Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dykaren dog i grottan – skulle rädda pojkarna

Det pågår en insats för att få ut pojkarna, men det är en kamp mot klockan.
Foto: THAI NAVY SEAL HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En av de specialistdykare som deltagit i det farliga uppdraget har omkommit.
Foto: THAI NAVY SEAL HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Även för de mest erfarna dykarna tar det fem timmar att ta sig in genom grottsystemets tunnlar.
Foto: THAI NAVY SEAL HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Pojkarna befinner sig cirka två kilometer in i grottan.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Facebook

Det är en kamp mot klockan för att rädda de tolv fotbollspojkar som sitter fast i en grotta i Thailand. 

Nu har det kommit ett nytt bakslag:

Specialistdykaren Saman Kunan, 38, som deltagit i det farliga uppdraget har omkommit till följd av syrebrist, skriver CNN.

Pojklaget och deras tränare har nu varit instängda i den djupa grottan Tham Luang i norra Thailand i två veckor, sedan den 23 juni, då de överraskades av en översvämning vid ett besök.

Det var efter ett omfattande räddningsarbete som pojkarna och tränaren hittades av brittiska grottdykare. De hittades oskadda på en klippavsats inne i grottan – fyra kilometer från bergets mynning – på kvällen den tredje juli. 


LÄS MER: Pojkarna mår för dåligt för att räddas i dag 

En kamp mot klockan

Nu pågår en jätteinsats med att pumpa ut vatten ur grottsystemet – men det är en kamp mot klockan. 

Myndigheterna arbetar också för högtryck för att få in en fem kilometer lång kabel, som är tänkt att förse pojkarna och deras tränare med mer syre. Man jobbar samtidigt med att mata in en fiberoptisk kabel så att pojkarna ska kunna få kontakt med sina anhöriga – något som inte har skett på två veckors tid. 

Räddningspådraget intensifieras eftersom monsunregn väntas i regionen – något som kommer att påverka vanttennivån i grottsystemet och försvåra insatsen. 

Samtidigt kom mörka nyheter från grottoperationen under natten mot fredagen, svensk tid: En av de erfarna thailändska dykare som deltagit i insatsen, från den thailändska flottans attackdykarförband Navy Seals, har omkommit, skriver CNN.

Dykaren, Saman Kunan, skulle leverera förnödenheter till pojkarna – men avled på väg ut ur grottan eftersom syret tog slut i hans tub.  

Sergeant Anuram Kaewchano, nära vän till Saman Kuman, säger till CNN att han chockades svårt av nyheten om vännens död:

– Jag kan inte förstå att det faktiskt har hänt. Han väldigt vältränad, tränade varje dag och var triatlet. Vår sista gemensamma resa gjorde vi till Malaysia. 

Syret tog slut

– En förre detta anställd hos SEAL, som jobbat med detta frivilligt, avled inatt vid tvåtiden, säger Passakorn Boonyaluck vid Chian Rai-provinsen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Saman Kunan skulle bland annat leverera lufttuber till pojkarna i grottan.

– Hans uppdrag var att leverera syre. Han hade inte tillräckligt med sig på vägen tillbaka, säger en talesperson enligt BBC.

Dykaren, Saman Kunan, skulle leverera förnödenheter till pojkarna. På väg upp ur grottan dog han av syrebrist.
Foto: Facebook

Tar fem timmar att ta sig in till pojkarna

Även för de mest erfarna dykarna tar det runt fem timmar att ta sig in genom grottsystemets tunnlar och fram till platsen där pojkarna befinner sig. Det är samtidigt ett både farligt och förrädiskt uppdrag, enligt Cade Courtley, tidigare medlem av US Navy SEAL, rapporterar CNN. 

Både läkare och mat har sedan tidigare sänts ner till pojkarna som enligt brittiska grotträddningsexperter befinner sig cirka två kilometer in i gruvan och mellan 800 meter och en kilometer under marknivån. 

LÄS MER: Instängda pojkarnas hälsning från grottan 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.