Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dubbelt så många har SD som favoritparti

<p>19,9 procent uppger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag.</p>Foto: Sven Lindwall

På ett år har antalet som anger Sverigedemokraterna som sitt favoritparti fördubblats, enligt Statistiska centralbyrån.

I dag säger 14,5 procent att SD är det parti som de står närmast, eller sympatiserar med.

Samtidigt säger betydligt fler att de skulle rösta på SD om det vore val i dag.

I december 2014 angav 7,7 procent av de tillfrågade Sverigedemokraterna som sitt favoritparti i Statistiska centralbyråns mätning. I maj i år var siffran 10,4 procent.

Nu säger 14,5 procent av de röstberättigade att Sverigedemokraterna är det parti som de står närmast, eller sympatiserar med. Det är en statistiskt säkerställd ökning, enligt SCB.

Samtidigt uppger 19,9 procent att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag.

"Partisympati avser inte någon specifik nivå i politiken och ingen hänsyn tas till om man skulle rösta eller inte. Resultaten viktas efterregion, kön, ålder, utbildningsnivå och inrikes/utrikes född", skriver SCB.

Precis som tidigare är det betydligt fler män än kvinnor som sympatiserar med Sverigedemokraterna.

Det går däremot inte att konstatera några tydliga skillnader i stöd för partiet mellan olika åldersgrupper. Till skillnad från maj 2015, då det inte gick att se några skillnader i stöd mellan inrikes och utrikesfödda, är nu stödet för Sverigedemokraterna större bland inrikes födda.

Sett till utbildningsnivå konstaterar SCB att SD-sympatierna är klartstörre bland dem med förgymnasial och gymnasialutbildning jämfört med bland dem med eftergymnasial utbildning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.