Gladare med snabb dator. Foto: COLOURBOX
Gladare med snabb dator. Foto: COLOURBOX

Dubbelt så snabb dator på 9 minuter

Publicerad
Uppdaterad
Är din dator långsam? Det finns många anledningar till det, och det finns mycket du kan göra för att snabba upp den.
Här får du våra bästa gratistips för att göra datorn till ett riktigt fartmonster.

1. Rensa hårddisken

PROBLEM: Hårddisken arbetar och arbetar, men det tar evigheter att öppna dokument och starta program. Det beror på att hårddisken nästan är full, och datorn behöver gott om ledigt utrymme för Windows växlingsfil.
SÅ GÖR DU: Rensa hårddisken. Säkerhetskopiera alla filmer, all musik, alla bilder och så vidare till en extern hårddisk, en dvd-skiva eller ett usb-minne. Radera sedan originalen för att skapa plats.

2. Avinstallera program

PROBLEM: Att starta datorn tar dubbelt så lång tid som när du köpte datorn. Många program startar sig själva vid varje omstart. Tanken är att programstarten ska gå snabbare, men det sker på bekostnad av hur snabbt själva operativsystemet Windows startar.
SÅ GÖR DU: Avinstallera program du sällan använder, och använd verktyget msconfig (skriv namnet i kör-rutan i startmenyn) för att välja bort program du inte vill ska autostarta med Windows. Men var försiktig, ta inte bort fel program, och klicka bort ett i taget om du är osäker. Starta om mellan ändringarna. Skulle något fungera sämre efteråt kan du klicka tillbaka programstarten igen.

3. Använd spionrensarprogram

PROBLEM: Surfandet går långsamt. Spionprogram håller reda på var du surfar, och det gör surfandet långsammare. Ibland plågsamt långsamt.
SÅ GÖR DU: Använd ett spion-rensar-program, exempelvis ad-aware (www.lavasoft.de).

4. Senaste drivrutinerna till ljud- och grafikkort

PROBLEM: Du har samma dator som din kompis, men spelen hackar. All hårdvara styrs av en samling systemfiler, så kallade driv-rutiner. Nya driv-rutiner optimeras för att olika saker ska gå snabbare, en process som sker kontinuerligt.
SÅ GÖR DU: Se alltid till att du har de senaste versionerna till ljud och grafikkort. Använd Windows Update, men leta även på komponenttillverkarnas hemsidor, exempelvis www.nvidia.com eller www.ati.com.

5. Defragmentera hårddisken

PROBLEM: Allting du gör med datorn går enerverande långsamt, trots att det finns gott om plats på hårddisken. Anledningen heter "fragmentering". Alla filer sparas där det finns plats. Räcker inte platsen till på ett ställe delas den upp. Nästa gång du öppnar ditt dokument eller din bild delas den kanske upp igen, och igen, och igen. Och för varje nytt fragment måste hårddiskens läsarm flytta sig en liten bit, och det tar tid. Speciellt när det krävs tusentals förflyttningar för en enda liten fil.
SÅ GÖR DU: En defragmentering sätter ihop alla små filfragment till hela filer igen. Det gör underverk för en hård-disk, och är något du bör göra en gång i månaden. Skriv "defrag" i kör-rutan under startknappen i Windows.

6. Avsluta Vista Sidebar

PROBLEM: Ofta går det onödigt långsamt trots att det inte verkar finnas någon synbar anledning. Orsaken heter "minnesresidenta program" - små onödiga program som körs i bakgrunden och stjäl viktig processortid som du behöver bättre. Vista Sidebar är ett sådant, liksom alla grafiska extra-effekter i Windows Vista. SÅ GÖR DU: Stäng av Vista Sidebar. Högerklicka på ikonen i startfältet och välj "avsluta". I dialogrutan som dyker upp klickar du i rutan som säger att Vista Sidebar aldrig ska startas när datorn gör det.
7. Använd antivirusprogram
PROBLEM: Datorn arbetar långsamt, stannar ibland upp utan anledning och slutar fungera med jämna mellan-rum. Du har med stor sannolikhet drabbats av ett virus. Och har du smittats av ett har du antagligen samtidigt smittats av flera. De släpper nämligen ofta in varandra. SÅ GÖR DU: Använd ett antivirus-program och läs rutan här intill. Men det räcker inte med det. Programmet måste uppdateras ständigt, flera gånger om dagen.

8. Rensa registret

PROBLEM: Datorn och alla program startar långsamt, och du får ofta felmeddelanden utan orsak. Anledningen är Windows-registret. Alla Windows-program delar på en enda databas som innehåller information om var programmen är installerade, vilka systemresurser det behöver, olika programinställningar och mycket annat. Hela registret läses in när datorn startar, och det tar tid. Speciellt när det är fullt av fel.
SÅ GÖR DU: Rensa registret, exempelvis med gratisprogrammet Tweak Now (www.tweaknow.com).

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag