Dykarna höll tyst om sina misstankar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dykarna i Ocean X Team har länge sökt information om den försvunna ubåten "Som" och visste att den fanns i området utanför Upplandskusten.

Dykarna i Ocean X Team har länge sökt information om den försvunna ubåten "Som" och visste att den fanns i området utanför Upplandskusten.

Trots det berättade de aldrig om sina första misstankar efter fyndet – att de kunde ha hittat den förlista ubåten från 1916.

Dykarna nämnde inte den ryska ubåten när de informerade Försvarsmakten, bekräftar företaget.

– Nej, det har vi inte gjort, säger Peter Lindberg på Ocean X Team.

Dykarteamet uppger under tisdagen att de sedan tidigare har känt till att Catfish-ubåten funnits i området där fyndet gjordes i förra veckan. Dykaren Peter Lindberg bekräftar bland annat att han sökt efter information om "Som" på ett forum för ubåtar redan förra året.

"Ingen hemlighet"

Efter fyndet av ubåten menar Ocean X Team dock att de drog slutsatsen att det inte var den ryska ubåten som förliste 1916 som de hade hittat.

– Den ubåt som det har visat sig vara, den är känd sedan tidigare, den är ingen hemlighet. Vi har haft koll på den och sneglat på den som projekt tidigare. Men de uppgifter vi har haft att gå efter där är att den ligger längre norrut, vid Svartklubben. Det här är mycket mer söderut, säger Lindberg.

Peter Lindberg säger att de först resonerande om att det skulle kunna vara ubåten som försvann 1916, för att sedan slå fast att det måste vara en tidigare okänd ubåt.

– Ja, exakt. Det var därför vi kände att det var dags att kontakta Försvarsmakten. Hade vi kunnat identifiera den på en gång hade det inte varit någon poäng att kontakta Försvarsmakten, de är inte intresserade av ett förstavärldskrigs-vrak. Det är bara skrot för dem.

"Har inte stämt riktigt"

Dykteamet var heller inte framgångsrika i sina försök att identifiera vraket.

– Det är det vi inte har kunnat få fram. Vi har inte kunnat jämföra tornen med någon bild och säga att det är ett sådant torn och det måste vara den klassen. Det har inte stämt riktigt, och framför allt det här kyrilliska tecknet, säger dykaren Peter Lindberg.

Så ni har inte haft en aning om vilket fartyg ni har hittat?

– Nej.

De efterforskningar ni gjorde efter att ha tagit bilderna gjorde att ni kunde utesluta att det var den aktuella Catfish-båten?

– Ja, som vi såg det. Då tyckte vi att nu är det bäst att kontakta Försvarsmakten för att det här verkar vara något nyare.

Experter kritiska

Flera av de ubåts- och säkerhetsexperter som följt rapporteringen om fyndet ställer sig kritiska till vad dykarna har uppgett.

Säkerhetsanalytikern och författaren Joakim von Braun frågar sig på Facebook när fyndet egentligen gjordes.

"Nu finns det bevis för att dykarna har känt till vraket sedan mer än ett år tillbaka och att det isländska företaget leds av en rysk man som till vardags är chef för ett museum i Ryssland", skriver von Braun och fortsätter:

"Sammantaget verkar hela historien vara en bluff som syftade till att ge dykarna publicitet och reklam för sin verksamhet. I stället har de avslöjats som oseriösa vrakplundrare som det inte finns anledning att lita på.", skriver von Braun på Facebook.

Även Expressenkrönikören och försvarsbloggaren Carl "Wiseman" Bergqvist har ställt sig frågande på Twitter till vad som ligger bakom ubåtsfyndet.

"Det är väldigt mycket som luktar kring ubåtsfyndet. Många intressanta trådar, t.ex bolagets ekonomi", skriver han.


https://twitter.com/wisemanswisdoms/status/625926170069102593

Likheter mellan tecken

På Twitter uppmärksammade även Peter Krantz, CIO på Kungliga biblioteket i Stockholm, likheterna mellan det tecken som syns på vrakbilderna – och ett hårdhetstecken, som syns på äldre fotografier av samma ubåtar. Den typen av bilder säger Peter Lindberg på Ocean X Team att han tidigare inte har sett.

– Just det fotot där man ser namnet det hade undgått mig. Visst, det må vara pinsamt, men så är det.


https://twitter.com/peterkz_swe/status/625778350485803008

Det som många ifrågasätter är varför ni inte ens har talat om "Som". Ni har haft kännedom om den och har vetat att den finns i det här området. Är det konstigt tycker du?

– Konstigt vet jag inte. I den här branschen är man väldigt hemlighetsfull och vi har fått väldigt lite information från Ixplorer. (Det isländska företag som gav Ocean X Team uppgifterna om var vraket låg, reds.anm.)

Sannolikt ubåten som förliste 1916

Under måndagen informerade Ocean X Team Försvarsmakten, som senare bekräftade att bildmaterialet analyserades. Samtidigt informerades regeringen om fyndet.

Under tisdagen uppgav Försvarsmakten efter sin analys att det sannolikt rör sig om den ryska ubåten som förliste 1916. Ubåtens ålder gör att ärendet avslutas.

Nämnde ni "Som" för Försvarsmakten när ni informerade dem?

– Nej, det kan jag inte påstå, säger Peter Lindberg på Ocean X Team.

Så ni har inte berättat för dem att ni först hade misstankar att det kunde vara "Som"?

– Det har vi inte gjort.

"Som" kom inte ens upp under de diskussionerna?

– Inte vad jag kommer ihåg. De tyckte att tornet såg ut att vara en konstruktion i form av en sluss för dykare vilket gjorde att de förmodligen gjorde att de tyckte den såg modernare ut än den här "Som".

"Inte tjänat några pengar"

Det finns de som menar att ni varit ute efter uppmärksamhet och att det är en pr-kupp, vad säger du om de påståendena?

– Ja, vad ska jag säga om det. Det är klart att uppmärksamhet är bra. Vi kunde så klart suttit still i båten och varit tysta. Jag vet inte vad jag ska svara på det, men jag förmodar att människor tycker att det är ett väldigt intressant fynd och att man gärna vill ta del av det oavsett vad det varit, säger Peter Lindberg.

Det finns också de som menar att er dåliga ekonomi gör att ni vill skapa stor uppmärksamhet kring det här. Hur ser du på det?

– Det är typiskt att de ska börja rota i ekonomin. Vi har aldrig gjort sken av att ha någon bra ekonomi och vi har inte tjänat några pengar tidigare på medial uppmärksamhet, säger Peter Lindberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.