Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dykaren Ivan: Så fick vi ut pojkarna

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Räddningsinsatserna är stora för att få ut pojkarna och den 25-årige ledaren. Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Dykarinstruktören Ivan Karadzic deltar i räddningsarbetet. Foto: Privat

Under söndagen kunde fyra pojkar räddas ut ur grottan i Thailand – där de har suttit fast i över två veckor. 

Danske Ivan Karadzic deltog under räddningsaktionen, och berättar att pojkarna fick lugnande mediciner för att inte drabbas av panik. 

Åtta pojkar och deras tränare befinner sig fortfarande kvar i grottan. 

”De ska vi rädda så snart vi kan”, skriver Ivan till Expressen. 

Den danske dykinstruktören Ivan Karadzic deltog under söndagens räddningsaktion i den thailändska grottan där fyra pojkar kunde föras ut i säkerhet. 

Ivan driver en dykskola i Thailand och har specialiserat sig på att just dyka i grottor, och anmälde sig därför som frivillig i räddningsarbetet i grottan. 

För danska DR berättar han om hur pojkarna fick lugnande mediciner så att de inte skulle drabbas av panik. Pojkarna var däremot inte helt bedövade, och satt fastspända på dykarna på vägen ut ur grottan. 

Ivan var en av de dykare som befann sig längs med vägen ut ur grottan, för att se till att pojkarna och dykarna ständigt förseddes med ny luft. Pojkarnas hälsotillstånd kontrollerades även kontinuerligt. 

 

LÄS MER: Fyra pojkar räddade från grottan 

 

Flera pojkar är kvar i grottan. Bild från när pojkarna och deras ledare hittades 2 juli. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Räddningsaktionen fortsätter

Enligt Ivan har söndagens räddningsaktion gått "fantastiskt bra". 

– Jag hade kunnat behöva lite sömn just nu. Men jag mår bra över att vi har fått ut fyra pojkar, säger han till Stéphanie Surrugue, DR:s korrespondent på plats, . 

Under de kommande timmarna ska räddningsarbetet gå in i en ny fas, och enligt Ivan kommer aktionen fortsätta hela natten. 

– Men vi har använt alla luftflaskor för att få ut de här fyra pojkarna. Aktionen står inte still, men vi ska få fram nya tankar för att få ut nästa lag pojkar, säger han till DR

 

LÄS MER: Tränarens hemliga drag – räddningen i grottan 

 

Fyra pojkar är ute – nu behövs mer luft för att få ut de andra. Foto: EPA / TT NYHETSBYRÅN

Tränaren ska räddas sist

Situationen för pojkarna som fortfarande är fast i grottan är fortsatt allvarligt, med anledning av en hotande syrebrist. 

Doktorn inne i grottan bestämde sig för att rädda de mer friska pojkarna först, för att i ett senare skede föra ut de sjukare pojkarna och till sist tränaren, rapporterar CNN.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!