Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dussintal explosioner skakar Kabul

KABUL. Kabul är just nu under den största korsattacken på mycket länge.

Målet är parlamentet och diplomatiska byggnader.

Talibanerna har tagit på sig ansvaret.

För ungefär en halvtimme sedan startade en stor attack mot de diplomatiska områdena i centrala Kabul.

Det har skett minst 12 explosioner på olika platser och det pågår strider på flera ställen.

Det hörs såväl raketgevär som bombexplosioner över hela staden.

Enligt flera uppgifter har också flera beväpnade män tagit sig in på Star hotell där rika afghaner samt en del diplomater brukar bo.

Raketdrivna granater ska ha träffat brittiska diplomaters residens i Kabul, uppger vittnen för Reuters.

Det pågår också attacker i staden Jalalabad på gränsen till Pakistan samt provinsen Logar. Beväpnade talibaner uppges även ha gått till attack mot en polisskola i östra Afghanistan. I Paktia i sydöstra Afghanistan beskjuts rebeller som ockuperat en byggnad nära ett polisområde av en Nato-helikopter.

Minst en av gärningsmännen har dödats i Kabul, uppger stadens polischef för AFP samtidigt som striderna pågår. I Jalalabad uppges flera människor ha skadats när två självmordsbombare detonerade sina sprängladdningar vid grindarna till flygplatsen. I Logar ska en självmordsattack ha följts av skottlossning, uppger polis för AFP.

Det har varit lugnt en längre tid i Kabul men detta kan vara starten på talibanernas våroffensiv som brukar inledas i april.

Talibanerna har skickat ut ett meddelande där de tagit på sig ansvaret samt säger att målet är Isafs högkvarter, parlamentet samt ambassader.

Ett antal afghanska parlamentsledamöter har förenat sig med säkerhetsstyrkorna och försöker slå tillbaka rebellernas attacker från ett tak nära parlamentsbyggnaden, uppger Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.