Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dumpades av Persson

I dag, under en presskonferens i Rosenbad, meddelade Laila Freivalds att hon inte tänker fortsätta som utrikesminister. Läs PM Nilssons blogg!
Två ministerposter.
Två avhopp.
I dag meddelade Laila Freivalds att hon inte tänker sitta kvar som utrikesminister.
- Jag bedömer att det i rådande läge är omöjligt för mig att bedriva ett seriöst arbete.

FAKTA

Läs PM Nilssons blogg!

Freivalds karriär
Laila Freivalds, 64 år, kom som litet barn till Sverige med föräldrarna som flytt från Lettland.

Hon blev jur kand i Uppsala 1969 och gjorde en karriär inom Konsumentverket där hon under större delen av 1980-talet var generaldirektör.

Statsminister Göran Persson kom med bestämda steg in i konferenssalen Bella Venezia klockan 08.30 i morse. Vid hans sida gick utrikesminister Laila Freivalds. - Välkomna till denna presskonferens, som jag har kallat till med anledning av att jag i dag har fått Laila Freivalds begäran om entledigande som utrikesminister, inledde Persson. Jag har beviljat detta. Förordnad att vara utrikesminister är tills vidare Bo Ringholm.

"Jag är tacksam"

- Jag beklagar Laila Freivalds entledigande. Hon har varit kompetent och en kraftfull utrikesminister som ställde upp för regeringen och för Sverige i en tid då vi präglades av sorg och förstämning efter mordet på Anna Lindh. Över detta och för detta är jag mycket tacksam, och har all anledning att framhålla hennes insatser för vårt land. Utrikesministern var märkbart irriterad när hon sedan tog mikrofonen. - Skälet till att jag begär mitt entledigande är att jag i rådande läge bedömer att det är omöjligt för mig att bedriva ett seriöst arbete. Det är till skada för mig, för regeringen och för UD.

"Naturligt steg"

Göran Persson konstaterar sedan att han delar utrikesministerns bild: - Jag har ingen anledning att på något sätt göra en annan bedömning än vad Laila gör. Hennes situation är sådan att det är svårt att bedriva ett ordnat arbete. Man kan anta att det kommer att vara så en tid framöver. Då är det ett naturligt steg för henne att ta, och ett naturligt steg för mig att ställa sig bakom. Statsministern konstaterade samtidigt att både han och Freivalds vid många tillfällen genom åren varit utsatta för avgångskrav: - Men detta lyssnar man inte till som chef i sammanhanget...

"Gått förbi varandra"

På frågan om Göran Persson blev förd bakom ljuset av Laila Freivalds, konstaterade han: - Jag har ingen anledning att gå in i den diskussionen och jag tänker inte göra det heller. Blev du vilseledd av henne? - Vi har tydligen gått förbi varandra i informationsavseende. Jag vill inte säga att jag var vilseledd. Det var helt enkelt den typ av misstag och felaktigheter som begås i en organisation. Laila Freivalds igen: - Jag kan räkna upp minst ett tiotal andra ärenden som jag inte diskuterat med statsministern. Hur kom det sig att du inte informerade Göran Persson? - Jag såg ingen anledning att göra det.

Skyller på media

Laila Freivalds förklarar sedan på nytt varför hon lämnade in sin avskedsansökan. Hon skyller återigen på medierna. - I går kväll hade jag en presskonferens med anledning av valet i Vitryssland och den oroande utvecklingen i mellanöstern. Ingen journalist var intresserad av någon av sakfrgorna. Då insåg jag att detta är omöjligt. Med det är inte hela sanningen. I går kväll när Expressen träffade Laila Freivalds på Bromma, nyss hemkommen från Bryssel med regeringsplanet, var hon stridslysten och bestämd på en punkt: - Jag tänker inte avgå.

Angrep alliansen

Hon angrepp i stället de borgerliga partiledarna: - Som gubben ur lådan kommer varje partiordförande och far med osanning. Jag häpnar över hur det politiska livet fungerar. Hon var helt oförberedd på hur Göran Persson valde att agera, att ge henne sparken. I går trodde Laila Freivalds att hon skulle till ett möte med Göran Persson om den uppkomna krisen och prata om vad de skulle göra.

Omöjlig som minister

Det fanns inte i hennes föreställningsvärld att hon skulle tvingas avgå. I stället pratade Laila Freivalds om andra saker som hon ansåg vara viktigare. - Situationen är fortfarande väldigt allvarlig för svenska företag. Det som är det svåra är att åstadkomma, att vända bilden av de nordiska länderna i Muhammedspåren, förklarade hon. Hon tyckte, då på kvällen, inte att hon gjort något fel. I dag tvingades hon efter mötet med Göran Persson erkänna att hon blivit omöjlig som utrikesminister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.