Med hjälp av en dykrobot hittade man ett stort hål i styrbordssidan på skrovet.
Foto: Dplay
”Det är en ganska omfattande skada”, säger Jørgen Amdahl, professor i marinteknik vid NTNU i Trondheim.
Foto: Dplay
Här syns hålet med hjälp av en dykrobot.
Foto: Dplay
Dokumentärfilmarna ser rakt in i båten.
Foto: Dplay
Utrikesminister Ann Linde skriver i ett uttalande att man tillsammans med Finland och Estland ska se över den nya informationen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Estlands premiärminister Jüri Ratas.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Estlands premiärminister Jüri Ratas flög till Stockholm för ett möte med statsminister Stefan Löfven efter det nya fyndet på Estonia.

Nu kräver Estlands premiärminister nya undersökningar kring fartyget, rapporterar estniska medier.

Han vill också ha ett nytt blixtinkallat möte med Stefan Löfven.

– Nu måste våra expertmyndigheter både bedöma och verifiera de här uppgifterna innan vi uttalar oss om något sådant, säger inrikesminister Mikael Damberg om nya undersökningar.

Henrik Evertsson, regissör till den nysläppta dokumentären om Estonia-katastrofen, berättar med egna ord om den slående upptäckten.

Det finns ett fyra meter högt hål i skrovet på Estonia.

Fyndet har gjorts av dokumentärfilmare i samband med nya dykningar kring vraket.

Förra veckan tog statsminister Stefan Löfven emot Estlands premiärminister Jüri Ratas för ett möte i Stockholm. Mötet var blixtinkallat och handlade till stor del om de nya fynden, skriver Eesti Päevaleht 25, även om det inte var något som kommunicerades utåt. Mötet skedde på estniskt initiativ, enligt statsministerns stab.

– De sågs i tisdags i Stockholm och diskuterade en rad frågeställningar, bland annat frågan om Estonia, säger Gösta Brunnander, pressekreterare hos Löfven.

Diskussionerna om Estonia ”skedde mot bakgrund av dokumentären”, säger Brunnander som inte vill gå in på när mötet planerades. 

Nu vill Jüri Ratas på nytt prata med Sverige och Finland.

Estland vill se undersökningar kring vraket

I ett gemensamt uttalande med Estlands och Finlands regering skriver utrikesminister Ann Linde (S) att länderna kommer att utvärdera och kontrollera informationen, men att de samtidigt förlitar sig på haverikommissionens slutrapport från 1997.

Estlands premiärminister uppger under en presskonferens att en ”ny teknisk undersökning” måste ske.

– Ur vårt perspektiv måste den tekniska undersökningen inkludera undervattensobservationer, och vi har också informerat Finland och Sverige om det, säger Ratas, enligt sajten ERR.

Damberg: För tidigt att säga

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, anser att det krav anhöriga har om en ny utredning är ”rimligt”.

– Det är min övertygelse att en sådan undersökning kan ske på ett respektfullt vis utan att allvarligt kränka gravfriden. Regeringen bör snarast lämna besked om hur man tänker gå vidare tillsammans med övriga berörda länder, säger han i en kommentar.

Inrikesminister Mikael Damberg säger att det är för tidigt att uttala sig om nya undersökningar.

– Vi har haft flera aktörer som har tittat på detta under årens lopp. Vi har i dag ingen anledning att ifrågasätta dem. Den frågan är för tidigt väckt överhuvudtaget. Nu måste våra expertmyndigheter både bedöma och verifiera de här uppgifterna innan vi uttalar oss om något sådant.

Fyra meter högt hål på styrbordssidan

Under arbetet med dokumentärserien på ”Estonia – fyndet som ändrar allt”, har man brutit mot gravfriden på platsen.

Med hjälp av en dykrobot hittade teamet ett stort hål i styrbordssidan på skrovet. Tidigare har fartyget legat i ett läge så att den sidan varit mer dold.

Skadan kan ha uppkommit när Estonia sjönk, av en stor sten på botten. Det har tidigare funnits teorier om ett hål kan ha bidragit till fartygets snabba sjunkförlopp.

Hålet är fyra meter högt och 1,2 meter brett. 

– Åh jävlar, åh jävlar. Det är ju helt intryckt här, säger regissören och journalisten Henrik Evertson i serien på Dplay.

Jørgen Amdahl, professor i marin teknik vid NTNU Trondheim, säger i dokumentären att fartyget kan ha träffat något i vattnet. Han beräknar att Estonia i så fall måste träffats med en kraft av 500-600 ton.

Enligt haverikommissionens slutsats var fästen och lås till Estonias bogvisir underdimensionerade, vilket ledde till att det slets upp under stormen och vatten forsade in. Fartyget sjönk på mindre än en timme.

Uttalandet från Utrikesdepartementet

(Översatt från engelska)


Estland, Finland och Sverige är överens om att om det kommer ny, signifikant information kring Estoniakatastrofen som inte framkommit tidigare, så kommer Estland, Finland och Sverige gemensamt att utvärdera den informationen.


En dokumentär från Discovery Network om Estoniakatastrofen 1994 visar nytt videomaterial, som visar skador på styrbordssidan av vraket.


Estland, Finland och Sverige är överens om att verifikationen av informationen som presenteras i dokumentären kommer att göras i enlighet med överenskommelsen mellan Estland, Finland och Sverige från 1995. Den fundamentala idén med den överenskommelsen är att skydda M/S Estonia, som en plats för den sista vilan för offren i katastrofen, från störande aktiviteter. Våra länder kommer att samarbeta nära i den frågan och Estland kommer att leda den processen.


Estland, Finland och Sverige betonar att vi förlitar oss på slutsatserna i JAIC (Joint Accident Investigation Commission) från 1997.

Bilder ur dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt” - premiär 28 september på Dplay.
Förra året var det 25 år sedan katastrofen inträffade. Se klippet från årsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.