Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dykarnas illustration: Så här ser cirkeln ut

Här är dykarnas egen illustration av den mystiska cirkeln på 80 meters djup på Östersjöns botten.

Men vad är det?

Det finns inget svar. Ännu.

- Min hypotes är att denna struktur formades för många tusen år sedan, säger Volker Bruchert, docent i geologi vid Stockholms universitet.

Expressen har i flera artiklar berättat om "den mystiska cirkeln" i Östersjön.

Dykarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg från Åkersberga, ägare av dykföretaget Ocean X Team, upptäckte föremålet när de letade efter gamla fartygsvrak i juni förra året. Sikten var då för dålig vid de upprepade dykningarna för att se detaljer.

Världsnyhet

Ändå blev fyndet omedelbart en världsnyhet. Tidningar, radio och tv i Europa, USA och Asien har fortlöpande rappor­terat om utvecklingen.

Amerikanska CNN har globalt sänt ett långt inslag om fyndet.

Den illustration som Expressen i dag kan visa bygger på en mängd data som bearbetats av datorer.

"Gigantisk mängd data"

Dykaren Dennis Åsberg:

- Det är en gigantisk mängd data som kommer dels från våra dykares filmer och stillbilder, dels från en obemannad miniutbåt, en så kallad ROV, som styrs från vårt expeditionsfartyg och som är utrustad med en radar som ger oss bilder trots obefintlig sikt.

"Blev överraskad"

Volker Bruchert, docent i geologi vid Stockholms universitet, har undersökt stenar och annan material i anslutning till föremålet.

- Jag blev överraskad när jag i det material jag undersökt hittade en väldigt svart sten som kan vara en vulkanisk bergart. Min hypotes är att detta föremål, denna struktur, formades under istiden för många tusen år sedan.• Cirkeln ligger på 80 meters djup. • Föremålet, som uppifrån är cirkelrunt, har en diameter på 60 meter. • Det som ser ut som en trappa till vänster bygger på dykarnas filmer och andra observationer. • Undersökningarna visar att föremålet är separerat från botten. Det ligger på en ås, eller en kulle, med branta stup på sidorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.