Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dumpens sajt säljs – av Kronofogden

Barnpornografibrott och grooming • Polisens råd till dig som vuxen om du misstänker att någon utsatts.
Sara Nilsson är ansvarig utgivare för Dumpen och driver sajten tillsammans med Patrik Sjöberg.
Foto: JENS CHRISTIAN
Domänen Dumpen.se ligger ute till försäljning hos Kronofogden. Sajten är värderad till 50 000 kronor.
Foto: Kronofogden

Pedofiljägarsajten Dumpen skakas av ekonomiska problem.

Nu ligger sajten ute till tvångsförsäljning hos Kronofogden.

Orsaken är den ansvarige utgivaren Sara Nilssons privata skulder – då både domänen och företagets Swishkonto står registrerat på henne.

– Jag håller på att lösa skulderna nu, säger Sara Nilsson.

Dumpens medarbetare utger sig för att vara barn, eller vuxna som erbjuder barn för sex, på internet. När man fått kontakt med en vuxen som vill träffa det fiktiva barnet konfronteras personen och hängs ut på Dumpens sajt. Sajten har under året fått stor uppmärksamhet och kritiserats bland annat för att man riskerar att provocera fram brott och för sättet att bemöta anhöriga.

Nu ligger verksamhetens domännamn ute på auktion hos Kronofogden. Orsaken är Sara Nilsson, Dumpens ansvarige utgivare, och hennes personliga skulder uppgick till en början på sammanlagt 182 400 kronor.

Då både sajten och Dumpens Swish är registrerat på henne dras verksamheten in i det hela. Utmätningen gjordes den 5 oktober och domännamnet värderas av Kronofogden till 50 000 kronor.

Kronofogden har utrett

Enligt kronoinspektör Mattias Lindgren har Kronofogden utrett vilka tillgångar som är utmätningsbara innan man fattar beslut om att driva in pengar för att reglera en skuld – och domännamnet har bedömts vara utmätningsbart.

– Kronofogden har utmätt rätten till domännamnet för att reglera en persons skulder. Vi har gjort en utredning om vem som är registrerad innehavare till rätten till domännamnet innan vi gör utmätningen.

Sara Nilsson menar dock att rätten till domänen tillhör den ideella föreningen Dumpen och att man överklagat beslutet.

– Dumpens förening startades i augusti och i protokollet står att domänen tillfaller föreningen, säger hon.

På Dumpens sajt uppmanas besökare swisha pengar för att stödja verksamheten. Numret som anges är ett vanligt mobilnummer, och det står registrerat på Sara Nilsson. Det gör även kontot där pengarna hamnar, enligt Sara Nilsson själv.

Hon hävdar dock att pengarna inte riskerar att användas för att reglera Sara Nilsson privata skulder.

– Pengarna riskeras inte att tas av Kronofogden. Det är föreningens pengar, vi håller på att starta ett föreningskonto. Vi har precis skickat in papperna, säger Sara Nilsson.

Hur vet du att pengarna inte riskerar att tas av Kronofogden?

– Så mycket kommer det inte in.

– Jag håller på att lösa skulderna nu med avbetalningsplan. Så kraven kommer att dras tillbaka. Men pengarna är föreningens, det är gåvor till Dumpen. Och skulderna är inte så stora.

Föreningen kan överklaga

Enligt kronoinspektör Mattias Lindgren har man inte gjort någon utmätning från något bankkonto i detta fallet – orsaken till detta är helt enkelt att det inte funnits några pengar att driva in.

– När vi gör utredningar är det första vi gör att titta på om det finns pengar på banken eller inkomster. Täcker inte det skulderna kollar vi om det finns lös eller fast egendom. Hade vi hittat pengar på ett bankkonto som täckt skulderna hade vi tagit dessa innan vi tar ett domännamn.

Om det finns olika åsikter om vem en tillgång tillhör finns enligt kronoinspektör Mattias Lindgren alltid möjlighet för tredje part, i det här fallet föreningen Dumpen, att överklaga Kronofogdens beslut.

– Pengar som är på ett bankkonto kan vi ta. Men sen kan tredje man hävda att den har rätt till pengarna. Vi har till exempel haft fall med en klassförälder som haft klasskassan på sitt konto och då kan klassen överklaga utmätningen.

Under fredagen 21 oktober hade två inbetalningar gjorts till Sara Nilssons skuldkonto, där skulden då uppgick till knappt 138 000 kronor. Auktionen på domännamnet dumpen.se var fortfarande i gång, och det högsta budet låg under fredagsförmiddagen på 47 500 kronor. Om inte skulderna regleras avslutas auktionen onsdagen den 26 oktober.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.