Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dykarna har plockat upp 130 ton sopor

Här plockas stora mängder skräp upp från Mälaren. Inslaget är från förra sommaren.
Fredrik Johansson, 50, med Stockholms stadshus i bakgrunden.
Foto: Björn Alvarson/Rena Mälaren.
Fredrik Johansson bedömer att 70 procent av allt skräp de hittar är bildäck.
Foto: Björn Alvarson/Rena Mälaren.

På två och ett halvt år har projektet Rena Mälaren plockat upp över 130 ton av farligt avfall från Stockholms vattendrag.

Nu vill de expandera.

– Vårt mål är att vi ska till Baltikum och rensa upp där, säger initiativtagaren Fredrik Johansson.

Allt började med att Fredrik Johanssons kompis skaffade båt och båtplats i centrala Stockholm för ett antal år sedan. När Fredrik följde med honom till hamnen upptäckte han att botten vid båtarna var fulla med gamla båtbatterier som är väldigt skadliga för miljön.

– Jag har alltid sett skräp när jag har dykt men när jag insåg hur mycket batterier det var så tänkte jag att jag var tvungen att göra någonting, berättar han.

Sagt och gjort. För två och ett halvt år sedan såg projektet Rena Mälaren dagens ljus. Syftet med projektet var lika tydligt som namnet: att hålla Mälaren ren genom att dyka ner och helt sonika ta upp skräp från botten.

Och hittills har det gått bra.

– Nu har vi alltså plockat upp 17,3 ton med bara båtbatterier och vi har plockat upp 115 ton av andra sopor, säger Fredrik Johansson, som tidigare gjort militärtjänst som röjdykare i Försvarsmakten och är en av de dykare som scannar bottnarna i Stockholm.

Jobbar gratis: ”Det är folk med stort hjärta”

Sedan starten 2018 har projektet växt. I dag är de flera hundra personer som arbetar en till tre gånger i veckan med att röja och rensa upp i Stockholms vatten.

– Alla i projektet jobbar gratis, allt är helt ideellt. Det är folk med stort hjärta som vill göra ett bidrag för miljön, säger Johansson.

– Jag uppskattar att vi på 2,5 år har tagit upp 50 procent av alla batterier som finns i Stockholms vatten, skulle jag tippa på.

Hur tänker ni framåt?

– Vi har varit Västerås, vi ska till Mariefred, vi ska till Öland nu i sommar. Vi börjar finnas utanför Stockholm, och vårt mål är att vi ska till Baltikum och rensa upp där.

Rena Mälaren

Projektet Rena Mälaren drog i gång 2018 med syftet att rensa Stockholms vattendrag, och i synnerhet Mälaren, på farligt avfall.


I dag är de omkring 300 personer, varav en kärna på drygt 40 personer, som träffas minst en gång i veckan och rensar bottnarna i Stockholm på farligt avfall och skräp.


På 2,5 år har de tagit upp över 130 ton sopor.


Från att ha varit ett projekt begränsat till Stockholm har rörelsen börjat växa, och enligt initiativtagaren Fredrik Johansson behöver man alltid mer hjälp.

Se vad dykaren hittade på Mälarens botten

Fredrik Johansson plockade upp över 20 ton skräp. Inslaget är från mars förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.