Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dubbelt så snabb dator på 9 minuter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gladare med snabb dator.
Foto: COLOURBOX

Är din dator långsam? Det finns många anledningar till det, och det finns mycket du kan göra för att snabba upp den. 

Här får du våra bästa gratistips för att göra datorn till ett riktigt fartmonster.

1. Rensa hårddisken

PROBLEM: Hårddisken arbetar och arbetar, men det tar evigheter att öppna dokument och starta program. Det beror på att hårddisken nästan är full, och datorn behöver gott om ledigt utrymme för Windows växlingsfil. 

SÅ GÖR DU: Rensa hårddisken. Säkerhetskopiera alla filmer, all musik, alla bilder och så vidare till en extern hårddisk, en dvd-skiva eller ett usb-minne. Radera sedan originalen för att skapa plats. 


2. Avinstallera program

PROBLEM: Att starta datorn tar dubbelt så lång tid som när du köpte datorn. Många program startar sig själva vid varje omstart. Tanken är att programstarten ska gå snabbare, men det sker på bekostnad av hur snabbt själva operativsystemet Windows startar. 

SÅ GÖR DU: Avinstallera program du sällan använder, och använd verktyget msconfig (skriv namnet i kör-rutan i startmenyn) för att välja bort program du inte vill ska autostarta med Windows. Men var försiktig, ta inte bort fel program, och klicka bort ett i taget om du är osäker. Starta om mellan ändringarna. Skulle något fungera sämre efteråt kan du klicka tillbaka programstarten igen. 

3. Använd spionrensarprogram

PROBLEM: Surfandet går långsamt. Spionprogram håller reda på var du surfar, och det gör surfandet långsammare. Ibland plågsamt långsamt. 

SÅ GÖR DU: Använd ett spion-rensar-program, exempelvis ad-aware (www.lavasoft.de). 

4. Senaste drivrutinerna till ljud- och grafikkort

PROBLEM: Du har samma dator som din kompis, men spelen hackar. All hårdvara styrs av en samling systemfiler, så kallade driv-rutiner. Nya driv-rutiner optimeras för att olika saker ska gå snabbare, en process som sker kontinuerligt. 

SÅ GÖR DU: Se alltid till att du har de senaste versionerna till ljud och grafikkort. Använd Windows Update, men leta även på komponenttillverkarnas hemsidor, exempelvis www.nvidia.com eller www.ati.com. 

5. Defragmentera hårddisken

PROBLEM: Allting du gör med datorn går enerverande långsamt, trots att det finns gott om plats på hårddisken. Anledningen heter "fragmentering". Alla filer sparas där det finns plats. Räcker inte platsen till på ett ställe delas den upp. Nästa gång du öppnar ditt dokument eller din bild delas den kanske upp igen, och igen, och igen. Och för varje nytt fragment måste hårddiskens läsarm flytta sig en liten bit, och det tar tid. Speciellt när det krävs tusentals förflyttningar för en enda liten fil. 

SÅ GÖR DU: En defragmentering sätter ihop alla små filfragment till hela filer igen. Det gör underverk för en hård-disk, och är något du bör göra en gång i månaden. Skriv "defrag" i kör-rutan under startknappen i Windows. 

6. Avsluta Vista Sidebar

PROBLEM: Ofta går det onödigt långsamt trots att det inte verkar finnas någon synbar anledning. Orsaken heter "minnesresidenta program" - små onödiga program som körs i bakgrunden och stjäl viktig processortid som du behöver bättre. Vista Sidebar är ett sådant, liksom alla grafiska extra-effekter i Windows Vista. SÅ GÖR DU: Stäng av Vista Sidebar. Högerklicka på ikonen i startfältet och välj "avsluta". I dialogrutan som dyker upp klickar du i rutan som säger att Vista Sidebar aldrig ska startas när datorn gör det. 

 7. Använd antivirusprogram 

PROBLEM: Datorn arbetar långsamt, stannar ibland upp utan anledning och slutar fungera med jämna mellan-rum. Du har med stor sannolikhet drabbats av ett virus. Och har du smittats av ett har du antagligen samtidigt smittats av flera. De släpper nämligen ofta in varandra. SÅ GÖR DU: Använd ett antivirus-program och läs rutan här intill. Men det räcker inte med det. Programmet måste uppdateras ständigt, flera gånger om dagen. 

8. Rensa registret

PROBLEM: Datorn och alla program startar långsamt, och du får ofta felmeddelanden utan orsak. Anledningen är Windows-registret. Alla Windows-program delar på en enda databas som innehåller information om var programmen är installerade, vilka systemresurser det behöver, olika programinställningar och mycket annat. Hela registret läses in när datorn startar, och det tar tid. Speciellt när det är fullt av fel. 

 SÅ GÖR DU: Rensa registret, exempelvis med gratisprogrammet Tweak Now (www.tweaknow.com).

FAKTA

Stäng av ögongodiset


Genomskinliga fönster har aldrig gjort någon mer produktiv, och det går precis lika bra att spela spel ändå. Stäng av Aero-funktionen i Vista, den är en riktig prestandamördare.

Högerklicka på "Den här datorn", väljer "egenskaper" och sedan "prestanda". Under "Justera visuella effekter" klickar du bort allting. Du kan också välja temat "Windows Klassisk".

Kör du Windows XP? Höger-klicka på "Den här datorn" och välj "egenskaper" längst ned i listan. Klicka på "avancerat" och sedan på knappen "inställningar" i fältet "prestanda". Sedan klickar du på fliken "visuella effekter". Markera kryssrutan "justera för bästa prestanda" och klicka på ok.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.