Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dubbelmordet i Linköping: Daniel Nyqvist erkänner

Gripen i sin bostad i Linköping – det här vet vi om den misstänkta mannen.
Daniel Nyqvist, 37, har erkänt. Bilden är från samma år som dubbelmordet begicks.
Foto: Privat
En fantombild som tidigare använts av polisen.
Foto: POLISEN
Mohamad mördades. Han blev bara åtta år gammal.
Foto: PRIVAT
Människor på plats vid mordplatsen 2004.
Foto: SVEN LINDWALL
Flera vittnen såg gärningsmannen på nära håll.
Foto: SVEN LINDWALL

LINKÖPING/STOCKHOLM. Daniel Nyqvist, 37, har erkänt: Det var han som dödade Anna-Lena Svensson, 56, och Mohamad Ammouri, 8, en oktobermorgon 2004.

Den tidigare ostraffade 37-åringen greps i sin bostad tidigt på tisdagsmorgonen. 

Misstankarna mot honom har stärkts efter att hans DNA analyserats.

– Han har lämnat inställningen att han erkänner att han har tagit livet av de här två personerna, säger advokat Johan Ritzer.

På morgonen 19 oktober 2004 högg mördaren ihjäl Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svenson, 56. Innan hon dog hann Anna-Lena berätta för polisen att gärningsmannen var i 20-årsåldern.

16 år senare har förundersökningen vuxit till en av de största i brottmål någonsin. 

På tisdagsmorgonen strax före klockan sju greps Daniel Nyqvist, 37, i sin bostad i Linköping, misstänkt för morden. Nyqvist, som alltså var 21 år gammal när morden begicks, anhölls i sin frånvaro under måndagen.

”Anhållningsbeslutet verkställdes av regionala insatsstyrkan. Gripandet var odramatiskt och effektivt”, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Detta har hänt i fallet

19 oktober 2004 

8-årige Mohamad Ammouri överfalls och knivhuggs till döds när han är på väg till skolan. 56-åriga Anna-Lena Svensson försöker gripa in, men blir då själv mördad. Gärningsmannen försvinner, men lämnar mordvapen och blodspår efter sig.


1 januari 2019 träder en ny lag i kraft som ger polisen rätt att göra familjesökningar i svenska DNA-registret, vilket betyder att man kan få en DNA-träff på anhöriga till gärningsmän. Ett 30-tal personer matchar delvis gärningsmannens, men det ger tyvärr inget. 


Polisen meddelar att man ska testa att köra DNA-profilen genom två amerikanska släktforskningsregister. 


Måndagen 8 juni står det klart att gärningsmannen bör vara en av två bröder som bor i Linköping. På tisdagsmorgonen 9 juni slår polisen till mot 37-årige Daniel Nyqvist. Han topsas och ger en 100-procentig DNA-träff. Åklagaren anhåller Nyqvist.

Daniel Nyqvist erkänner: Jag dödade dem

På tisdagseftermiddagen uppgav Daniel Nyqvists försvarsadvokat Johan Ritzer att han har erkänt i polisförhör. Förutom förhör ska flera utredningsåtgärder nu göras.

– Han har lämnat inställningen att han erkänner att han har tagit livet av de här två personerna, säger Ritzer.

Hur ser ni på rubriceringen mord?

– Under häktningsförhandlingen kommer vi att medge sannolika skäl i vart fall. Men sedan vilken grad av dödande det handlar om, det kan jag inte säga i nuläget.

Har han sagt något om hur eller varför detta skedde?

– Jag förstår att det är många som undrar det men i nuläget varken kan eller får jag gå in på de aspekterna.

Erkände han direkt?

– Förhöret påbörjades strax efter klockan två i eftermiddags. I början av förhöret får man alltid ställa sig till brottsmisstanken. Då erkände han brott, så han erkände mer eller mindre omgående.

Visste han att de hade en DNA-träff?

– De uppgifter som funnits i medier är jag som advokat skyldig att informera honom om. Därmed inte sagt att det var anledningen till att han lämnade den inställning som han gjorde.

Hur känner han kring allt detta?

– Jag upplever honom som samlad.


