Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duterte kallade Barack Obama för horunge

Filippinernas president Rodrigo Duterte ber om ursäkt – efter att ha kallat president Barack Obama för horunge.
Foto: Bullit Marquez / AP TT NYHETSBYRÅN
Vita huset meddelade därefter, under natten mot tisdag svensk tid, att president Obama ställer in deras möte.
Foto: Olivier Douliery / ALL OVER PRESS/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

Filippinernas president Rodrigo Duterte ber om ursäkt – efter att ha kallat president Barack Obama för horunge.

Men innan ursäkten kom hade den amerikanska presidenten redan valt att ställa in det planerade mötet under sin Laosresa där ledarna skulle träffas.

Filippinernas president Rodrigo Duterte tog till hårda ord när han talade under en presskonferens i Laos huvudstad Vientiane, där de två ledarna planerat att träffas.

I sitt tal sa Rodrigo Duterte bland annat att "jag är inte någon amerikansk hundvalp" och gick så långt som att kalla den amerikanske presidenten för horunge. De skarpa orden kom som ett svar på en fråga om hur president Rodrigo Duterte väntades agera på att president Obama planerade att ta upp situationen kring drogkriget och avrättningar utan rättegång i landet, rapporterar bland andra CNN.

Reaktionen från USA kom snabbt. Barack Obama sa själv att han alltid vill att hans möten ska leda någon stans. Vita huset meddelade därefter, under natten mot tisdag svensk tid, att president Obama ställer in mötet.

Rodrigo Duterte ber om ursäkt

Under tisdagsmorgonen kom ursäkten. I ett uttalande säger en talesman för den filipinska presidenten att Rodrigo Duterte ångrar sitt skarpa uttalande.

"Vi ångrar att det framstod som en personlig attack mot den amerikanska presidenten" säger .

Enligt uttalandet har båda länderna planerat att träffas vid ett senare tillfälle.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.