Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duell i KD om pakten när DÖ:s öde avgörs

KD-ledaren vill inte bryta uppgörelsen mellan alliansen och Stefan Löfvens regering.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal vill bryta överenskommelsen med regeringen.
Foto: Jens L'Estrade
Statsminister Stefan Löfven presenterar DÖ den 27 december förra året.
Foto: Suvad Mrkonjic
Göran Hägglund.
Foto: Pelle T Nilsson

På fredag avgör Kristdemokraterna ödet för decemberöverenskommelsen.

Flera KD-företrädare kräver att uppgörelsen mellan alliansen och Stefan Löfvens regering bryts - men nu gör de tidigare KD-ledarna Alf Svensson och Göran Hägglund gemensam sak och slår tillbaka.

– Min egen uppfattning är självklart att det är klokt att stå fast vid decemberöverenskommelsen, säger Hägglund.

Decemberöverenskommelsen

Regeringen och allianspartierna presenterade gemensamt decemberöverenskommelsen den 27 december förra året. Orsaken var att Sverigedemokraterna stoppat den rödgröna regeringens första budget genom att rösta på allianspartiernas gemensamma förslag.

Sexpartiöverenskommelsen innebär att "den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram".

Överenskommelsen innebär också att en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget.

Här finns motståndet

Sex av Kristdemokraternas partidistrikt har beslutat att rösta mot decemberöverenskommelsen på partiets riksting som inleds i Västerås i morgon: Dalarna, Kalmar, Kronoberg, Halland, Sörmland och Jämtland.

I flera partidistrikt, bland dem det tunga Jönköpingsdistriktet, ska frågan diskuteras på nytt, enligt Dagens Industri.

Bland de kända KD-profiler som ifrågasätter Decemberöverenskommelsen finns EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, tidigare riksdagsledamoten Anders Andersson, partiets tidigare presschef Johan Ingerö och ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal.

DÖ-sprickan i KD

DE ÄR FÖR:
"Jag kommer rösta med partistyrelsen, det vill säga att vi håller fast vid decemberöverenskommelsen."
KD-ledaren Ebba Busch Thor, via sin pressekreterare


"Har man gjort en överenskommelse kan man inte hantera den hursomhelst. Det måste partiledningarna känna ett ansvar inför. Jag tycker inte att ett enskilt alliansparti ska bryta sig ur."
Alf Svensson, tidigare partiledare.


"Min egen uppfattning är självklart att det är klokt att stå fast vid Decemberöverenskommelsen. Detta helt enkelt för att det inte finns något bättre alternativ för vårt land."
Göran Hägglund, tidigare partiledare.


DE ÄR EMOT:
"Jag ser det som absolut nödvändigt för att mitt parti ska ha en framtid. Om inte decemberöverenskommelsen dör finns det en överhängande risk att vi gör det i stället."
Sara Skyttedal, ordförande för KDU, till DI.


"Kristdemokraterna är ett folkrörelseparti och vid stora beslut som handlar om partiets framtid är det självklart att det är medlemmarna som avgör."
Lars Adaktusson, EU-parlamentariker.


"Vi är människor, vi gör misstag. Det gör oss inte till idioter, det visar bara att vi är ofullkomliga"
Förra presschefen Johan Ingerö, i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Det har blåst upp till storm i Kristdemokraterna inför partiets riksting som inleds i Västerås i morgon. Minst sex av de totalt 26 partidistrikten har tagit ställning mot allianspartiernas uppgörelse med regeringen, den så kallade decemberöverenskommelsen.

De senaste dagarna har flera kända KD-företrädare argumenterat för att bryta överenskommelsen. Bland de mest engagerade motståndarna finns EU-parlamentarikern Lars Adaktusson och ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal, som i går publicerade en bild på en champagneflaska på sitt Instagramkonto med den kryptiska texten: "Där står den och längtar till fredag. Hejdå decemberöverenskommelsen".

Björn-Owe Björk, vice distriktsordförande i partiledaren Ebba Busch Thors eget distrikt Uppsala, skriver samtidigt i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

"Sverige befinner sig just nu på ett sluttande plan och då måste oppositionen ta sitt ansvar. Då duger det inte att låta sig bakbindas av överenskommelser som missgynnar landet."

Försvarar DÖ

I det läget väljer den tidigare KD-ledaren Alf Svensson nu att försvara överenskommelsen.

– Jag förstår ju att den ifrågasätts, men om man nu inte tycker att den är bra måste man också presentera vad man ser framför sig i stället, säger han.

– Har man gjort en överenskommelse kan man inte hantera den hursomhelst. Det måste partiledningarna känna ett ansvar inför. Jag tycker inte att ett enskilt alliansparti ska bryta sig ur. Då måste man ha riktigt klara alternativ.

"Klokt stå fast"

Förra KD-ledaren Göran Hägglund:

– Jag har lämnat partipolitiken och det är andra som svarar för Kristdemokraterna i dag, men min egen uppfattning är självklart att det är klokt att stå fast vid decemberöverenskommelsen. Detta helt enkelt för att det inte finns något bättre alternativ för vårt land. Sverige måste kunna regeras också efter ett knepigt valresultat. Ingen ska tro att det inte får svåröverblickbara konsekvenser om överenskommelsen upphör.

Den tidigare KD-riksdagsledamoten Anders Andersson, distriktsordförande i Kalmar, anser sig leda ett nytt "Dackeuppror" när han argumenterar mot DÖ. Trots att de distrikt som hittills sagt sig vilja fälla överenskommelsen bara samlar 40 av 274 ombud sa han i går till Dagens Nyheter:

– Jag tror ändå att vi har en god chans att vinna.

Kristdemokraternas förra presschef Johan Ingerö, som tidigare försvarat decemberöverenskommelsen, har svängt och argumenterar också för att fälla den i dag.

"Vi är människor"

"Vi är människor, vi gör misstag. Det gör oss inte till idioter, det visar bara att vi är ofullkomliga", skriver han i en debattartikel i Dagens Samhälle, och fortsätter:

"Än finns tid att säga att DÖ var ett misstag. Att intentionerna bakom den var goda, men att den nu blivit en kvarnsten runt halsen på hela den svenska samhällsdebatten. Partikongresserna bör grabba tag i den livlinan."

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ville i går inte kommentera partikamraternas syn på decemberöverenskommelsen. Hon har medvetet valt att hålla en låg profil i den infekterade frågan - men partistyrelsen är tydlig med att uppgörelsen ska fortsätta gälla.

Folkpartiledaren Jan Björklund varnar i Dagens Industri för nyval till riksdagen om Kristdemokraterna hoppar av decemberöverenskommelsen.

– Om något parti lämnar överenskommelsen går Sverige till ett snabbt nyval, säger han till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.