Polisens nya DNA-metod

Bakom gripandet döljer sig en ny metod där polisen tagit hjälp av kommersiella DNA-register och släktforskning för att nå fram till en misstänkt gärningsman. Dubbelmordet i Linköping har blivit ett pilotprojekt där metoden för första gången används utanför Nordamerika. 

Till sin hjälp har polisen haft släktforskaren Peter Sjölund och NFC. Sjölund har korskört DNA-profilen från gärningsmannen med databasen hos det amerikanska företaget ”Family Tree DNA”. 

– Jag är försiktigt positiv att de har hittat rätt person. Då kan detta bli genombrottet som kan leda till en stor revolution inom polisens förmåga att utreda kalla fall.

Privata DNA-tester började säljas kring 2009 men har sedan dess tagit ordentlig fart. Användaren kan sedan aktivt välja att kryssa i att dela med sig av resultatet för utredning av brott.

I USA har metoden gjort att 130 kalla fall kunnat lösas. 

Är 37 år gammal och ostraffad

Daniel Nyqvist är tidigare ostraffad. De senaste åren har han haft låga inkomster, i storleksordningen 100 000 kronor.

Den misstänkte dubbelmördaren gick en datorutbildning på gymnasiet, där han fick övervägande godkända och väl godkända betyg. Dubbelmordet inträffade hösten efter att han tog studenten.

Expressen har talat med hans lärare i gymnasiet och en klasskamrat. Båda uppger att han inte utmärkte sig.

– Jag kan inte säga att han stack ut på något sätt. Det finns flera i klassen som har gjort större avtryck i minnet, säger läraren.

– Han var trevlig men det var ingen jag umgicks med utanför skolan, säger klasskamraten.

En boende berättar för Expressen att han mötte en civilpolis utanför huset tidigt på tisdagsmorgonen.

– Jag åkte ut med min bil från parkeringen, och möter en man som kommer fram och visade upp polisbrickan och ville in i det här huset som jag bor i. Sedan såg han en annan som skulle in och jag åkte till jobbet.

Slog till mot två adresser

På tisdagsmorgonen slog polisen till mot två olika adresser, både hos Daniel Nyqvist och hos hans bror. Båda topsas.

DNA:t från den yngste brodern matchar gärningsmannens DNA från brottsplatsen till 100 procent, enligt DN. NFC har lämnat ett förhandsbesked om en positiv träff på 37-åringen, enligt Åklagarmyndigheten.

Polisen identifierade mannen efter att ha tagit hjälp av släktforskaren Peter Sjölund, som arbetade intensivt med fallet under våren.

På tisdagsmorgonen slog polisen till mot två olika adresser, både hos 37-åringen och hans bror. Här är 37-åringens lägenhetsdörr.
Foto: Elin Jönsson/Expressen / Elin Jönsson/Expressen
Gripen 14 år senare – det här vet vi om den misstänkta 37-åringen Daniel Nyqvist.

DNA-profilen från dubbelmördaren skickades till databasen Family tree dna. Det fanns ungefär 900 matchningar att börja jobba med.

– Jag är försiktigt positiv att de har hittat rätt person. Då kan detta bli genombrottet som kan leda till en stor revolution inom polisens förmåga att utreda kalla fall, säger han.

På måndagen presenterade han sitt resultat för Linköpingspolisen – att gärningsmannen är en av två bröder hemmahörande i kommunen, skriver DN. Tusentals har tidigare topsats i ärendet, men ingen av dem.

Sedan Nationellt forensiskt centrum lämnat besked om att Daniel Nyqvists DNA-test är positivt ändrade åklagaren Britt-Louise Viklund misstankegraden från skälig misstanke till sannolika skäl. Senast på fredag klockan 12 måste åklagaren fatta beslut om han ska begäras häktad.
Markus Lundberg bor granne med Daniel Nyqvist som har erkänt det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping.
Gripandet i Linköping kom som en chock för grannar och Linköpingsbor.
Anna-Lena Svenson, 56, och Mohamad Ammouri, 8, knivhöggs till döds på Åsgatan i Linköping.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.