Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Biden får grönt ljus att inleda övergången

Beskedet kom bara timmar efter dubbla bakslag för Trump i nyckelstater.
Donald Trump-kampanjen har hävdat att det har begåtts omfattande valfusk.
Foto: NATHAN POSNER/SHUTTERSTOCK / NATHAN POSNER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
President Donald Trump på golfbanan efter valförlusten.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Blivande presidenten Joe Biden.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BIDEN TRANSITION VIA CNP / SPLAS / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Myndigheten GSA har gett Joe Biden grönt ljus att formellt inleda övergångsprocessen till att bli president.

Donald Trump skriver på Twitter att myndigheten ska ”göra det som behöver göras med hänsyn till initiala protokoll” och att arbetet ska ha sin gång ”för landets bästa”. Men presidenten tror ändå att han kommer vinna i slutändan, skriver han.

Beskedet kom bara timmar efter dubbla bakslag för Trump i två nyckelstater.

Det normala är att myndigheten GSA – General Services Administration – direkt efter ett valresultat ger vinnaren tillgång till pengar, kontor och säkerhetsklassningar. 

Men GSA:s chef, Emily Murphy, som är utnämnd av Donald Trump, har avvaktat. Fram till nu.

Under måndagen ska Murphy ha skickat ett brev till Joe Biden som erkänner hans vinst. Brevet gav även demokraten grönt ljus att nu inleda den formella övergångsprocessen för att ta över som president, skriver CNN.

Trumps svar

Donald Trump har uttalat sig på Twitter om beskedet:

Jag rekommenderar Emily och hennes team att göra det som behöver göras med hänsyn till initiala protokoll, och har sagt åt mitt team att göra detsamma, skriver presidenten.

I en följetong av inlägg skriver Trump att han hoppas att Emily Murphy och hennes familj inte kommer att mötas av hot och hat efter beslutet. Samtidigt skriver han att han fortsätter kampen för att ändra valets utkomst.

Vårt ärende fortsätter, vi kommer att fortsätta den goda kampen och jag tror att vi kommer att segra!”, skriver Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1331013908971261953

Michigan godkänner Bidens seger

Beskedet kommer bara timmar efter att valgranskningsstyrelsen i Michigan, som består av två republikaner och två demokrater, godkänt valresultatet i delstaten. Joe Biden vann Michigan med över 155 000 röster enligt Politico.

Valgranskningsstyrelsen röstade med 3–0 för att godkänna resultatet sedan en av de två republikanerna avstått från att rösta.

– Valgranskningsstyrelsen måste respektera den auktoritet som anförtrotts den och följa lagen, säger styrelsens vice ordförande Aaron Van Langevelde.

”Rättfärdigar inte att beröva tusentals Pennsylvania-bor rösträtten”

Donald Trump har försökt få över 8 000 poströster i Pennsylvania ogiltigförklarade eftersom samtliga fält inte har fyllts i korrekt. Men Pennsylvanias högsta domstol har nu beslutat att poströsterna är giltiga.

”Även om det tekniskt sett bryter mot valbestämmelserna att inte för hand ha skrivit namn, adress eller datum på baksidan av valkuvertet rättfärdigar det inte att beröva tusentals Pennsylvania-bor rösträtten”, står det i domstolsbeslutet.

Biden fick 3 458 000 röster i Pennsylvania mot Trumps 3 377 000 enligt Politico.

Senatorns uppmaning till Trump

Pressen har på sista tiden ökat på Donald Trump inifrån det Republikanska partiet att erkänna valresultatet. West Virginias republikanska senator Shelley Moore Capito har uppmanat president Donald Trump att påbörja övergångsprocessen eftersom det ”inte finns några indikationer” på något valfusk.

– Någon gång måste valet 2020 ta slut. Om delstaterna godkänner de nuvarande resultaten kommer Joe Biden att bli vår nästa president och Kamala Harris vår nästa vicepresident, sade Shelley Moore Capito.

Se också:

Möttes av pressen utanför Queen Theatre i Wilmington.
Nu kan Joe Biden påbörja sin övergång till att ta över presidentposten.
Rösterna i Pennsylvania ogiltigförklaras inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.