Foto: JOHAN NILSSON/TTFoto: JOHAN NILSSON/TT
 Foto: JOHAN NILSSON/TT
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBLFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Dundervärmen i dag – här slogs värmerekord

Publicerad

Medelhavsvärmen är här!

Under fredagen satte lilla Horn i Östergötland nytt rekord för året med sina 28,4 grader.

Helgen får fortsatt härligt väder så det är bara ut och njuta för den som kan.

Horn i Östergötland hade på fredagen årets hittills varmaste dag med en temperatur på 28,4 grader. I samma landskap hade Kvarn Mo på torsdagen 27,9 vilket så långt var värmerekord i Sverige under 2017.

– Det blir lätt så här den här tiden på året. Det är ofta någon gång under maj som man får lite högre temperaturer. Det är också vanligt med lägre temperaturer efteråt, säger Marie Staerk, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

Från minus till värmerekord på en vecka

Det är svårt att fatta att sommarvärmen har dragit in över stora delar av landet. Under fredagen solbadade massor av folk runtom i Stockholmsområdet. Och då ska man veta att det nattetid för en vecka sedan var minusgrader.

På Gotland var det exempelvis natten till torsdagen förra veckan alla tiders bottennotering för maj månad då det var minus 7,8 grader. När gotlänningarna tittade på sina termometrar under fredagen visade de 26 grader – en härlig temperaturskillnad på 34 grader på bara åtta dagar.

– Det är uppseendeväckande. Samtidigt är det snabba väderskiftningar nu och det är ofta över våren och försommaren som man får de största temperaturskillnader. Men det gäller att ta på solkrämen redan nu, man kan lätt bränna sig i och med att huden är ovan och UV-strålningen är hög, säger Marie Staerk.

Fortsatt fin helg

Prognosen inför fortsättningen av helgen tyder på kanonväder även lördag och söndag. Enligt SMHI ska det bli över 25 grader runt om i Götaland och över 20 grader i Svealand. Däremot ser det ut att bli sämre på västkusten, som ska få regn.

Under söndagen drar den varma luften österut, vilket kommer att innebära moln och en del skurar över Götaland och Svealand.

– Men det är inga jättemängder, mest lite skurar, säger Marie Staerk till TT.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag