NYA FALL. Julia Sandholm, 6, i Ekenbergsskolan i Solna får sin vaccinationsspruta. Nu sprider sig svininfluensan snabbt, antalet fall har fördubblats på bara en vecka. Foto: Christian Örnberg
NYA FALL. Julia Sandholm, 6, i Ekenbergsskolan i Solna får sin vaccinationsspruta. Nu sprider sig svininfluensan snabbt, antalet fall har fördubblats på bara en vecka. Foto: Christian Örnberg

Dubbelt så många fall av svininfluensa - på en vecka

Publicerad
Uppdaterad
Nu sprider sig svininfluensan snabbt.
Antalet nya fall har fördubblats på bara en vecka.
- Vi har inte nått kulmen, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.
Nya siffror från Smittskyddsinstitutet visar att antalet bekräftade fall av svininfluensa fördubblades förra veckan.

Nya riktlinjer

Mest ökar antalet fall, sett till befolkningsmängden, i Norrlandslänen.
- Vi tror att det beror på klimatet, vi vet att influensan sprider sig snabbare i kyligare väder, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.
Antalet barn mellan 0 till 4 år som insjuknat i svininfluensa har ökat. Och i går kom också nya riktlinjer för vaccinering av små barn. Nu säger läkemedelsverket och Socialstyrelsen att barn mellan 6 månader och 3 år bör vaccineras.
- En ny studie visar att även de yngre barnen får ett bra skydd av vaccinet och att det inte förekommer några andra biverkningar än hos äldre barn, säger Jan Liliemark, professor på Läkemedelsverket.
- Det är bra att vi kan vaccinera små barn under fyra år eftersom det är dem som riskerar att bli svårast sjuka i influensan.
Totalt har 4 133 bekräftade fall av svininfluensa rapporterats i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag