Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dulijano Saciri knivmördade ex-frun – döms till livstid

Döms till livstids fängelse och utvisning för mordet på Sanije Dubrani: ”Jag slog henne bara”.
Dulijano Saciri fälls för mordet på exfrun Sanije Dubrani.
Bilder från övervakningskameran vid resecentrum.
Sanije Dubrani, 44.
Foto: Privat

Sanije Dubrani var rädd för att träffa på sin exmake Dulijano Saciri när hon gick av tåget i Linköping. 

När hon kom ner i gångtunneln attackerade han henne bakifrån med ett 40-tal knivhugg. 

Flera personer försöka ingripa och stoppa attacken, men Dulijano Saciri fortsatte.

Nu döms han till livstids fängelse och utvisning. 

– Någonting annat kan inte komma i fråga, säger vice chefsåklagare Malin Axelsson. 

Det var en torsdag i april i år som Sanije Dubrani, 44, satte sig på tåget för att träffa sina barn i ett möte anordnat av socialen.

Hon åkte till Linköping en gång i månaden för att träffa sina nio barn, som alla är placerade i familjehem. Vänner och familj har berättat för Expressen att Sanije var rädd för mötena – eftersom risken fanns att hon skulle stöta på barnens pappa, Dulijano Saciri, 40. 

När hon anlände till Linköpings resecentrum stötte hon på ex-maken. Han gick då till attack med kniv i en gångtunnel.

”Avrättning”

Sanije dog av de fyrtiotal knivhugg som delades ut av Dulijano Saciri på resecentrumet.

– Vi hade inte uppfattningen att det skulle finnas ett förstärkt hot eller ett nytt hot inför det senaste mötet. Det var inget vi fick reda på, har socialchefen Per-Olof Andersson sagt.

Åklagaren har kallat mordet för en ”avrättning” och mannen har åtalats för mord och grovt olaga hot vid Linköpings tingsrätt.

Döms till livstids fängelse

I dag kom domen i Linköpings tingsrätt. 

Dulijano Saciri döms till livstids fängelse och utvisning för mord. Han blir även skadeståndsskyldig gentemot hans och Sanije Dubranis gemensamma barn om 100 000 kronor till varje barn. Han ska även betala skadestånd om 60 000 kronor vardera till Sanijes föräldrar. 

Han har erkänt att han orsakade sin ex-frus död genom att hugga henne med kniv, enligt domen, men bestridit att han ville döda henne. Dulijano Saciri har tidigare uppgett i polisförhör att han hörde röster som sa åt honom att hugga henne. 

”Omständigheterna sammantagna är sådana att Dulijano Saciris invändning om att han upplevde sig vara styrd av röster kan lämnas utan avseende. I stället valde Dulijano Saciri medvetet att följa sina egna tankar och fullfölja sin plan. Det är därmed styrkt att Dulijano Saciri avsåg att döda Sanije Dubrani vid tillfället”, lyder motiveringen i domen.

Tingsrätten anser även att gärningen ”föregicks av viss planering” och skriver vidare att Saciri åkte till resecentrumet beväpnad med kniv och väntade in ex-fruns ankomst.  

”Särskilt hänsynslös” 

Enligt tingsrätten var gärningen ”särskilt hänsynslös”.

”Dulijano Saciri utdelade huggen mot Sanije Dubrani till synes både kraftfullt och fokuserat; han gav intryck av att vara målmedveten.”

Tingsrätten har bedömt att barnen inte har något behov av kontakt med honom, vilket är en av orsakerna till att han nu utvisas: 

”Det kan konstateras att den aktuella brottsligheten är så allvarlig att Dulijano Saciri inte bör få stanna i Sverige.”

Saciri kom till Sverige från Kosovo 2002 tillsammans med Dubrani och deras nyfödda son. Han blir kvar i häktet tills fängelsestraffet inleds, eftersom det enligt tingsrätten finns risk ”för att han undandrar sig straffet”. 

Skadestånd till vittne

Flera vittnen försökte stoppa angreppet i gångtunneln. Ett vittne berättar i polisförhör om att ha försökt stoppa angreppet genom att slå mannen, men utan framgång.

– Känslan är att han är mer angelägen om att avsluta det han har påbörjat än att avvärja mig, berättade vittnet.

Saciri blir skadeståndsskyldig till ett av vittnena som han knivhotade på platsen. Skadeståndssumman är 28 295 kronor. 

Åklagaren: Blev inte överraskad 

Malin Axelsson, vice chefsåklagare vid Linköpings tingsrätt, säger att hon inte blev överraskad av domen.

– Jag ser på domen som välmotiverad och välgrundad. Tingsrätten har delat min bedömning vad gäller åtalet och dömt honom för mord och grovt olaga hot och till utvisning, så jag har fått fullt bifall, säger Axelsson.

Enligt henne var frågan om utvisning inte lika självklar. 

– Jag argumenterade för att han skulle utvisas. Men å andra sidan hade han varit i Sverige sedan 2002, säger hon och poängterar sedan att utvisning var befogat med tanke på brottet och hans svaga anknytning till Sverige. 

Enligt domen hade han inget arbete i Sverige. 

Möjligheten fanns även att Saciri kunde ha fått ett tidsbestämt fängelsestraff i stället för livstids fängelse, men det senare är den rätta bedömningen enligt henne: 

– Någonting annat kan inte komma i fråga. 

Fredrik Sjöshult: ”Det är ett oerhört brutalt överfall”

Dulijano Saciri knivmördade ex-frun: ”Får hårdast möjliga straff”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.