Dykarnas illustration: Så här ser cirkeln ut

Publicerad

Här är dykarnas egen illustration av den mystiska cirkeln på 80 meters djup på Östersjöns botten.

Men vad är det?

Det finns inget svar. Ännu.

- Min hypotes är att denna struktur formades för många tusen år sedan, säger Volker Bruchert, docent i geologi vid Stockholms universitet.

Expressen har i flera artiklar berättat om "den mystiska cirkeln" i Östersjön.

Dykarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg från Åkersberga, ägare av dykföretaget Ocean X Team, upptäckte föremålet när de letade efter gamla fartygsvrak i juni förra året. Sikten var då för dålig vid de upprepade dykningarna för att se detaljer.

Världsnyhet

Ändå blev fyndet omedelbart en världsnyhet. Tidningar, radio och tv i Europa, USA och Asien har fortlöpande rappor­terat om utvecklingen.

Amerikanska CNN har globalt sänt ett långt inslag om fyndet.

Den illustration som Expressen i dag kan visa bygger på en mängd data som bearbetats av datorer.

"Gigantisk mängd data"

Dykaren Dennis Åsberg:

- Det är en gigantisk mängd data som kommer dels från våra dykares filmer och stillbilder, dels från en obemannad miniutbåt, en så kallad ROV, som styrs från vårt expeditionsfartyg och som är utrustad med en radar som ger oss bilder trots obefintlig sikt.

"Blev överraskad"

Volker Bruchert, docent i geologi vid Stockholms universitet, har undersökt stenar och annan material i anslutning till föremålet.

- Jag blev överraskad när jag i det material jag undersökt hittade en väldigt svart sten som kan vara en vulkanisk bergart. Min hypotes är att detta föremål, denna struktur, formades under istiden för många tusen år sedan.

 

 • Cirkeln ligger på 80 meters djup. • Föremålet, som uppifrån är cirkelrunt, har en diameter på 60 meter. • Det som ser ut som en trappa till vänster bygger på dykarnas filmer och andra observationer. • Undersökningarna visar att föremålet är separerat från botten. Det ligger på en ås, eller en kulle, med branta stup på sidorna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag