Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Düsing firar 40 år med Expressen

Expressens fotograf Jan Düsing, 64, firar 40 år med Expressen.
Foto: Christina Sundien
En historisk dag för en historisk man.
Expressens fotograf Jan Düsing, 64, firar i dag, tisdag, 40 år med Expressen.
Få fotografer i Sverige har varit med om så mycket i Sverige och världen.
Här intill kan du se tio av hans bilder.
Jan Düsing kommer från Gävle, där han i sin ungdom frilansade för Expressen. Så bra, så att han blev anställd på Expressen i Stockholm. På den tiden hade han mera hår och en mustasch därtill.

Gruvstrejk i Kiruna

– Mitt första jobb 1969 kommer jag ihåg. Jag plåtade ett tvättmedelspaket, Surf tror jag att det var. Inte särskilt glamouröst.
– Men jag kastades snabbt in i dramatiken. Reportrarna Anders Ehnmark och Jan Mosander, och jag skickades till gruvstrejken i Kiruna. Det var en stor händelse som uppmärksammades på många håll i världen. Lilla, lugna Sverige – inte strejkade man väl där... Det var meningen att vi skulle vara i Kiruna i ett par dagar, men det blev veckor. Jag kom dock hem innan julafton, säger Jan Düsing.

Mycket hockey

Resor, resor, resor.
– 25 hockey-VM, alpina VM, ett 10-tal OS, skid-VM och sim-EM med Gunnar Larsson i Barcelona 1970. Plus många, många andra resor och upplevelser, säger han.
Och han är still going strong. Runt hockeyrinkar i Sverige blänker ofta den düsingska, blankpolerade hjässan till varje vecka och det är knappt någon levande hockeyspelare som inte morsar på Expressens meste hockeyfotograf.
Roligaste minnet?
– Svårt att säga, men jag minns särskilt Anders Gärderud i OS i Montreal 1976.
Klick, klick, klick i mer än 40 år, alltså.
– Men det allra största klicket var när jag träffade min käresta Barbro Holmgren. Hon är tandläkare. Jag satt i hennes stol, hon borrade och bände i flera år innan båda kom på att vi hade fattat tycke för  varandra, och nu är vi förlovade och bor ihop med hunden Smilla, säger Jan Düsing.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.