Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är fruktansvärt – en stor tragedi”

Minst 44 döda och 150 skadade efter olycka i Israel.
Många har dött i olyckan.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Många har dött i olyckan.
Foto: DAVID COHEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tragedin inträffade under den religiösa festivalen Lag B’Omer i Israel.
Foto: ATEF SAFADI / EPA / TT
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Foto: ADINA VALMAN / HANDOUT / EPA / TT
Över 100 personer har skadats.
Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AP TT NYHETSBYRÅN
Räddningsinsatsen under fredagsmorgonen är stor.
Foto: DAVID COHEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

MERONBERGET/STOCKHOLM.

Det enda som vittnar om att det ett dygn tidigare varit en stor glädjefest är skräpet från 100 000 besökare. 

45 personer har trampats och klämts ihjäl under firandet av den religiösa högtiden Lag B’Omer i Israel i det som beskrivs som en av de värsta tragedierna i fredstid. 

– Det är hjärtskärande scener här. Människor som klämdes till döds, bland dem barn, säger premiärminister Benjamin Netanyahu, som utlyst söndag till en nationell sorgedag.

Tiotusentals hade samtals på platsen under den judiska högtiden på Meronberget, ungefär två timmars bilresa norr om Tel Aviv.

Bilder visar firandet och glädjen före katastrofen under torsdagsnatten. Men plötsligt föll många människor handlöst från en läktare och landade på varandra under festligheterna.

I paniken som utbröt har minst 45 personer dött, rapporterar Times of Israel. Bilder visar att det var mycket trångt kring platsen.

– Våra kroppar bara sveptes med. Folk kastades upp i luften, andra pressades ner mot marken, säger ett vittne till nyhetssajten Ynet.

Vittne: ”Döda överallt”

Stora polisavspärrningar håller allmänheten borta från områden dagen. Utanför väntar människor i sorg. Stämningen är tryckt och i högtalarna ekar efterlysningar efter försvunna personer. 

– Det är fruktansvärt, en stor tragedi. Det skulle vara en glädjefest, men blev en katastrof. Två av mina bekanta saknas, två studenter i 20-årsåldern. Jag är rädd att de är döda, det är en hemsk känsla. Jag har aldrig sett Meronberget så här. Poliser, soldater, ambulanser i stället för glads människor, säger Nathan Angel, 40. 

Nathan Angel, 40.
Foto: Arne Lapidus
Rabbin Israel Biton.
Foto: Arne Lapidus

På fredagseftermiddagen evakueras fortfarande människor från området. Samtidigt gör sig en del redo för att vara kvar över helgen för att fira Sabbat. Andra rör sig redan nu mot synagogan i området. 

Men samtalsämnena domineras förstås av nattens tragiska händelse.

– Jag är helt förkrossad. Jag har besökt Meronberget varje år i 50 år sedan jag var barn. Det är alltid en glädjefest. Så många döda, så många skadade. Svårt att veta varför det hände, det måste bli en grundlig utredning. Men allt ligger i Guds händer. Vi måste rannsaka oss själva. Har vi syndat, har vi gjort något fel?, frågar sig rabbin Israel Biton.  

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har under dagen besökt platsen. Några har mött ledaren med tystnad, andra krävt att han ska lämna platsen.

Premiärministern själv vill att händelsen utreds noggrant. 

– Vi kommer att utföra en omfattande, seriös och detaljerad utredning för att säkerställa att den här formen av katastrof aldrig kan hända igen, säger premiärminister Benjamin Netanyahu som just nu besöker platsen.

Han har utlyst en nationell sorgedag på söndag.

Minst 44 personer har dött.
Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AP TT NYHETSBYRÅN
Tusentals människor hade samlats på platsen.
Foto: DAVID COHEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Vi måste vakna upp, det är chockerande hur många människor som tilläts komma in, säger Eli Beer, chef vid räddningsorganisationen Hatzalah.

Lag B’Omer firas till minne av rabbin Shimon bar Yochai som levde på 100-talet. Hans grav ligger vid berget Meron. Där samlas traditionsenligt pilgrimer, främst ultraortodoxa judar, för att tända brasor, dansa och be böner under hela natten, beskriver Reuters.

Här inträffade händelsen.
Foto: Google maps

Kaoset sprider sig när publiken försöker lämna

Hundratals nedtrampade i Israel – över 40 döda.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.